СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Стратегия за достъпна градска среда в София прие СОС
 Facebook

Стратегия за достъпна градска среда в София прие СОС14.09.2017 / 14:39 - citybuild.bg

Според документа няма да се издава акт 16 на сгради, който не отговарят на изискванията.

 

В обществените поръчки вече ще има точка за прилагането на минималните стандарти за достъпност на обектите. Има специална наредба, в която правилата са разписани, но проблемът е, че не се контролира дали условията се изпълняват. При направен анализ е установено, че от 176 общински училища само в 18 е осигурена цялостна общодостъпна среда. В останалите са монтирани отделни съоръжения. По отношение на общинските детски градини данните сочат, че от 199 градини в 85 сгради има завършена цялостна общодостъпна среда, а в останалите са осигурени съоръжения за улеснен достъп. 

 

Новопостроените сгради няма да получават акт 16, ако не са изградили съоръжения за достъпност за хора с увреждания. Стратегията се отнася за всички сгради в София. Предвижда се да се даде 6-месечен срок от влизането на наредбата в сила на всички сгради да осигурят достъпност. Ще има и специална комисия, която на място ще проверява дали са изпълнени изискванията за достъпност.

 

Предвижда се целите да бъдат реализирани чрез работа в следните три основни приоритетни направления: архитектурна достъпност на градската среда със статут на общинска собственост, общински градски транспорт и транспортни услуги и информация в достъпна форма за предоставени общински услуги. След влизане в сила на стратегията ежегодно на Столичния общински съвет ще бъдат представян за приемане план за действие с конкретни мерки за осигуряване на достъпност със съответните източници на финансиране. 

 

Стратегията за достъпна градска среда ще влезе в сила догодина. Нормативният акт ще бъде с хоризонт на действие до 2022 година.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София