СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
В света на старопланинската архитектура
 Facebook

В света на старопланинската архитектура10.08.2016 / 13:18 - citybuild.bg

Образователната програма се организира от Етнографския музей на открито "Етъра" и сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти".

 

Тя предвижда лекции за възрожденската архитектура, 3D прожекция и работилница за традиционни дървени елементи.

 

 

ПРОГРАМА

 

13 август (събота)
В Етнографски музей на открито „Етър" - Габрово

 

11:00 ч. - 12:30 ч.

Възрожденската архитектура по българските земи - лекция и дискусия

 

В лекционната част на програмата ще бъде представено развитието на българската възрожденска архитектура и градоустройство в социалните измерения на Османската империя и Европа. Ще бъдат изяснени основните типологични характеристики на сградите и съоръженията в различните краища на България, тяхното предназначение, строителни материали и техники. След провеждане на лекцията ще бъде отделено време за дискусия между лектора и гостите. 

 

арх. Ленко Григоров, лектор

 

12:30 ч. - 13:00 ч.

Възрожденска жилищна сграда - интерактивна дигитална експозиция 

 

Експозицията ще представи по съвременен начин обект на жилищната възрожденска архитектура чрез детайлен виртуален 3D модел. Посетителите ще се запознаят както с общия облик, така и със специфичните детайли, характерни за периода на Възраждането. Архитект, специалист в областта на традиционната архитектура и недвижимото културно наследството, ще представя обекта.

 

арх. Камелия Владимирова, дигитална експозиция

 

14:00 ч. - 16:00 ч.

Традиционни дървени възрожденски елементи - работилница

 

Посетителите ще имат възможност да работят с традиционни строителни дърводелски техники за изграждане на архитектурни елементи от възрожденската архитектура. Обучението ще се проведе под ръководството на специалисти и ще е подходящо както за възрастни, така и за младежи. В рамките на работилницата ще се проведе запознаване с дърводелски инструменти, дървени сглобки и тяхното приложение.

 

Стефан Парисов, Огнян Тасев, майстори

 

Сдружение „Мещра - традиционни знания и занаяти" извършва: разработване на образователни програми в сферата на историческия контекст на мястото, местните бит и култура, опазване на културното и природно наследство; изследване и документиране на наследството; организиране и осъществяване на практически занимания с традиционни строителни материали и техники, както и открити събития за популяризиране на традиционните бит и култура.

 

Събитието е част от проект: Образователна програма "В света на старопланинската възрожденска архитектура", който се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и се осъществява в сътрудничество между ЕМО "Етър" и Сдружение "Мещра - традиционни знания и занаяти".

 

 
още от Новини

още от Баш майстор

още от Любопитно