20 отличия бяха раздадени в Десетото юбилейно издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS

322

Журито на направление „Архитектура“ отличи два проекта с Цялостна награда за много високи качества, а на победителите беше връчен приз с нова визия


Церемонията по награждаването в Десетото издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS се проведе на 4 април в Интер Експо Център в София в рамките на Архитектурно-строителната седмица в присъствието на близо 900 гости. Водещ на церемонията беше Стефан Щерев.  

Наградите ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS са създадени преди десет години, като с всяко следващо издание те се развиха с нови категории, партньори и все повече участници, показвайки най-доброто от бранша. До момента в конкурса са се включили 332 участника с общо 772 проекта, а връчените награди са 105. По повод юбилея на победителите беше връчен приз с нова визия.

И в юбилейното издание на конкурса под мотото „10 години в подкрепа на креативността” основните направления са „Архитектура“ и „Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда“. Участваха 99 проекта в 18 категории, разделени в три основни групи: реализации, проекти и концепции. Журито отново беше в два различни състава за двете направления. То определи 20 отличия: 15 основни приза в отделните категории, 3 специални награди и 2 награди за отличителна архитектура, които се връчват за първи път.

„Моето впечатление е, че силното присъствие на проекти в ARCHINOVA от предишните години се потвърждава и тази. Участвайте в конкурси, защото това създава дисциплина и увереност, а чрез тях не само показвате себе си, но го правите и за всички други“, каза председателят на журито в направление „Архитектура“ арх. Тихомир Казаков.

„Градската среда, урбанизмът и ландшафтната архитектура оказват влияние върху най-много хора. Това е тази сфера от нашата професия, която създава средата на труд, обитаване и отдих – всъщност цялата среда, в която съвременният човек живее. Не трябва да забравяме, че ние сме тези, които създаваме устойчива среда“, каза председателят на журито в направление „Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда“ арх. Венета Кавалджиева.

НАПРАВЛЕНИЕ АРХИТЕКТУРА

РЕАЛИЗАЦИИ - МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ

В категорията участват 6 реализации и са номинирани 2. Победител е:

EOS
STARH, арх. Светослав Станиславов

"За сградите вече не е достатъчно да бъдат добре разположени спрямо географските посоки и да имат добра топлоизолация, но съществено е как може да се произведе необходимата енергия за тези сгради, как се оползотворяват и съхраняват водите и как могат да влязат в употреба за обитателите. Важно е и как може да се реализира екологично и устойчиво ландшафтно пространство. Всички тези задачи поставят нови предизвикателства, за които "Винербергер" може да ви помогне", коментира при връчването на наградата инж. Петър Петров – мениджър „Продажби“ на „Винербергер“ ЕООД - генерален партньор на конкурса. "Благодаря на колегите за това, което правим заедно. Приемаме тази награда като ангажимент да продължим да създаваме иновативна и вълнуваща архитектура", каза арх. Светослав Станиславов.

РЕАЛИЗАЦИИ - ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ

В категорията участват 8 реализации и са номинирани 2, които получават две равностойни награди. Победители са:

КЪЩА В МАЛИНОВА ДОЛИНА
Арх. Арсени Ботушаров и арх. Ирина Гинчева

„Всеки, който търси немското качество, може да го намери при „Века България“ – прозорци, врати, архитектурни решения и не само“, каза при връчването на наградата Иван Димитров – прокурист на „Века България“ ЕООД – златен спонсор на конкурса. „Благодаря на журито за наградата и отделно на арх. Владимир Милков за инициативата за засилване водещата роля на архитектите“, коментира арх. Арсени Ботушаров.

VILLA BIANCA
Simple Architecture, арх. Александър Йончев

"Благодаря на журито, на колегите и на клиентите, които ни дадоха картбланш за проекта. Надявам се повече инвеститори да показват доверие към архитектите, за да имаме възможност да изведем България на световната сцена на архитектурата. Благодаря и на колегите, които участват в конкурса, защото вашето участие ни мотивира да правим по-добри проекти", каза носителят на отличието арх. Александър Йончев.

РЕАЛИЗАЦИИ - БИЗНЕС, АДМИНИСТРАТИВНИ, ТЪРГОВСКИ И ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ

В категорията участват 7 проекта и са номинирани 3. Победител е:

ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА СГРАДА НА MELEXIS
Мortelmans Van Tricht Architects, арх. Себастиян Мортелманс (аrch. Sebastian Mortelmans)
IPS Bulgaria, арх. Максим Мокдад

"Пожелавам на всички участници да продължавате да ни радвате и впечатлявате с проектите, които създавате, използвайки качествени материали, системи и решения", каза при връчването на наградата Неделин Василев – мениджър продажби в „Технопанел“ ЕАД - сребърен спонсор на конкурса. "Благодаря на "Мелексис" за възможността да проектираме тази сграда, на екипа на IPS Bulgaria за търпението и най-вече на журито за наградата“, каза арх. Максим Мокдад.

РЕАЛИЗАЦИИ – ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ

В категорията участват 4 проекта и са номинирани 2. Победител е:

ШОУРУМ НА 4 ЕТАЖА И ПОДЗЕМЕН ЕТАЖ  
INTEGRA CONSULT PROJECT, арх. Анета Славова
АРОГАНТ АРХИТЕКТС ООД, арх. Даниела Славова

„Всяка година постепенно се насочваме към по-висши цели - като комфорта на обитаване, което изисква иновативен подход към сградната обвивка. В днешно време тя не е просто остъклявания или плътни панели, а се вграждат инсталации, слънцезащита, вентилационни системи, автоматизация и интелигентни монтажни детайли. Това е новото ниво, към което се стремим, а потенциалът на „Алукьонигщал“ в това отношение е голям“, каза инж. Тодор Димитров – технически консултант в „Алукьонигщал“ ЕООД – златен спонсор на конкурса. „Пожелаваме на ARCHINOVA и следващата декада да успяват да създават настроение, което е необходимо за толкова отрудени колеги. Ние сме голяма сила и трябва да празнуваме заслужено“, каза арх. Анета Славова (на снимката долу вдясно). „Освен добър архитект, за една сграда е необходим и добър клиент. Затова благодарим на нашия“, допълни и арх. Даниела Славова.

РЕАЛИЗАЦИИ - ХОТЕЛИ, ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА, АТРАКЦИОННИ И СПА ЦЕНТРОВЕ

В категорията участват 4 реализации и са номинирани 2. Победител е:

UMANI HOTEL
STARH, арх. Светослав Станиславов

"В България има много талантливи архитекти, а ние сме горди, че сме част от това събитие, още повече, че голяма част от проектите са оборудвани с наши продукти", отбеляза Димо Димов – управител на "Грое България" ЕООД – златен спонсор на конкурса. "Наградата за нас е голямо признание за добре свършена работа", заяви арх. Саня Ковачева от STARH.

ПРОЕКТИ И РЕАЛИЗАЦИИ - РЕСТАВРАЦИЯ, КОНСЕРВАЦИЯ И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СГРАДИ

В категорията участват 4 проекта и реализации и са номинирани 3. Победител е:

РЕСТАВРАЦИЯ И РЕНОВИРАНЕ НА "ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ" ПЛОВДИВ
"Арко Студио" ООД, арх. Петко Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Иван Костадинов, арх. Ангел Чуруков

„За нас е удоволствие, че подкрепихме партньорите от ARCHINOVA и че юбилейните награди се провеждат в такъв мащаб в този формат“, коментира Ива Герасимова – заместник-управител на Интер Експо Център – партньор на конкурса. „Проектантският екип приема наградата като реверенс към създателя на сградата – арх. Йосиф Шнитер. Ние възстановихме оригинала и вътрешни пространства, където сега се помещава галерията. Това ни отне осем години“, сподели арх. Петко Костадинов.

ПРОЕКТИ – МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ

В категорията участват 8 проекта и са номинирани 3. Победител е:

R 01
Studio Sоoda, арх. Константин Димитров, арх. Константин Евтимов

„Когато имаш удоволствието да работиш с такива произведения на изкуството, времето минава неусетно. Чакаме новите предизвикателства, които ще ни представите“, каза при връчването на наградата Тодор Фиданов, изпълнителен директор на ЕТЕМ България и Румъния – сребърен спонсор на конкурса. „За нас е гордост първата ни награда да бъде именно от вас“, каза арх. Константин Димитров.  

ПРОЕКТИ - ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ

В категорията участват 12 проекта и са номинирани 3. Победител е:

OFF - GRID HOUSE GB
„Ей Си Джи“ ЕООД, арх. Красимир Георгиев

„Много се радвам да видя такива стойностни и красиви сгради, които се проектират и реализират в България, и е чест да участваме в този процес. Благодаря на всички, че участвате, и ви призовавам да продължавате, за да подобряваме бранша“, пожела Борис Главчовски, управител на „Хьорман България“ ЕООД – сребърен спонсор на конкурса, който връчи отличието. „Благодаря на журито за оценката, на екипа и на семейството ми“, каза арх. Красимир Георгиев.

ПРОЕКТИ – БИЗНЕС, АДМИНИСТРАТИВНИ, ТЪРГОВСКИ И ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ

В категорията участваха 2 проекта и е номиниран 1. Журито не присъди награда в категорията.

ПРОЕКТИ - ХОТЕЛИ, ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА, АТРАКЦИОНИ, СПА ЦЕНТРОВЕ

В категорията участват 2 проекта. Победител е:

NAMA
STARH, арх. Светослав Станиславов

„От десет години подкрепям конкурса и съм възхитена как се разви. Поздравявам всички участващи, номинирани и спечелили проекти“, каза Деница Киркова – управител на „Кристал СПА енд Уелнес“  ЕООД – сребърен спонсор на конкурса. „За нас това е едно признание да продължаваме да преодоляваме стереотипите и да постигаме уникални и иновативни решения с качествен подход“, каза арх. Мирела Теофанова от студио STARH, за което това е трета награда в различна категория.

ПРОЕКТИ – ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ

В категорията участват 9 проекта и са номинирани 4. Победител е:

БЛАГОЕВГРАД ТЕХ ПАРК
UNITED MASTER ARCHITECTS, арх. Димитър Паскалев

„Това е нашата първа подкрепа за конкурса и се убеждавам колко е важна архитектурата за всички хора в залата. Ние от българската семейна компания Linkin чрез нашите продукти можем да осъществим вашите решения“, каза Иво Тодоров – мениджър „Продуктово развитие“ на Profilink by Linkin – сребърен спонсор на конкурса. „Този проект имаше много важно значение за нашето обединение UNITED MASTER ARCHITECTS, защото беше първият, който направихме заедно, и защото реализирането му ще промени един от красивите български градове. Освен това Благоевград Тех Парк е нашата визия за проектите на бъдещето - зелени и устойчиви, като се надявам техните реализации даучастват в бъдещите издания на конкурса“, каза арх. Димитър Паскалев.

КОНЦЕПТУАЛНИ ПРОЕКТИ – АРХИТЕКТУРА

В категорията участват 14 проекта и са номинирани 3. Победител е:

URBAN FALLOWS: ARCHITECTURE AS A CATALYST FOR REGENERATION OF MARGINALISED URBAN LAND
Арх. Венцислав Кърцелин

„Ние също подкрепяме конкурса за първи път и се опитахме да направим събитието още по-приятно и красиво. Мислех си, че печатница и архитектура са като Лом и Лондон, но все по-често се оказва, че нашата дейност завършва вашите проекти“, каза Любомир Николов, управител на „Ребранд“ ООД – сребърен спонсор на конкурса. „Моето послание към всички в залата е да започнем да преодоляваме разделението между архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти, защото устойчивостта няма как да се случи, докато седим в собствените си кутийки. Пожелавам и по-отворени инвеститори, които да вярвят, че архитектурата трябва да е по-социално отговорна и отговорна към цялата планета“, каза Венцислав Кърцелин.

Журито на направление „Архитектура“ отличи два проекта с Цялостна награда за много високи качества. Отличията за UMANI HOTEL на STARH и URBAN FALLOWS на арх. Венцислав Кърцелин връчи членът на журито в направлението арх. Георги Кътов. "Изключително съм благодарен на журито, че забеляза качествата на проектите ни. UMANI HOTEL е може би любимият проект на студиото. Този успех е резултат от работата на целия екип по успешната реализация", каза арх. Станислав Станиславов.

НАПРАВЛЕНИЕ УРБАНИЗЪМ, ГРАДСКА СРЕДА И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА

ПРОЕКТИ И РЕАЛИЗАЦИИ - ГРАДСКИ ПАРКОВЕ И ГРАДИНИ, ЛЕСОПАРКОВЕ

В категорията участват 6 проекта и реализации и са номинирани 2. Победител е:

HEALING ISLAND  
THINK FORWARD, арх. Моника Маринова, диз. Недко Николов, арх. Галина Милкова, арх. Кристина Янева

„Радвам се, че връчвам награда в тази категория, тъй като смятам, че ако като крайни клиенти можем да избираме къде да живеем, какво да работим или в кои хотели да отседнем, когато говорим за заобикалящата ни среда, някой избира вместо нас и чувствителността на обществото към градската архитектура показва неговата зрялост“, каза инж. Цанко Миланов – управител на „Винербергер“ ЕООД, „Земелрок Щайн Унд Дизайн“ ЕООД и „Пайплайф България“ ЕООД – генерален партньор на конкурса. „Радваме се, че с общите усилия на изпълнителя и на Община Бургас като възложител, с проектантския екип успяхме да преобразим едно пространство със семпли изразни средства и естествени и рециклирани материали“, каза арх. Моника Маринова (на снимката долу вдясно). „Щастливи сме, че именно в нашия роден град успяхме да изградим едно лечебно пространство за всички“, допълни и арх. Галина Милкова.

РЕАЛИЗАЦИИ – ЧАСТНИ ОБЕКТИ

В тази категория участват 3 обекта и е номиниран 1. Журито не присъди награда.

ПРОЕКТИ - ОБЕКТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ

В категорията участват 5 проекта и са номинирани 2. Победител е:

КРАЙРЕЧНА ЗОНА ГАБРОВО
„АДА“ АД, арх. Иво Пантелеев, арх. Радомира Методиева

„Поздравявам всички участници в конкурса за това, че въпреки предизвикателствата създават качествен архитектурен продукт, с който се гордеем, и най-вече - създават една по-добра споделена среда, която обитаваме“, каза при връчването на наградата проф. д-р арх. Орлин Давчев – декан на Архитектурния факултет в УАСГ – партньор на конкурса. „От доста години полагаме усилия за подобряване на градската среда у нас и затова сме особено доволни, че в един некомерсиален конкурс беше отличен проект, който донесе доста голямо разочарование, защото беше второпремиран в един комерсиален конкурс. Пожелаваме в следващите издания на ARCHINOVA да има още по-голямо разнообразие от качествени проекти“, каза арх. Иво Пантелеев.

Специална награда

ГРАДСКИ ЦЕНТЪР ДОБРИЧ
„Плейсмейк“ ООД, Нурхан Реджеб, Силвия Чакърова, Магдалена Бобошевска, Маргита Василева, Теодора Стефанова и Красимир Соленков
„Дизайн Груп Студио“ ООД, Григор Перчиклийски, Десислав Евлогиев и Стойка Русева

„Поздравявам ARCHINOVA за юбилея, както и всички участници, защото човек, за да бъде номиран и да спечели, първото условие е да участва“, каза при връчването на специалната награда доц. д-р арх. Юлия Илиева – декан на Архитектурния факултет във Висше строително училище „Любен Каравелов” – също партньор на конкурса.

„Благодарим на целия екип, с който работихме по проекта, както и на организаторите на конкурса, че има такава категория за градска среда - за да може освен да живеем в хубави сгради, но и в хубава градска среда“, коментира урб. Силвия Чакърова.

„Благодаря на организаторите, на журито, на екипа и на моя съдружник Десислав, който положи много усилия за проекта“, добави и ланд. арх. Григор Перчиклийски.

ЕЛЕМЕНТИ ЗА ГРАДСКА СРЕДА

В категорията участват 4 проекта и са номинирани 2. Победител е:

ПАВИЛИОН "ЧАЙКА"
ГРИД-АИ
арх. Георги Рафаилов, арх. Гергана Тилева

Наградата в категорията връчи проф. д-р арх. Георги Георгиев – ръководител на Департамент „Архитектура“ в НБУ – партньор на конкурса. „За този павилион работиха много хора – и проектанти, и подизпълнители. Особено благодаря на нашите инженери-конструктори Иван Тодоров и Владо Бодуров. Специална благодарност изказвам към арх. Емил Бурулянов (на снимката долу втори отляво надясно) от Община Бургас, благодарение на който този проект стана възможен“, каза арх. Гергана Тилева. 

Специална награда

ПАРКОВО ОБОРУДВАНЕ SIMPLE PLEASURES
PROTOFORM, диз. Недко Николов, Петър Попов, арх. Моника Маринова

„Обръщам се към всички млади колеги и студентите – участвайте в конкурси. В тях човек оценява труда си и сверява часовника си, като вижда какво са направили колегите му“, каза чл. кор. проф. д-р арх. Атанас Ковачев - ръководител катедра "Архитектура и урбанистика" в Архитектурния факултет на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър – партньор на конкурса. „За мен е изключително голямо удоволствие да работя в среда, изградена от архитекти, дизайнери, продуктови дизайнери и инженери, които стоят зад всички тези интерактивни съоръжения“, каза дизайнерът Недко Николов (на снимката долу вляво).

КОНЦЕПТУАЛНИ ПРОЕКТИ

В категорията участват 2 проекта, които са и номинирани. Журито не излъчи победител, но присъди „Специална награда за обвързване на концептуалната идея със задълбочено проучване и провокиране на вниманието на гражданите“.

Специална награда

ОТ БЕТОН ДО ЦЪФТЯЩО БЪДЕЩЕ
Ланд. арх. Александър Прегьов

Наградата връчи председателят на журито в направление „Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура“ арх. Венета Кавалджиева. „Този проект го чувствам близо до себе си, защото това не е просто проектантски процес, а е свързан с образованието, с нашите деца и респективно – с бъдещето на България“, каза Александър Прегьов.

Десетото издание на конкурса коментираха партньорите от браншовите организации.  „ARCHINOVA и Българските архитектурни награди на Камарата на архитектите в България са най-престижните отличия, присъждани от професионалисти за професионалсти. Те са единствената защитена некомерсиална територия, в която архитектурата и високото професионално майсторство се срещат с общественото признание“, коментира арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в България - партньор на конкурса. „Инвестиционният процес е като симфоничен оркестър, а диригент е архитектът. Той има предимството да дирижира собственото си произведение. Пожелавам на всички колеги да гледат на творбите си под призмата на качествената архитектура и на голямото обществено и призвание, и задължение, което има професията архитект“, каза още арх. Милков.

„Всяко журиране на архитектурен конкурс е огромна отговорност и професионално задължение. Всяка награда е професионален престиж и гордост. Всяко връчване на награда и поздравления са удоволствие. Поздравявам организаторите, които за десети път дават възможност на архитектурната колегия да покаже какво прави“, каза арх. Петър Диков, председател на Съюза на архитектите в България – партньор на конкурса.  

„От името на Съюза на ландшафтните архитекти благодарим за поканата и включването отново на Съюза като институционален партньор и за възможността да участваме в конкурса с проекти, чиято професионална програма покрива широк кръг от теми с предизвикателства в проектирането, устойчивото строителство, иновациите в областта на архитектурата, планирането и устройството на ландшафта. Убедени сме, че и в бъдеще с конкурса ще се утвърждават високите професионални умениея, както и добрите практики от световен мащаб“, каза доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова, председател на Съюза на ландшафтните архитекти – партньор на конкурса.

„Очертава се картина на все по-голям принос на от страна на колегията към благоприятно развитие на нашите градове. Това, което бихме пожелали за следващите издания, е да има повече участие вконкурси, тъй като има известен дисбаланс между частни и обществени проекти и да има повече участие в тази сравнително нова категория в конкурса“, каза д-р урбанист Ангел Буров, член на Съюза на урбанистите в България - партньор на конкурса.

„Бъдете смели, дръзновени и участвайте, защото проектите, които виждаме тук, са на световно ниво. Не трябва да забравяме, че всичко тръгва от природата, че ние сме свързани с нея и че устойчивостта е в зеленото строителство, което е в основата на кръговата икономика. Размяната на идеи и емоции е едно от ценните неща, което ни прави успешни заедно“, каза ланд. арх. Татяна Бояджиева, председател на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България - партньор на конкурса.

Гостите и участниците в церемонията разгледаха и дигиталната изложба с всички наградени и номинирани реализации и проекти в залата. С коктейл и изпълнения на "Чикаго бенд" беше отпразнувано Десетото юбилейно издание на конкурса.

Организатори на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS са специализираните медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайн CITYBUILD, списание ОЩЕ ЗА КЪЩАТА и  THE BUILDING, като целта им е популяризирането на стойностната архитектура, креативността, иновативното мислене и прилагането на нови технологии.

НОМИНИРАНИ В НАПРАВЛЕНИЕ АРХИТЕКТУРА

Реализации – многофамилни жилищни сгради и жилищни комплекси

ЖИЛИЩНА СГРАДА LIGHT VIEW
"ЛП Арх" ООД, арх. Атанас Панов, арх. Лорита Панова, арх. Ивайло Игнатов, арх. Искрен Манев

Реализации – бизнес, административни, търговски и индустриални сгради

ADORA 3
"АиА Архитекти" ООД, арх. Ангел Захариев, арх. Михаил Михайлов

СГРАДА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ТЕЛЕВИЗИОННА И РАДИО ПРОДУКЦИЯ И ОФИСИ НА "NOVA BROADCASTING GROUP”
"Ателие Серафимов Архитекти", арх. Радомир Серафимов
RМ Interior Design, арх. Меги Илиева

Реализации – обществени сгради

ЗАЛА ЗА ЕЛЕКТРОННИ СПОРТОВЕ
Студио „Керемидски“, арх. Марин Керемидски
J-Keys - China, арх. Джиа Ке

Реализации – хотели, ваканционни селища, атракционни и СПА центрове

ВИЗУАЛИЗА РЕЗИДЕНС ХОТЕЛ
"Арджи Партнерс" ООД, арх. Веселин Русев, инж. Бояна Русева

Проекти и реализации – реставрация, консервация и реконструкция на сгради

РЕМОНТ, РЕСТАВРАЦИЯ, РЕКОНСТРУКЦИЯ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЦЪРКВА "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ"
"Арт Проект" ЕООД, д-р. арх. Милен Маринов

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА УЧИЛИЩЕ  ЗА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ
"Арт Проект" ЕООД, д-р. арх. Милен Маринов

Проекти – многофамилни жилищни сгради и жилищни комплекси

ЕГ 60
"Рубилс" ООД, арх. Евгени Рафаилов

ЛОФТ ЖИЛИЩА "RASPBERRY HILLS"
"Ей Си Джи" ЕООД, арх. Красимир Георгиев

Проекти – еднофамилни жилищни сгради

VR HOUSE
UNITED MASTER ARCHITECTS, арх. Елица Панайотова, арх. Георги Грудлев

HOUSE 323
Kontur studio LTD, арх. Рая Даскалова, арх. Цвета Недялкова

Проекти – бизнес, административни, търговски и индустриални сгради

ЗЕЛЕНА ИНДУСТРИЯ - ПРОИЗВОДСТВЕНА СГРАДА НА ЦЕРАТИЦИТ  
"Арогант Архитектс" ООД, арх. Божидар Хинков

