СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Управлението на проекти има ключова роля за повишаване на конкурентоспособността
 Facebook

Управлението на проекти има ключова роля за повишаване на конкурентоспособността10.10.2018 / 18:00 - CityBuild.bg

Близо 40 хил. души заемат или са заемали длъжността проектен мениджър.

 

Днес Българската асоциация за управление на проекти (БАУП) организира 2018 IPMA Конференция: „Бъдещето на управлението на проекти - проектно лидерство, компетенции и култура. IPMA Agile сертификационен модел". Събитието събра повече от 80 експерти по управление на проекти и представители на висшия мениджмънт от бизнеса, публичната администрация и неправителствения сектор.

 

 

„Българската икономика има нужда да премине към производство и предлагане на услуги с висока добавена стойност, ключов фактор за чието постигане е ефективното управление на проекти. Според справка на МОН управление на проекти се преподава в 14 университета, докато на централно ново в държавната администрация работят 240 екипа, като в рамките на един програмен период се изпълняват между 12 000 и 13 000 проекта. Повишаването на експертизата и придобиването на нови умения ще допринесе за по-конкурентоспособен бизнес и по-ефективен публичен сектор", каза по време на официалното откриване Томислав Дончев, заместник министър-председател и член на БАУП допреди заемането му на публична длъжност.

 

По статистика на най-голямата професионална социална мрежа LinkedIn за последните 15 години процентът на експертите, които работят или са работили като проектни мениджъри, се е увеличил над 20 пъти. В България професионалистите, заемали или заемащи длъжността, са близо 40 хиляди, като 22% от тях са заети в ИКТ сектора.

 

„38% от проектните мениджъри в световен мащаб и 33% от тях в България не са сертифицирани. За да се гарантира високо качество и ефективност при реализирането на проекти, е необходимо експертите да осъвременяват знанията си, повишават уменията си и придобиват нови, които да отговарят на динамичното развитие на бизнес средата. Това може да се постигне чрез сертифициране, допълнителни курсове и посещаване на професионални събития, свързани с управлението на проекти", коментира Велизар Проданов, председател на управителния съвет на БАУП.

 

Ролята на управлението на проекти става все по-важна в световен мащаб. Бъдещето на проектния мениджмънт не е заключено в управлението, техниките и инструментите, а в хората. Фокусът се измества от възприемането им като инструменти към търсенето на мотивирани експерти. Гъвкавото работно време, лидерските модели и самоорганизацията все повече ще изискват автономност при изпълнението на задачи, предприемачество, свързаност и Agile организации.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор