СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Жителите на Русе ще имат възможност за достъп до изчезнали сгради
 Facebook

Жителите на Русе ще имат възможност за достъп до изчезнали сгради03.12.2020 / 17:36 - CityBuild.bg

Иновативни продукти и обучения допринасят за утвърждаването на Русе като Град на знанието.

 

До края на 2021 година в Русе ще се въведе нов и модерен начин за представяне на туристически обекти, а деца и младежи ще натрупат полезни знания чрез провеждането на обучения по най-съвременните методи. Това ще стане с реализирането на седем проекта, одобрени по програма „Знание и растеж", осъществявана от Фондация „Русе - град на свободния дух", с подкрепата на „Еконт Експрес" ЕООД.

 

Жителите и гостите на Русе ще имат възможност за достъп до сгради, които вече са изчезнали или в такова състояние, че не могат да бъдат видени. Това са хотел "Ислях Хане", ресторант-бирария Фишер, Кино Роял и първото застрахователно дружество "България". Чрез 3D визуализацията ще бъдат създадени 360-градусови модели на екстериора, които ще бъдат достъпни през вече изградена дигитална онлайн платформа и QR кодове. Идеята е заложена в проекта „Изгубеното минало на Русе" на Сдружение „Градоред".

 

 

По проект на Регионалния исторически музей в Русе видео продукт чрез 360-градусова мултимедия ще визуализира в картини и звук ключови моменти от Българското Възраждане в обновения Пантеон на Възрожденците. Създаването на този мултимедиен продукт ще засили преживяването на туристите в експозицията и ще съдейства за увеличаване на туристическия поток в града.

 

В Регионална библиотека „Любен Каравелов", в рамките на „Библиотечко", за първи път в България ще отворят врати зони „От 0 до 5" и „Аргонавти".  В първата ще има Къща на познанието, Приказно пространство и Тактилни сетивно-пространствени пана за най-малките жители на Русе ще проучват и експериментират в контролирана безопасна среда чрез допир, тактилни усещания и съвременни технологии. В Зона „Аргонавти" тематичен акцент ще е интерактивен кораб-катерушка, оборудван с бутони, сензори и дисплеи, които симулират отделните компоненти на кораб, както и с интерактивни приложения с QR код и добавена реалност (AR). Децата ще могат да се запознаят с емблематични за Русе места, предмети, личности, свързани с реката и града.

 

Проектът „Робо фабрика" на Сдружение „В света на иновациите" предлага изучаването на програмиране и роботика чрез практика. Учениците опознават различни науки посредством игри с роботите и постоянна работа в екип. Изработената от експерт обучителна програма ще бъде качена в Интернет и ще може да бъде използвана от учители и ученици във всеки един момент. Чрез нея ще бъдат поставени основите на малка русенска академия, която да внедрява иновации и технологии в образованието, чрез нестандартни и атрактивни обучения за личностното развитие на децата.

 

По инициатива на Сдружение "От знание към умение" ученици ще имат възможност да придобият знания по финансова грамотност, предприемачество и изграждане на личностни умения. Това ще се осъществи по интерактивен начин. Обучителният модул е проектиран така, че участниците да не правят разлика между учене и игра.

 

Проектът на СУПНЕ „Фридрих Шилер" ще допринесе за съживяването на моменти от историята на Русе. Ученици от немското училище и от гимназията по корабостроене ще обединят усилията си в създаване и съхраняване на исторически документи, свързани с мисията на Пети пехотен дунавски полк, ще се обучават в дейностите дигитализация и издирване на информация, а техни ментори ще бъдат специалисти от  Държавен архив - Русе, Военен клуб - Русе и Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. 

 

По изработването на креативна „Голяма книга на знанието за Русе и България" ще работят стотици деца от русенските детски градини, а техни ментори ще бъдат учители, родители и членове на Клуб „Традиция" и НЧ „Христо Ботев - 1908" . Проектът „Градим знания за Русе и България" е на ДГ „Слънце".

 

За реализирането на седемте проекта ще бъдат отпуснати  58 583 лв. Те бяха одобрени от комисия в състав: Златомира Стефанова - председател на УС на Общинска фондация „Русе - град на свободния дух"; Енчо Енчев - член на УС на Общинска фондация „Русе - град на свободния дух"; Десислава Евгениева - член на УС на Общинска фондация „Русе - град на свободния дух"; Елена Минкова - изпълнителен директор в Общинска фондация „Русе - град на свободния дух"; Венцислава Николова - ръководител подбор и развитие на човешките ресурси в „Еконт Експрес" ЕООД.


Съгласно предварително обявеният регламент проектните идеи преминаха през два етапа на оценка - административно съответствие и допустимост и оценка по същество, като класирането се осъществи на база събрани точки по отделните критерии. Одобрени са проектите, събрали общо над 50 точки.


Повече за класирането на проектите по програма "Знание и растеж" 2020/2021 година може да научите тук.

 

 
още от Новини

още от Страната