Проекти – обществени сгради

ДЕТСКА ГРАДИНА
"АДА" АД, арх. Иво Пантелеев, арх. Радомира Методиева

ДОМ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА
RT Consult LTD, арх. Радо Тодоров, арх. Николета Балабанова

ОБЩИНСКИ ПАЗАР ВАКАРЕЛ
"АДА" АДТ, арх. Иво Пантелеев, арх. Радомира Методиева

Концептуални проекти – архитектура

MUHLENVIERTEL - VON PARKPLATZ ZUM STADTSQARTIER
Владимир Боянов

РЕ-ФОРМА: РЕКОНСТРУКЦИЯ И ДОИЗГРАЖДАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩА СГРАДА В ЧИРПАН ЗА НОВ КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР И ТЕАТЪР
Венцислав Кърцелин, Якуб Биернацки

НОМИНИРАНИ В НАПРАВЛЕНИЕ УРБАНИЗЪМ, ГРАДСКА СРЕДА И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА

Проекти и реализации – градски паркове и градини, лесопаркове

РЕМОНТ НА ПАРК АЯЗМОТО В ГРАД СТАРА ЗАГОРА
"Киряков Архитекти", арх. Иван Киряков
"Ландшафтен Дизайн Инвест" ООД, ланд. арх. Корнелия Маторова

Реализации – частни обекти  

БАЛАНС МЕЖДУ ГРАДА И ПРИРОДАТА
"Хоум Гарден ВТ" ЕООД, ланд. арх. Теодора Антова, инж. Веселка Трифонова

Концептуални проекти – урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура

КЪМПИНГ "КЪПИНОВСКИ МАНАСТИР"
Александър Прегьов

Снимки: Plamen Andreev Photography

Генерален партньор


 

 

Златни спонсори


                                  

 

Сребърни спонсори


 

                

 

                          



 

Спонсор събитие


 

                             

 

                 

Партньори



                                                     

 

                                    

 

                          

 

Медийни партньори


 

  

    

      

 

  

Партньори събитие


    

ОЩЕ НОВИНИ

Студентите в конкурса "Зелени покриви" в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура получиха своите награди

Студентите в конкурса "Зелени покриви" в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура получиха своите награди

Първо място за концепция за интензивно и екстензивно озеленяване върху подземна инфраструктура и тераси на обект Мона 4 на компания BLD спечели Цветан Тасев

Весела Славева спечели конкурса "Ландшафтен архитект на годината 2023" в категорията "Студенти"

Весела Славева спечели конкурса "Ландшафтен архитект на годината 2023" в категорията "Студенти"

Тя участва в конкурса на Съюза на ландшафтните архитекти с дипломната си разработка за Учебно-опитно поле „Драгалевци“ към СУ със сектор за градско градинарство

Камарата на архитектите въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите въвежда електронни административни услуги до края на годината

Информацията беше оповестена на заседание на Управителния съвет на 26 април

Кметът на Варна даде съгласието си за ремонт на пространството за култура в бившите барутни погреби ReBonkers

Кметът на Варна даде съгласието си за ремонт на пространството за култура в бившите барутни погреби ReBonkers

То се класира за втори етап на финансиране по Световната програма на САЩ за възстановяване на сгради с културно значение

Три компании инвестират над 100 милиона лева в Бургас

Три компании инвестират над 100 милиона лева в Бургас

Ще бъдът изградени бази за производство на съдове под налягане, обработка на метали и изработка на термопомпи

Форум представи 150 идеи на 55 водещи експерти за зелено развитие на София

Форум представи 150 идеи на 55 водещи експерти за зелено развитие на София

В събитието участваха кметът на София Васил Терзиев, представители на основните партии в Столичния общински съвет и експерти от науката и бизнеса