СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Започва модернизацията на над 54 км от пътя Видин - Ботевград
 Facebook

Започва модернизацията на над 54 км от пътя Видин - Ботевград09.10.2019 / 15:39 - CityBuild.bg

Пътят е изключително важен за Северозападна България.

 

Правителството прие постановление, с което даде възможност на МРРБ да поеме ангажименти за разходи за модернизацията на пътя Видин - Ботевград. Със 796 749 500 лв. се увеличава максималният ангажимент за разходи, които могат да бъдат поети по бюджета на МРРБ през 2019 г. за модернизация на участъка от пътя между Видин и Ружинци с дължина над 54 км. Това дава възможност на Агенция „Пътна инфраструктура" да сключва договори с изпълнители и да започне строителство по обекта.

 

При реализацията на проекта ще се прилага нова схема на плащане. Тя предвижда цялата стойност за изпълнение на строително-монтажните работи по договорите за трите участъка, на които е разделено трасето, да се разплати на изпълнителите след приключване и приемане на строителните дейности. Модернизацията на трасето ще се финансира със 796 749 500 лева през следващите четири години.

 

Отсечката Видин - Ружинци, която е част от направлението Видин - Ботевград, в по-голямата си част ще бъде с габарит на автомагистрала, включващ две ленти за движение в посока, аварийна лента, банкети и разделителна ивица. В определени участъци е предвидено и изграждането на трета лента. По цялото трасе ще бъдат построени и ремонтирани редица големи съоръжения, пътни възли и др.

 

През септември решение за поемане на ангажимент за разходи за близо 420 млн. лв. беше взето и по отношение на участъка между Мездра и Ботевград с дължина около 34 км.

 

Хубавата новина е, че до един месец ще приключим с процедурите, които предхождат всяко едно строителство, информира още Аврамова. Това ще даде възможност да започнат реални строителни дейности в участъците от Мездра до Ботевград и между Видин и Ружинци. В договорите, които ще бъдат сключени с изпълнителите, е предвидено двете пътни отсечки да бъдат изградени до 2022 г.

 

Направлението Видин - Ботевград (с дължина 167 км) е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус", „Тракия" и „Струма". С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.

 

 
още от Новини

още от Страната