СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Възстановен храм ще спаси Русе от старо проклятие
 Facebook

Възстановен храм ще спаси Русе от старо проклятие15.12.2009 / 17:30 - citybuild.bg

В това вярват повечето жители на крайдунавския град, които дадоха и своята лепта за строежа.

 

Църквата "Всех Светих" бе поругана и съборена от комунистическия режим. Сега ще бъде възстановена във вида, в който беше до 1975 година, съобщава Бургас24. Старите русчуклии разказват, че цялото семейство на багериста, който посяга на църквата, загива в катастрофа, а гробът му - ударен от мълния.  

Според градските легенди обаче нещастието не е само за близките на разрушителите. Събарянето на храма води до нещастие над града, който започва да запада, губейки натрупания през ХIХ и началото на ХХ век престиж. Местните отдават именно на поругаването на църквата проблемите на Русе, които го връхлитат през годините. Градът е сполетян от обгазявания, експлозии, започва масово изселване на цели фамилии.

Автор на проекта на сегашния строеж е арх. Тончо Тончев, който е издирил всички запазени снимки, чертежи и други документи. Храмът се гради върху 910 кв. м площ, като след завършването му в него ще бъдат поставени запазените от автентичния храм икони и владишки трон.

Старият храм "Всех Светих" е построен в края на ХIХ век с дарения от християни. През 1965 г. е предаден на градския народен съвет, а инвентарът е демонтиран и отнесен в храм "Св. Троица". Оставена почти десетилетие в забвение, църквата бавно се руши. През 1975 г. храмът е съборен с багери, а три години по-късно на негово място се открива новопостроеният Пантеон на възрожденците по случай 100-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Първата стъпка за възстановяването на храма бе направена през октомври 1998 г. Тогава главата на Българската православна църква патриарх Максим освети мястото на новия храм и направи символичната първа копка на отредения за градежа терен - в Парка на възрожденците, недалеч от Руските гробища. В изкопа бяха положени камък и послание до поколенията, подписано от много русенци.

За изграждането на православния храм в началото на 2007 г. бе създадено сдружение "Всех Светих", чийто съпредседатели са Русенският митрополит Неофит и кметът на Русе Божидар Йотов. Бяха организирани дарителски акции, в които се включиха родолюбиви християни не само от крайдунавския град, но и от страната, както и емигранти в чужбина.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно