18 отличия бяха връчени в Годишните архитектурни награди ARCHINOVA 2022

678

За първи път в конкурса бяха включени направление за ландшафтна архитектура и категория за културно наследство


114 бяха подадените проекти в Годишните архитектурни награди ARCHINOVA 2022. Деветото издание на конкурса протече под мотото "Архитектура за по-добро бъдеще". Церемонията по награждаването се проведе в Интер Експо Център в София на 12 октомври в присъствието на много гости и водещ Ива Дойчинова. Организатори на конкурса са Ka6tata.com, The-building.bg и Citybuild.bg.

Журито в направление „Архитектура“ беше в състав: арх. Пламен Братков (председател),  проф. д-р арх. Георгий Станишев, арх. Божидар Хинков, арх. Димитър Паскалев, арх. Екатерина Николова, арх. Искрен Галев, арх. Крум Сергеев, арх. Милица Петрова и арх. Петър Бубев.

Успяхме да обменим мнения, имахме интересни спорове, но излязохме с решение. В категорията с най-голяма конкуренция имаше много добри проекти, а в тези, в които имаше малко представяне, не успяхме да излъчим победител, тъй като не видяхме големи разлики. Много добрите проекти са на световно ниво, имаше и интересни разработки за сфери, в които досега не се е случвало да виждаме такива. По отношение на концептуалните проекти се оказа, че сме много приземени и не можем да намерим онази абстракция, с която да подходим с отговорност към задачата. Търсихме да откроим и интересни по-малки задачи“, каза председателят на журито в направление „Архитектура“ арх. Пламен Братков.

Журито в направление „Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура“ беше в състав: д-р ланд. арх. Григор Перчиклийски (председател), чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, доц. д-р арх. Ясен Кьосев, арх. Мартин Ангелов, ланд. арх. Добромира Лулчева, ланд. арх. Евдокия Борисова и инж. Илиан Милинов.

„За първи път се провежда конкурс, в който е включена категория „Ландшафтна архитектура“. През годините ландшафтните архитекти се опитват да покажат необходимостта от по-добра градска среда. Всички говорят за това, има много опити в тази връзка от професионалисти от цял свят и България, но някак встрани остават ландшафтните архитекти, а те изучават и правят именно това. Устойчива и качествена среда се постига в екип, с компетенция и знания, а в него най-важен е опитът. Така че ако искаме да променим средата, първо трябва да променим себе си. Затова работете, развивайте се, давайте най-доброто от себе си, помагайте на хората и спрете непрекъснато да ги критикувате. Нужни са знания и добри намерения, за да се развиваме съвместно заедно“, каза председателят на журито в направление „Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура“ д-р ланд. арх. Григор Перчиклийски.  

За 9 години конкурсът ARCHINOVA успя да докаже своя авторитет, а спонсорите, партньорите ни от браншовите организации, университетите и медиите продължават да ни подкрепят. „Това е много важен конкурс, тъй като наградите се дават от доказани професионалисти и това ги прави много стойностни. Всяка година има все повече участници и интересни проекти и се надявам те да стигнат до възможно по-голям кръг от хора, които пожелаят добрата архитектура и качествената среда“, каза арх. Мартин Христов – заместник-председател на УС на Камарата на архитектите в България – партньор на конкурса.

За всички, които са в тази зала, поздравления за това, че продължават да вярват, че архитектурата е форма на творчество, лична изява, път  към израстване на обществото и тяхното собствено. От подкрепящите конкурса браншовите организации и учебни заведения много зависи качеството на архитектурата и фактът, че те са събрани в едно събитие като това  е пример как трябва да подходим към развитието на българската архитектура – в партньорство и сътрудничество. Нека отличията са стимул за наградените да израстват още повече“, каза проф. д-р арх. Тодор Булев – председател на Съюза на архитектите в България – партньор на конкурса.

Церемонията по връчването на наградите ARCHINOVA е дългоочаквано събитие за архитектурната колегия и представителите на строителния бранш. Благодарим за включването за първи път на Съюза на ландшафтните архитекти като партньор и възможността да участваме с проекти, чиято професионална програма покрива широк кръг от теми с най-сериозните предизвикателства в проектирането, устойчивото строителство и развитието на архитектурата и ландшафтната архитектура“, каза доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова – председател на УС на Съюза на ландшафтните архитекти.  

НАПРАВЛЕНИЕ „АРХИТЕКТУРА“

ПРОЕКТИ - ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ
*В категорията има две равностойни награди.

HOUSE N1
Проектант: NiMa Design
арх. Николай Марио

Благодаря за признанието, както и на нашия екип от прекрасни млади хора, с които много се обичаме и работим страхотно“, каза при получаването на наградата арх. Николай Марио.

„За нас е важно като част от семейна фирма да заложим на доверието – така, както вие като архитекти имате доверие на конкурса и на журито. За нас е чест да подпомогнем тази инициатива, както и младите архитекти с технологии, know-how и знания. Това наше участие е знак, че в бъдеще ще бъдем постоянно до вас“, каза инж. Владимир Войнов, управител на „Рехау“ ЕООД – генерален партньор на конкурса, който връчи наградата в категорията.  

ЕДНОФАМИЛНА КЪЩА В ГЪРЦИЯ
Проектант: SIMPLE.ARCHITECTURE
арх. Александър Йончев, арх. Моника Стойкова

Всяка година конкурсът става все по-голям и взискателен и това ни кара да се чувстваме все по-отговорни и внимателни с проектите, с които кандидатстваме“, каза арх. Александър Йончев.

Продължавайте да творите все по-вдъхновени и с енергия, бъдете смели в решенията. Това е начинът, по който давате и на нас правилната посока, за да разработваме нови продукти и технологии. Бъдете с широко отворени очи към околната среда и ми се иска да постигате баланса, в който всички искаме да живеем“, каза инж. Невена Йончева – продуктов мениджър на „Рехау“ ЕООД – генерален партньор на конкурса.

ПРОЕКТИ – МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ  

ОБОРИЩЕ 26
Проектант: NiMa Design
арх. Николай Марио
*Прочетете за проекта и тук.

Отново огромни благодарности на екипа, с който дълго и мъчително проектирахме тази сграда и мисля, че накрая сме доволни от резултата… и от наградата също“, каза арх. Марио, който за втори път излезе на сцената.

Гледайки номинациите в тази категория, си мислех, че хората, които правят проекти, са малко встрани от ежедневната конюнктура, която в момента е доста предизвикателна, но самата задача на проектантите е не по-малко такава, защото те трябва да погледнат напред за това какви ще са нуждите и желанията на хората, които ще обитават обекта, както и да следват принципите на устойчиво строителство и здравословна среда на обитаване. Ние също като фирма следваме тези принципи, когато избираме и разработваме решения, които да дадат необходимите инструменти на проектантите да постигнат целите си за стените, покрива и настилките“, каза при връчването на наградата инж. Петър Петров, мениджър „Продажби“ във „Винербергер“ ЕООД - златен спонсор на конкурса.   

ПРОЕКТИ – ХОТЕЛИ, ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА, АТРАКЦИОНИ, СПА ЦЕНТРОВЕ

BS594
Проектант: HORA
арх. Андрей Ходкевич

Радвам се, че до няколко седмици този проект ще излезе от категорията „Проекти“ и ще влезе в категорията „Реализации“. Благодаря на възложителите за доверието и вярата в нашите идеи“, коментира арх. Андрей Ходкевич.

Участниците в конкурса ни показват, че в България може да се прави качествена архитектура“, заяви арх. Йоана Петрова, експерт „Дизайнерска програма“ в „Идеал Стандарт – Видима“ АД – златен спонсор на конкурса.   

ПРОЕКТИ – БИЗНЕС, АДМИНИСТРАТИВНИ И ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ

ВИНАРСКА ИЗБА „ЛОЗЕНИЦА“
Проектант: DA ARCHITECTS
aрх. Мартин Ряшев, aрх. Юри Танов, aрх. Александър Асенов, със съдействието на GARTNERFUGLEN ARKITRKTER

Благодаря на журито за високата оценка, както и на всички колеги, които участваха в проекта, жертваха от времето си, влагаха идеите си и даваха всичко от себе си, за да постигнат тези резултати. Благодаря и на екипа на колегите от Норвегия, които бяха съществени участници в мултидисциплинарния проект в България. Може би най-предизвикателното в проекта е да се покрият големите очаквания, свързани с една винарска изба и с множеството съпътстващи незабележими функции в нея“, каза aрх. Мартин Ряшев, получавайки наградата.

Пожелавам на участниците в конкурса да бъдат здрави, все така успешни и да продължават да ни вдъхновяват с чудесните проекти, които реализират“, коментира Неделин Василев, мениджър продажби в „Технопанел“ ЕАД – златен спонсор на конкурса.

ПРОЕКТИ - ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ - журито не номинира проекти и не присъди награда.

РЕАЛИЗАЦИИ - ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ

ВЪЗДУШНА КЪЩА В ПОКРАЙНИНИТЕ НА СОФИЯ
Проектант: ХЕЛИКС СМ ООД
арх. Севдалина Недева, арх. Емил Пелитев, арх. Камен Неделчев  

Развълнувана съм, че видях такива красиви проекти. Надявам се, че все така ще работим с колегите и светът ще става по-красив“, каза арх. Севдалина Недева.

Архитектурните състезания са хубави, защото в тях няма победени - всички участници се поощряват за по-добри постижения“, заяви при връчването на наградата инж. Тодор Димитров – технически консултант в „Алукьонигщал“ ЕООД - златен спонсор на конкурса.

Специална награда  

КЪЩАТА НА ГРАДИНАРЯ
Проектант: GINN STUDIO
арх. Игнат Тодоров, арх. Незабравка Тушнина

Зад скромния проект стоят сериозни усилия и вашият избор го валидира“, коментира наградата арх. Игнат Тодоров.

Изключително ме зарадва фактът, че ARCHINOVA покани Висшето строително училище „Любен Каравелов” да участва в конкурса като партньор. Ще се радвам, ако видя наши възпитаници като участници, номинирани или победители“, каза арх. Юлия Илиева, декан на Архитектурния факултет във Висшето строително училище „Любен Каравелов” – партньор на конкурса.

РЕАЛИЗАЦИИ - МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ

ЖИТНИЦА – ПРЕУСТРОЙСТВО И РЕКОНСТРУКЦИЯ
Проектант: SKICA Studio
арх. Кристина Радева, арх. Елица Панайотова
*Вижте повече за проекта и тук.

Вдъхновена съм от номинираните и спечелилите проекти в конкурса. Нашият рециклира стара изоставена сграда на популярно като локация място. Беше предизвикателство, защото имаше оптимален бюджет. Най-ценното беше партньорството и това, че постоянното противопоставяне между конструктори и архитекти тук помогна сградата да бъде с изнесена конструкция на фасадата“, каза арх. Елица Панайотова.

От тези сгради се определя голяма част от облика на града. В тях трябва да се съчетават функция, дизайн, иновации“, смята инж. Владимир Войнов – управител на „Рехау“ ЕООД – генерален партньор на конкурса.

РЕАЛИЗАЦИИ – ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ

КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ,,МЕЛНИЦАТА"
Проектант: STUDIO NADA
арх. Антонина Тритакова, арх. Георги Събев
*Проектът получи отличие и в конкурса "Български архитектурни награди 2022" в категорията за ново строителство. Студиото спечели и голямата награда в архитектурния пленер АРТ ЗОНА ХАСКОВО.

Това е голямо признание за нас и за многото доброволци при осъществяването на проекта. Благодарим и на сдружение „Деветашко плато“, които са причината той да се случи“, каза арх. Георги Събев.

Радвам се за втора година да ви посрещнем тук. Знам какво е да организираш събитие – изисква много труд, и всеки от участниците в процеса е важен за крайния резултат“, отбеляза Ивайло Иванов – управител на Интер Експо Център – партньор на конкурса.

РЕАЛИЗАЦИИ - ХОТЕЛИ, ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА, АТРАКЦИОНИ, СПА ЦЕНТРОВЕ

ХОТЕЛ "AMARA SUGAR"
Проектант: ПРОЕКТТА СТУДИО ООД
арх. Таня Митакева, арх. Андрей Арнаудов  
*Проектът получи отличие и в конкурса "Български архитектурни награди 2022" в категорията за ново строителство.

Това е неочаквана награда, изключително много благодарим и е невероятно вдъхновяващо да сме част от този конкурс“, каза арх. Таня Митакева.

Привилегия е за нас, че вече толкова години сме част от това събитие, което показва най-доброто от архитектурата в България, има значимо развитие и става все по-стойностно. Благодаря ви и че в редица от тези проекти сме ваш партньор и работим успешно“, заяви арх. Александър Бояджиев, старши експерт „Дизайнерска програма“ в „Идеал Стандарт - Видима” АД – златен спонсор на конкурса.

Специална награда  

РЕКОНСТРУКЦИЯ „ЗООПАРК СТАРА ЗАГОРА“
Проектант: АРХИТЕКТ КИРЯКОВ ЕООД
арх. Иван Киряков  
*Вижте още за проекта и тук. На екипа предстои работа и по проекта за Зоологическата градина в Пловдив. 

Благодарим много на организаторите. Като проектант мога да кажа, че животните са по-добри клиенти от хората“, каза шеговито арх. Петър Киряков от екипа на „Архитект Киряков“.

За първа година сме партньори на конкурса. Нашата програма „Архитектура“ е най-млада в България, но ние се радваме на нейното успешно развитие, като вече виждаме нашите студенти в ролята на победители“, заяви проф. д-р арх. Георги Георгиев, ръководител на Департамент "Архитектура" в Нов български университет – партньор на конкурса.

РЕАЛИЗАЦИИ - БИЗНЕС, АДМИНИСТРАТИВНИ, ТЪРГОВСКИ И ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ

АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА „ХИДРОБЕТОН“
Проектант: MI CONCRETE LTD
арх. Михаела Димитрова  
*Миналата година проектът получи награда в конкурса на Съюза на архитектите АРХИМОРИЯ, както и номинация в конкурса на Камарата на архитектите „Български архитектурни награди“.

За мен това е много важна награда. Благодаря на екипа, който е неотлъчно до мен и ми помага непрекъснато“, сподели арх. Михаела Димитрова.

Животът в България се подобри през последните години, но заради негативизъм не виждаме положителното. Много неща се промениха в резултат на труда, положен от вас, за да достигне до нас и да може да предлагаме качествени продукти. Вярвам, че българите сме талантливи и пожелавам този дух да продължи да съществува. Извън България ни гледат вече по друг начин и ви благодаря за това, което правите“, каза инж. Борис Главчовски, управител на „Хьорман България“ ЕООД - сребърен спонсор на конкурса.

РЕАЛИЗАЦИИ – РЕСТАВРАЦИЯ, КОНСЕРВАЦИЯ И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СГРАДИ

РЕСТАВРАЦИЯ НА КЪЩА НА УЛИЦА „СЪБОРНА“ В ПЛОВДИВ
Проектант: АТЕЛИЕ ДУО ЕООД
арх. Пламена Андонова, арх. Милена Крачанова   

Вълнувам се, защото тази къща беше извадена от руините. Благодаря на инвеститорите, които вложиха много любов в нея, и в момента споделят с всички граждани и гости на Пловдив. Вътре те могат да видят прекрасни картини и красиви реставрирани мебели“, каза арх. Пламена Андонова.

Много се радвам, че тази година в конкурса е включена категория за културно наследство, защото тя е много важна за изграждането на устойчива среда. Статистики на Европейския съюз показват, че над 70% от европейците живеят близо до недвижимо културно наследство, което означава, че за да опазим нашата историческа градска среда, трябва опазим паметта, и тази сграда е добър пример как може да се случи това“, коментира отличието и арх. Милена Крачанова.

Конкурсът за поредна година показва, че архитектурните проекти не спират да се развиват въпреки времената, в които сме принудени да живеем. Поздравявам всички участници, че са дръзнали да се конкурират с толкова много блестящи проекти“, каза при връчването на наградата инж. Виана Витанова, главен проектант в „Алукьонигщал“ ЕООД – златен спонсор на конкурса. 

КОНЦЕПТУАЛНИ ПРОЕКТИ „АРХИТЕКТУРА“ - журито номинира три проекта, но не присъди награда.

НАПРАВЛЕНИЕ „УРБАНИЗЪМ, ГРАДСКА СРЕДА И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА“

РЕАЛИЗАЦИИ – ОБЕКТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ

БЛАГОУСТРОЯВАНЕ НА УЛ. „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ” В БУРГАС

Проектант: АРХИТЕКТИ УРБАНА (арх. Росица Златанова)
арх. Галина Милкова и арх. Владимир Милков

*Проектът беше представен наскоро по време на семинар за публичните пространства, организиран от Съюза на урбанистите в България. Той получи отличие и в конкурса "Български архитектурни награди 2022" в категорията за ново строителство.

В нашия екип се получи вдъхновяващо сътрудничество между майка и дъщеря. Много се надявам нашият възложител Община Бургас, който вече се гордее с този проект, да го види в нова, още по-ярка светлина, и да положи всички усилия за неговата поддръжка и разхубавяване, защото предстои озеленяване и на мястото ще има още повече аромат. Благодаря от сърце от името на целия ни екип“, каза арх. Росица Златанова.

Аз съм оптимист за бъдещето, защото виждаме все по-хубави проекти. Да променяме себе си и средата става с непримиримост към това, което обитаваме и което произвеждаме. Радвам се да връча наградата в тази категория, защото проектите са на световно ниво. Предстои новият конкурс на Wienerberger - Brick Award, и такива проекти имат място в него“, отбеляза инж. Цанко Миланов, управител на „Винербергер“ ЕООД и „Земелрок Щайн Унд Дизайн“ ЕООД – златен спонсор на конкурса.    

РЕАЛИЗАЦИИ - ЧАСТНИ ОБЕКТИ

КЪЩА НАД ВОДАТА
Проектант: HOME GARDEN VT LTD
инж. Веселка Трифонова

Благодаря, че вече съществува награда в областта на ландшафтната архитектура и дизайн и много се радвам, че моята фирма ще носи първото отличие. Това е плод на наша дългогодишна дейност. Аз съм инженер по горско стопанство, но откак съм се дипломирала, целият ми трудов стаж е минал в тази област и не мога да опиша какво признание е това за мен. Разбира се, зад гърба ми стои цял екип основно от ландшафтни архитекти“, каза инж. Веселка Трифонова.

Към всички се обръщам с апела - участвайте в конкурси, защото в тях човек сверява часовника си и вижда как са работили колегите му. Те са двигател напред“, коментира и членът на журито чл. кор. проф. д.арх.н. арх. Атанас Ковачев, ръководител на катедра "Архитектура и урбанистика" в Архитектурния факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ – партньор на конкурса.  

ПРОЕКТИ – ОБЕКТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ
 
ГРАДСКО ПРОСТРАНСТВО ЗА ПЪЛНОЦЕННО ЗДРАВЕ В БУРГАС
Проектант: THINK FORWARD
арх. Галина Милкова, арх. Моника Маринова, дизайнер Недко Николов

*Проектът беше представен наскоро по време на семинар за публичните пространства, организиран от Съюза на урбанистите в България.

Благодаря на журито от името на нашия екип и най-вече, че оцени един бюджетен проект, в който човешкият фактор е първостепенен“, каза при получаването на своето отличие арх. Галина Милкова.

Виждайки номинациите, искрено не завиждам на журито, което е трябвало да избере победител в тази категория“, отбеляза Неделин Василев, мениджър продажби в „Технопанел“ ЕАД – златен спонсор на конкурса.    

ПРОЕКТИ – ЧАСТНИ ОБЕКТИ - журито номинира един проект и не присъди награда.

ЕЛЕМЕНТИ ЗА ГРАДСКА СРЕДА

ТИПОВ СПИРКОВ НАВЕС С ОЗЕЛЕНЕН ПОКРИВ
Проектант: АиА АРХИТЕКТИ
арх. Ангел Захариев

Арх. Ангел Захариев не можа да присъства на церемонията и получи отличието си по-късно.

Нашата компания има професионално отношение към жилищните проекти, но преди всичко сме граждани, затова се радвам да изляза от своите рамки и да връча тази награда в категорията за елементи за градска среда. Това е нашата среда за обитаване извън дома, която ежедневно потребяваме и за чието благосъстояние сме отговорни. Бихме искали да виждаме по-модерни, по-функционални и устойчиви елементи и решения в обществените пространства, а вие – архитектите, можете да ги сътворите. Пожелавам на екипа техният проект да бъде реализиран, за да видим как оживяват зелените покриви“, каза инж. Боряна Ангелова, мениджър проекти в „Рехау“ ЕООД – генерален партньор на конкурса.

КОНЦЕПТУАЛНИ ПРОЕКТИ – УРБАНИЗЪМ, ГРАДСКА СРЕДА, ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА

*В тази категория журито не излъчва победител, но определя Специална награда за „Обвързване на концептуалната идея със задълбочено проучване и провокиране на вниманието на гражданите към теми, за които те не подозират“.
 
ВОД НО?
Проектант: Анета Лазарова, Денис Камарски

Наградата за нас е истинска чест, както и вдъхновение да сме сред тези професионалисти, на които се възхищаваме. Много се радваме да получим награда като все още недипломирани архитекти и си пожелаваме догодина да продължим с ентусиазъм да участваме и в много други конкурси“, каза Анета Лазарова.

Обществените сгради и пространства, особено в техния концептуален зародиш, са един от най-важните маркери в нашето общество“, отбеляза при връчването на наградата на студентите доц. д-р арх. Панайот Савов, зам.-декан по учебната дейност на Архитектурния факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия – партньор на конкурса.

Гостите можеха да разгледат дигитална изложба с наградените и номинирани проекти във фоайето и да продължат вечерта в разговори с колеги, приятели и партньори.
 

НОМИНИРАНИ В НАПРАВЛЕНИЕ „АРХИТЕКТУРА“:

ПРОЕКТИ – ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ

КЪЩА С БУНКЕР 2
Проектант: арх. Христо Тритаков, арх. Христо Ризов, арх. Марина Стоева

OBLA HOUSE
Проектант: E HOUSE ARCHITECTS, арх. Анна Неврокопска, арх. Любомира Момчева

ПРОЕКТИ – МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ

THE VALE
Проектант: SGI ARCHITECTS & MASTERPLANNERS, арх. Владислав Дечев, арх. Тихомир Казаков, арх. Александър Доу, арх. Мария Мишинева, арх. Димитрина Иванова

ДВУФАМИЛНА СГРАДА В СОФИЯ
Проектант: СТУДИО 17,5-С, доц. д-р арх. Йордан Ликов, арх. Дончо Дончев

ЖИЛИЩНА СГРАДА 3а
Проектант: STUDIO 5R, арх. Ралица Зортева

ПРОЕКТИ - ХОТЕЛИ, ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА, АТРАКЦИОНИ, СПА ЦЕНТРОВЕ

ЕКО СЕЛИЩЕ "ПОЛЯНЕ"
Проектант: Architecture Studio Georgiev, Красимир Георгиев

ОРИГАМИ
Проектант: STUDIO MESS, арх. Христо Тритаков, арх. Милица Андреева

ПРОЕКТИ – БИЗНЕС, АДМИНИСТРАТИВНИ, ТЪРГОВСКИ И ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ

ВИЛНЕР ГАРАЖ
Проектант: NiMa Design, арх. Николай Марио

РЕАЛИЗАЦИИ – ЕДНОФАМИЛНИ СГРАДИ

КЪЩА В СИТОНИЯ  
Проектант: L6 STUDIO, арх. Адриана Димитрова, арх. Ивайло Захариев, арх. Атанасиос Аргирудис, арх. Мирослав Желязков

РЕАЛИЗАЦИИ – БИЗНЕС, АДМИНИСТРАТИВНИ, ТЪРГОВСКИ И ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ

НИКОС
Проектант: ФУНКТ ООД, арх. Валентин Денков

ОФИС СГРАДА ЛОЗЕНЕЦ
Проектант: SKICA Studio, арх. Руслан Гинчев, арх. Елица Панайотова

КОНЦЕПТУАЛНИ ПРОЕКТИ „АРХИТЕКТУРА“

МУЗЕЙ НА ЕМОЦИИТЕ
Проектант: Биляна Апостолова

ВЪЛТАВСКА ФИЛХАРМОНИЯ
Проектант: арх. Ева Янакиева

ПОСЛЕДНОТО КИНО НА СОФИЯ - ПРОЕКТ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА КИНО "ВЛАЙКОВА"
Проектант: арх. Ая Тодорова

НОМИНИРАНИ В НАПРАВЛЕНИЕ „УРБАНИЗЪМ, ГРАДСКА СРЕДА И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА“:

РЕАЛИЗАЦИИ – ОБЕКТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ

ПАРКОУСТРОЯВАНЕ, БЛАГОУСТРОЯВАНЕ И ПОДОБРЯВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКАТА СРЕДА НА „СТАНЦИОННА ГРАДИНА”, СТАРА ЗАГОРА
Проектант: ЛАНДШАФТЕН ДИЗАЙН-ИНВЕСТ ООД, ланд. арх. Корнелия Маторова

*Реализацията получи трето място в Конкурса за ландшафтни архитекти 2021 на Съюза на ландшафтните архитекти (СЛА).

РЕВИТАЛИЗАЦИЯ НА РЕКРЕАЦИОННА ЗОНА “БЕТОНОВИ ПЪРЗАЛКИ", ЧАСТ ОТ ПАРК “ХЪЛМ НА ОСВОБОДИТЕЛИТЕ”
Проектант: АТЕЛИЕ ДУО ЕООД, арх. Пламена Андонова,
Пейзаж ЕООД, ланд. арх. Мирела Димитрова – Дуйар

РЕАЛИЗАЦИИ – ЧАСТНИ ОБЕКТИ

ГРАДСКА ВИЛА
Проектант: HOME GARDEN VT LTD, инж. Веселка Трифонова

ГРАДСКА КЪЩА В ГОРАТА
Проектант: HOME GARDEN VT LTD, ланд. арх. Иван Райков, инж. Веселка Трифонова, TANNE DESIGN инж. Татяна Станчева

ПРОЕКТИ – ОБЕКТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ

ЕКСПОЗИЦИОНЕН ПАРК "ГРАДИНИТЕ НА СВЕТА"
Проектант: ЛАНДШАФТ ПРОЕКТ ООД, доц. д-р ланд. арх. Веселин Рангелов

ПАРКОВО ПРОСТРАНСТВО В С. ОГНЯНОВО
Проектант: ФРАГМЕНТИ ДИЗАЙН СТУДИО ООД, ланд. арх. Христо Ангелов

ПРОЕКТИ – ЧАСТНИ ОБЕКТИ

ВИЛА „КАСАНДРА“
Проектант: ФРАГМЕНТИ ДИЗАЙН СТУДИО ООД, ланд. арх. Христо Ангелов

КОНЦЕПТУАЛНИ ПРОЕКТИ

КЪСНОРИМСКА РЕЗИДЕНЦИЯ "СКРЕТИСКА"
Проектант: Аделина Първанова

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР 

Rehau  

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ 

Ideal Standart

Wienerberger

Технопанел

Alukönigstahl

СРЕБЪРЕН СПОНСОР 

Hörmann  

СПОНСОРИ СЪБИТИЕ

ЕТЕМ

OLYMPUS

ПАРТНЬОРИ

Съюз на архитектите в България (САБ)

Камара на архитектите в България (КАБ)

Съюз на ландшафтните архитекти (СЛА)

Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ)

Нов български университет (НБУ)

Висше строително училище „Любен Каравелов“ (ВСУ „Любен Каравелов“)

Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ (ВСУ „Черноризец Храбър“)

Архитектурно-строителна седмица

Интер Експо Център (ИЕЦ)

МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ

Detaili

Dibla

Stroiteli

Жилища

1kam1

ОЩЕ НОВИНИ

Започна изграждането на Международното училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в троянското село Голяма Желязна

Започна изграждането на Международното училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в троянското село Голяма Желязна

Предвидено е на територията на кампуса да бъдат възстановени исторически сгради, като се съхранят ключови елементи от архитектурата и интериора

Архитектурният съвет на Европа откри изложба в София

Архитектурният съвет на Европа откри изложба в София

Пътуващата експозиция е под надслов „20 архитектурни проекта срещу климатичните промени“

Нов многофункционален център и обновен централен площад ще имат в Момчилград

Нов многофункционален център и обновен централен площад ще имат в Момчилград

Споразуменията бяха подписани преди дни в Министерството на регионалното развитие

Община Плевен подписа договор за техническа помощ за инвестиции в Зоологическата градина

Община Плевен подписа договор за техническа помощ за инвестиции в Зоологическата градина

Целта на процедурата е да се подпомогне разработването на пакет от документи за кандидатстване и последващо финансиране на проект за ремонтни дейности

Правителството отпусна 3,5 млн. лв. за доизграждане на храм "Св. вмчк. Архидякон Стефан" и духовен комплекс към него в Южния парк в София

Правителството отпусна 3,5 млн. лв. за доизграждане на храм "Св. вмчк. Архидякон Стефан" и духовен комплекс към него в Южния парк в София

Решението на кабинета дори надхвърля размера на сумата, поискана от Софийската света митрополия, посочват от пресцентъра на МС

Подготвя се електронен формуляр, който  да улесни признаването на професионалната квалификация на архитектите в рамките на Европейския съюз

Подготвя се електронен формуляр, който да улесни признаването на професионалната квалификация на архитектите в рамките на Европейския съюз

Единен сертификат ще придружава документите на кандидатите за признаване на професионални квалификации, придобити в друга държава