34 проекта участват в конкурса „Български архитектурни награди 2021“

92

Проектите ще бъдат разгледани от престижно международно жури с участието на архитекти от Zaha Hadid Architects и Snøhetta


34 проекта участват в третото издание на конкурса „Български архитектурни награди“, организиран от Камарата на архитектите в България. Това са проекти, които са реализирани в периода от началото на 2019 г. до септември 2021 година (конкурсът не се проведе през 2020 поради пандемията). Сред тях има еднофамилни и многофамилни жилищни сгради; затворени комплекси; проекти за реконструкция на градски пространства; административни и офис сгради; културни центрове; сгради със социални функции; ваканционни хотели; производствени и логистични сгради. Можете да разгледате всички подадени проекти тук.

Конкурсът си поставя задачата да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина. Целта е да бъдат отличени проекти с оригинална концепция, естетика, иновации и устойчивост, които се вписват хармонично в средата, подобряват качеството на живот и допринасят за оформянето на съвременната визия на градовете.

Крайният срок за подаване на кандидатурите изтече на 31 октомври. В първия етап проектите ще бъдат разгледани от специален борд, в който участват представители на архитектурните камари от Румъния, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Косово и Албания. На 8 ноември бордът ще селектира 15 участника, които ще получат правото да представят проектите си пред международно жури.

Втората фаза на конкурса ще се проведе на 15 ноември, когато номинираните участници ще представят проектите си пред журито. Тази година то е изключително престижно, като в него участват 6 световно известни архитекти. Председател е арх. Мартин Гран - партньор в архитектурното и дизайнерско студио Snøhetta, развиващо проекти в Европа, Азия, Океания и Америка. Останалите членове на журито са: арх. Христос Пасас - директор Zaha Hadid Architects, Великобритания; арх. Адриан Соаре - съосновател Cumulus, Румъния; арх. Брендан Макфарлан - партньор Jakob + Macfarlane architects, Франция; арх. Алиреза Тагабони - основател NextOffice, Иран; арх. Адам Хатвани - основател Spora Architects, Унгария. Автобиографии и снимки на членовете на журито можете да разгледате тук.

Най-голяма тежест при разглеждането на проектите - общо 50%, имат критериите, свързани с подобряване качеството на живот, хармоничното отношение към заобикалящата среда и архитектурните качества на проекта (разпределение на пространствата, използвани материали, роля на светлината). Приложените иновации дават 20% от общата тежест на оценката, по 15% са предвидени за ясната организация на проекта и за заложените при планирането концепции и цели.

Журито ще определи една голяма награда и 4 специални. Носителят на голямата награда ще получи статуетка със знака на “Българските архитектурни награди 2021”, както и диплом, придружен от сертификат с рецензии от международното жури. За носителите на специалните награди също са предвидени статуетки и дипломи, придружени със сертификат с рецензии от журито.

Церемонията по награждаването ще се състои на 16 ноември в София Хотел Балкан в рамките на Международната архитектурна конференция SHARE Sofia 2021. Форумът събира известни български и чуждестранни архитекти в професионална дискусия за бъдещето на архитектурата и градовете. Можете да се регистрирате за участие в Share тук  и да заявите присъствието си във фейсбук страницата  на събитието. Двете събития ще се проведат в присъствен формат при спазване на всички действащи противоепидемични мерки.

Повече информация за конкурса можете да откриете на официалната интернет страница.

ОЩЕ НОВИНИ

Община град Добрич провежда ежегодния Конкурс за проект на междублоково пространство „Заедно можем“

Община град Добрич провежда ежегодния Конкурс за проект на междублоково пространство „Заедно можем“

Тази година тя е насочила вниманието си към терените, които още не са уредени, но от страна на гражданите има желание за тяхното благоустройство и поддръжка

Младежката програма на WWF България посвещава новия си семестър на търсене на зелени иновации, технологии и решения

Младежката програма на WWF България посвещава новия си семестър на търсене на зелени иновации, технологии и решения

Семестърът е седмият в образователната програма Panda Labs на природозащитната организация и привлича млади хора с интереси към опазването на околната среда и предприемачеството

Фондация "Колективът" отново спечели награда в конкурса New European Bauhaus

Фондация "Колективът" отново спечели награда в конкурса New European Bauhaus

Българският проект стана подгласник в направление "Нов европейски Баухаус за шампиони" на категория "Възстановяване на чувството за принадлежност" с проекта си "Паркът" (Concrete to Culture)

Предстои художествен конкурс за триизмерни информационни елементи, представящи археологията на Антична Сердика

Предстои художествен конкурс за триизмерни информационни елементи, представящи археологията на Антична Сердика

Предвижда се изработване на макети и прототип за тактилни маркери, предназначени за вграждане в тротоарните и пътни настилки

20 отличия бяха раздадени в Десетото юбилейно издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS

20 отличия бяха раздадени в Десетото юбилейно издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS

Журито на направление „Архитектура“ отличи два проекта с Цялостна награда за много високи качества, а на победителите беше връчен приз с нова визия

По пътя към успешна кариера със съдействието на АЛУКЬОНИГЩАЛ

По пътя към успешна кариера със съдействието на АЛУКЬОНИГЩАЛ

Компанията инвестира своите опит и знания в развитието на младите бъдещи архитекти