6 проекта участват в конкурса за студенти и млади архитекти за обновяване на Водната кула в Димитровград

543

Гражданите може да гласуват до 23 февруари за един проект, а обявяването на резултатите, награждаването и откриването на изложба ще бъдат на 24 февруари


Организатор на конкурса е Oбщина Димитровград със съдействието на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Желанието на Общината е след преустройството Водната кула да се превърне в туристическа атракция, като се подчертае нейното значение като исторически и архитектурен обект, както и да се подсили ролята на архитектурно-дизайнерския акцент в градската среда. Участниците в конкурса имаха свободата да предложат идеи, които да варират от максимално съхраняване и реставриране на съществуващата сграда до по-съществено преустройство, което включва намеса не само в интериора, но и във фасадите и обемното изграждане. Предложението за сградата трябваше да бъде обмислено в контекста на околното пространство, като проектът да не влошава видимостта за шофьори и пешеходци в зоната на кръговото кръстовище. Подадените проекти в конкурса са 6.

(1) Проектът на арх. Стоян Стоянов цели да създаде място за учене, творене и забавление с основна тематика "жп транспорт", като предвижда обновяване и разширение на съществуващата сграда с фоайе, работилница, склад, конферентна зала, информация, кафене и музей заедно с прилежащите и околни пространства.

(2) Проектът на студента по архитектура в УАСГ Адриан Кашев предвижда пространство за изложби и провеждане на лекции, като сградата запазва външния си вид, но вътрешното пространство се преустройва. На първи етаж е предвидено да има рецепция и място за отдих, втори, трети и четвърти са отредени за изложбите, а петият - за лекциите.  

(3) Проектът на архитектите Ива Митева, Изабел Тодорова и Милена Раева предлага метално вито стълбище с подчертано отстояние от стените на зданието и с отворен център да е лайтмотив в концептуалното предложение. Изкачването му носи метафоричния смисъл на пътуване през времето - изложени фотокопия на снимки и документи проследяват хронологично историята на кулата, а с нея - и тази на града. Последното ниво е преустроено в закрита наблюдателна площадка, която предоставя панорамни гледки към града, съпроводени от обяснителни илюстрации за посетителите.

(4) Проектът на арх. Цветелина Гаджелова и арх. Пламена Драганова предвижда трансформация като „място на паметта": с остъклена с алуминиева дограма наблюдателна площадка с възможност за малки събития. Интериорните стени могат да бъдат използвани като място за експозиции. До наблюдателната площадка се стига по вита стълба от перфорирана ламарина, следваща формата на кулата, която от едната страна е конзолно закрепена за стената, а в другия си край е носена от стоманени въжета, монтирани за покривната конструкция. В ядрото на кулата се предвижда светлинна инсталация с дизайн на осветителните тела, който визуално да напомнят вода/дъжд.

(5) Проектът на арх. Михаил Дянков предвижда преобразуване на сградата с нови отвори, като пoceтитeлите могат дa ce информират за историята на водната кула и да разгледат изложба пo пътя на вито стълбище от лека стоманена конструкция кьм наблюдателна площадка на покрива. Темата за устойчивото използване на водата е отразена и в архитектурната намеса чрез новоизграден резервоар за дъждовна вода в центъра на кулата, който в горната си част служи и за навес след премахване на покрива, а долната си част е с капков клапан.  

(6) Проектът предлага ограждане и надграждане на кулата с конструкция, която включва стъклен цилиндър с футуристични арковидни "крака": с магазини, ателиета, панорамен ресторант, обслужващи коридори и помещения. Предвижда се капсула тип Sky train да изкачва посетителите до ресторанта, а под прозрачен под на дансинг да се вижда покрива на кулата. 

Съставът на журито включва представители на: администрацията на Община Димитровград,   Университета по строителство, архитектура, строителство и геодезия, Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Първа награда на журито е 3 000 лв., втора награда на журито е 2 000 лв., а трета награда на журито – 1 000 лв. Наградата на гражданите на Димитровград е 500 лв.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Това са Къща „Плочата“ в Плевен и сградата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения