СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Вижте изложбата „Созопол в картографските архиви и колекции”
 Facebook

Вижте изложбата „Созопол в картографските архиви и колекции”19.07.2018 / 13:31 - CityBuild.bg

Идеята да се съберат карти, изображения, дневници на пътешественици и текстове на изследователи остана недовършена след кончината на Божидар Димитров.

 

Осъществяването на оригиналната изложба е само един от многото практически резултати на състоялата се неотдавна в южния черноморския град 7-ма Международна конференция по картография и ГИС. „Созопол в картографските архиви и колекции" е съвместна инициатива на Община Созопол и Международния търговски и културен център - Геопан, в партньорство с Военно-географската служба. В шест изложбени модула експозицията проследява присъствието на Аполония (Созопол) в световната картография от античността до наши дни. Сред основните акценти на културното събитие е изложбеният модул „Созопол в картния фонд на Военно-географската служба и Геопан". Двете организации, които са членове-учредители на Българската картографска асоциация (БКА), представят непоказвани образци на българската военна картография от създаването на Географския институт към Щаба на Българската армия до последното аерофотозаснемане, извършено на крайбрежието на Созопол през 2016 г.

 

С включването на изложбата в празниците на града, общината и созополската културна общественост продължават да насърчават научни и културни начинания, които развиват идеите на проф. Димитров, почетен гражданин на хилядолетния град.

 

Изложбата е само етап от дългосрочен проект, с който Созопол ще привлече вниманието на световните картохранилища и частни колекции. Очаква се към проекта на Созопол да се присъединят СУ „Св. Климент Охридски", ДАА - ЦДА, НБ „Кирил и Методий", МВнР на България, НИМ, УниБИТ, БАН - научен архив, както и едни от най-елитните европейски библиотеки и картохранилища, а също и частни колекционери. Реализацията на представителна картна колекция за Созопол, отбелязван още в най-старите карти като Аполония Магна (Велика Аполония), ще разшири представите ни за миналото на града и ще обогати Южното Черноморие с още една значима културна забележителност.

 

 
още от Новини

още от АРТ