СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Връчиха годишните награди за специални ГИС постижения
 Facebook

Връчиха годишните награди за специални ГИС постижения14.11.2019 / 16:37 - CityBuild.bg

Събитието се организира от ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас.

 

Отличия за специални постижения в областта на Географските информационни системи (ГИС) бяха връчени на тържествена церемония вчера в София хотел Балкан, като част от Световния ГИС Ден в България. „България стои изключително достойно на световната карта с ГИС проектите, които се реализират всяка година у нас", подчерта Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България при откриване на церемонията по награждаване. „В нашата страна се изграждат иновативни и изключително полезни ГИС системи", подчерта тя. Тази година награди бяха връчени в четири категории:

 

В категория „Държавна администрация" Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията получи награда за „Прилагане на иновативни ГИС технологии за изграждане на национална електронна платформа „Единна информационна точка". Отличието беше връчено от Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, която подчерта, че това е най-мащабният проект за ефективно електронно управление на територията на България и реализирането му е предпоставка за по-добра интернет свързаност, както и стимулиране на икономическото развитие в страната. 

 

"Искам да благодаря за организирането на това събитие. Приемам наградата от името на моите колеги и предшественици. Това е бъдещето - то е във физическата и дигиталната инфраструктура", каза министърът на транспорта Росен Желязков при получаване на отличието.

 

Отново в категория „Държавна администрация" Министерството на енергетиката получи награда за „Дългогодишен принос в използване на най-съвременни ГИС решения за ефективно управление в сферата на енергетиката в България". „Министерството на енергетиката е едно високотехнологично министерство. То успешно прилага и използва ГИС системите, които са едни от най-напредналите технологии, осигуряващи по-добро бъдеще", подчерта заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев при връчване на наградата (на снимката долу вляво).

 

„Пълна зала, зала с визионери, които работят усилено за развитието на ГИС технологиите в България. Специално искам да благодаря на всички в министерството, които денонощно работят с ГИС. Те ни позволяват да предоставяме една по-добра услуга на гражданите. Изключително съм благодарен за наградата.", каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

 

В категория „Местно самоуправление" Община Бургас беше отличена за „Внедряване на най-съвременни ГИС технологии и устойчиво развитие на Географски информационни системи в помощ на общинските дейности". Таня Христова, кмет на Община Габрово и носител на 2 награди за специални постижения в сферата на ГИС, връчи наградата на Руска Бояджиева, заместник-кмет по Европейски политики и околна среда на Община Бургас (на снимката долу вдясно).

 

 

Технологична лаборатория „Мозайка" получи отличие в категория „Частен бизнес" за „Прилагане на научен подход и иновативни ГИС решения за създаване на информационни системи от ново поколение". Гергана Паси, дигитален шампион на България и основател на Дигитална национална коалиция, връчи престижната награда на Мариана Дамова, управител на „Мозайка" (на снимката долу вдясно).

 

 

В категория „Образование и наука" Русенски университет „Ангел Кънчев" получи награда за „Прилагане на най-съвременни ГИС технологии за изграждане на ГИС капацитет в България". „За мен е чест да бъда тук. Още по-голяма чест е да връча тази награда на един от най-динамично развиващите се университети в България. Честито!", заяви доц. Петър Николов, заместник-министър на образованието и науката при връчване на наградата на проф. д-р инж. Пламен Даскалов, заместник-ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев" (на снимката долу вдясно).

 

 

В рамките на церемонията по награждаване бяха отличени и победителите в  Националния конкурс за карти „Истории, проекти и мечти върху карта".

 

Печатна карта

 

ДКИС на МВР за карта „Оценка на щетите от пожара край с. Брягово, обл. Хасково на 12-08-2019 г."

 

Интерактивни карти

 

Троянски манастир в категория „Пътуване и туризъм" - за карта „Поклонническа обиколка на Троянския манастир"

 

Община Струмяни в категория „История и култура" - за карта "Малешево пее и танцува"

 

Инженер-геодезист Росен Иванов, УАСГ, в категория „Устойчиво развитие" - за „Карта на територии, подходящи за биологично пчеларство"

 

Доц. д-р инж. Аспарух Камбуров, преподавател в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски", в категория „Образование и наука" - за интерактивна карта „Специалност "Маркшайдерство и геодезия". Кои сме ние?"

 

Наградата за карта на публиката отиде при Елисавета Стоев, студент III курс в Софийски университет "Св. Климент Охридски" - за карта „Екологично строителство. Има ли бъдеще в България?".

 

Най-добрите карти от всяка категория ще бъдат публикувани на сайта на сп. National Geographic България.

 

 

Световен ГИС ден 2019 се проведе с участието на рекордните повече от 700 представители на близо 200 организации от различни сфери на икономиката в страната. Официални партньори на 21-ия ГИС ден в България са рекордните 47 организации.

 

 
още от Новини

още от Страната