СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Столът като символ – влияние на Европейския дизайн и архитектура
 Facebook

Столът като символ – влияние на Европейския дизайн и архитектура12.06.2018 / 10:38 - Citybuild.bg

Проектът стартира утре и ще продължи до края на месеца.

 

Изложбата е посветена на европейското влияние върху развитието на архитектурата и мебелното производство в България, в контекста на един от неговите най-ярки образци - столът. В експозицията са включени над 30 стола и предмети с историческа и естетическа стойност от частни колекции и музеи, включително и обекти със съвременна авторска намеса.

 

 

Експонатите обхващат периода от 1878 г. до края на Първата световна война (1918), достигайки до нас внос от Европа или създадени в мебелните ателиета в страната, в стил рококо, ампир, сецесион, ар деко. След Освобождението в България, по покана на държавата, започват да пристигат специалисти от различни области.

 

Наред с архитекти, инженери, строители, учени в България се установяват и намират завидно поприще не малък брой художници и мебелисти-дърворезбари. Те поставят основите на модерното мебелно творчество и производство, както и на професионалното образование по мебелно и строително столарство в България.

 

Проектът „Столът като символ - влияние на Европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България" е подпомогнат финансово от „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура".

 

13.06-30.06. 2018г., София,  Галерия „Средец", бул."Ал. Стамболийски" 17

 

 
още от Новини

още от АРТ