СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Структурни промени и нови ресори в общината ще предложи кметът на София
 Facebook

Структурни промени и нови ресори в общината ще предложи кметът на София12.11.2019 / 13:25 - CityBuild.bg

За председател на новия Столичен общински съвет отново бе избран Елен Герджиков.

 

Общият брой на съветниците е 61, като най-голяма е групата на ГЕРБ-СДС - 27. БСП е с 15 съветници, обединение "Демократична България" - с 12, ВМРО-БНД - с 4, "Атака" - с 2, и независимият Борис Бонев от "Спаси София".

 

 

Структурни промени в работата на Столична община ще бъдат представени на съветниците до месец. Те целят повече публичност и контрол в работата на администрацията. „Затова предлагам и нови ресори - „Строителство", „Дигитализация и инвестиции" и „Транспорт", каза кметът на София Йорданка Фандъкова от ГЕРБ в словото си по време на първата тържествена сесия на Столичния общински съвет. Тя увери, че вратата на кабинета ѝ ще бъде отворена за разговори, идеи и добри решения.

 

Калоян Паргов от БСП акцентира върху необходимосттта от нов правилник за работа на СОС.

 

От "Демократична България" заявиха, че ще работят за: прозрачност в общинския съвет с аргументирани и отчетени решения, електронно управление на общината, финансова и административна децентрализация, чист въздух, да няма ремонти на ремонтите, гражданско включване в процеса на взимане на решенията, край на презастрояването чрез промени в ОУП, реформа в управлението на общинските дружества, промени в комисията за обществени поръчки, модерно образование, спорт, децентрализация на културната политика, работещи програми за опазване на културното наследство.

 

Независимият общински съветник Борис Бонев заяви, че е необходима промяна в начина на управление, прозрачност в работата, нов правилник за работа на СОС с персонална отговорност, експертност, директно участие на гражданите в управлението на града, нови хора на ключови позиции, промяна на обществените обсъждания, ремонтите и обществените поръчки. Той открои пет теми, по които трябва да работи новият Столичен общински съвет: срещу презастрояването; подобряване на градския транспорт; чистотата на въздуха; организация на паркирането и качеството на градската среда в кварталите.

 

Волен Сидеров от "Атака" акцентира върху разпределението на бюджета, прозрачността на работа, проверка на общинските фирми и да се сложи край на гей парадите.

 

От ВМРО-БНД искат повишаване на сигурността - чрез видеонаблюдение и управление на трафика; подобряване на обществения транспорт - чрез газификация и електрификация; благоустройство на кварталите и селата; развитие на северните райони и две нови зони - Кремиковци и Доброславци.

 

С 33 гласа СОС за трети път избра за председател Елен Герджиков - ГЕРБ-СДС. Той е роден е на 07.06.1972 г. Висшето си образование завършва в СУ "Св. Климент Охридски" през 1998 г. със специалност "Философия", а по-късно завършва магистратура по "Политология". Останалите две предложения за председател бяха  Милка Христова - БСП, и Методи Лалов - "Демократична България".

 

За заместник-председатели на Столичния общински съвет бяха избрани проф. Иво Петров, Милка Христова и арх. Борислав Игнатов.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано