СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Завърши изграждането на последния участък от Южната дъга на СОП
 Facebook

Завърши изграждането на последния участък от Южната дъга на СОП09.11.2012 / 16:00 - citybuild.bg

Бул. „Климент Охридски“ е последният участък от Южната дъга на Софийския околовръстния път

 

Днес председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров и представители на останалите ангажирани институции подписаха Акт 16 за обект: Лот 31 „Рехабилитация и реконструкция на път II-18 Софийски околовръстен път - Южна дъга от км 41+137,87 до км 44+720 и пътна връзка № 2 на пътен възел Младост в участъка от СОП до началото на съществуващия надлез". Проектът е изпълнен по ОПРР.

 

Новият булевард пресича основното трасе на СОП. Подходите към двете големи съоръжения на него са направени с подпорни армонасипни стени. Технологията е нова и е избрана пред конвенционалните стоманобетонови или бетонови подпорни стени въз основа на технически, икономически и не на последно място - естетически и архитектурни предимства.

 

Общата стойност на договора за строителство е 44 701 958, 68 лева с ДДС. Изпълнител е Консорциум „Главболгарстрой - Южна дъга". Строителният надзор е осъществен от „Рутекс" ООД. Договорът им е за 358 326 лв. с ДДС.

 

По проекта са извършени следните дейности: изграждане на пътен възел и нов булевард „Климент Охридски" с дължина 850 м; построяване на мост-естакада по основното трасе с дължина 358 м и 14 отвора; изграждане на южно и северно директно трасе с обща широчина на двете пътни платна 30 м, включваща тротоари, разделителна ивица и пътни платна с широчина по 10.50 м, в които са развити 3 активни ленти за движение; изграждане на южен и северен локал с 2 активни ленти за движение и тротоари, улично осветление и др.

 

Общата дължина на обновения пътен участък от републикански път II-18 СОП е 3.58 километра. Пътният участък е важна транспортна връзка, тъй като поема локалния трафик на София и транзитното движение от автомагистралите "Тракия" и "Хемус". Свързва двете магистрали с Югозападна България и съседните държави. С реализирането на проекта ще се намали времето за пътуване, задръстванията в града и ще се повиши безопасността и комфортът при пътуване.

 

Снимки: АПИ

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София