СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Нов Център за подкрепа на лица с увреждания отвори във Варна
 Facebook

Нов Център за подкрепа на лица с увреждания отвори във Варна03.12.2020 / 16:38 - CityBuild.bg

Социалното заведение в кв. „Аспарухово“ предоставя услуги в четири основни направления.

 

Новият Център за подкрепа на лица с увреждания, включително и на такива с тежки множествени увреждания, отвори врати на 1. Основната цел на проекта е осигуряване на качествена грижа за 90 пълнолетни лица с увреждания от общината, като иновативен модел на услуги. Социалното заведение предоставя услуги в четири основни направления - дневна грижа; мобилна работа и почасови услуги; подкрепа за роднини и близки в грижата за зависими членове на семейството и същевременно възстановяване на трудовата им заетост; както и 14-дневна заместваща грижа. Екип от 24 специалисти и помощен персонал, в това число социални работници, рехабилитатори, психолог, лекар, медицински сестри, арт терапевт, трудотерапевт и санитари, са наети да организират дневната грижа и почасовите услуги в Центъра, заместващата грижа и услугите в домовете на потребителите.

 

 

Центърът разполага и със специализиран микробус с платформа за хора с увреждания, с който ще се осъществява транспортирането на потребителите и екипите за мобилните услуги. Социалната услуга е пилотна за България и само 5 общини в страната я предлагат. Освен предоставяните дневни грижи, центърът осигурява и мобилни услуги. Екипи посещават в семейна среда потребителите, за да оказват необходимата подкрепа под формата на рехабилитация или социални консултации.

 


Проектът се реализира чрез Европейския социален фонд, ОП „Развитие на човешките ресурси". Общата стойност на дейностите възлиза на 999 957 лв., от който 849 964 лв., осигурени от ЕС, и 149 993 национално финансиране, като в тях влизат ремонт на помещения в бл. 11 и бл. 17 в кв. „Аспарухово", закупуване на обзавеждане, оборудване и специализиран транспорт, и възнаграждения на специалистите, предоставящи услугите.

 

 

*3 декември се отбелязва по цял свят като Ден на хората с увреждания и тяхната интеграция в обществото.

 

 
още от Новини

още от Страната