8 обекта от България са номинирани за Наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура Mies van der Rohe

1713

В конкурса са подадени 362 обекта, реализирани в 38 европейски страни


Европейската комисия и Fundació Mies van der Rohe обявиха номинираните за Наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура за 2024 г. - Mies van der Rohe Awards (EUmies Awards). Наградите ще отличат най-добрите обекти в Европа, завършени между април 2021 г. и май 2023 г. Изданието ще отрази предизвикателствата в контекста на Европейската зелена сделка. Основните цели на наградите са да се постигне разбиране на трансформацията на застроената среда в Европа, да се отличат постиженията и иновациите в областта на архитектурата за постигане на по-устойчива среда, да се насърчи екологичното, социално и икономическо съзнание чрез архитектура, ландшафтна архитектура, градско планиране и дизайн, както и сътрудничество с други културни области и изкуства. Журито е с председател Frédéric Druot (Париж/Бордо, а членове са Martin Braathen (Oсло), Pippo Ciorra (Рим), Tinatin Gurgenidze (Тбилиси/Берлин), Adriana Krnáčová (Прага), Sala Makumbundu (Люксембург) и Hrvoje Njiric (Загреб).

От 362 обекта най-много са номинираните от Испания (29), Франция (26) и Германия (21), а 8 са от България:

Офис сграда "МИР", bureau XII, София. Вижте и тук.

Campus 90 във Варна, E-Arch Studio. Вижте и тук.

Консервация, реставрация и социализация на Централна минерална баня Банкя, Georgiev Design Studio. Проектът получи една от големите награди в конкурса “Български архитектурни награди 2022“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Вижте тук.

Сградите за етнографската експозиция в културния и туристически комплекс Ченгене скеле, MOTTO architectural studio. Проектирането на комплекса получи награда от бургаския конкурс „Архимория 2021“, специално отличие в конкурса „Български архитектурни награди 2021“ и първо място в една от категориите в конкурса "Сграда на годината 2021“. Вижте и тук.

Реновация на улица "Алеко Константинов" в Бургас, Urbana Architects. Проектът получи отличието в направление „Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура“ в категория "Обекти за обществено ползване" в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2022 и специална награда в конкурса “Български архитектурни награди 2022“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Вижте и тук.

Културен информационен център "Мелницата" в Кърпачево, Nada. Проектът получи специална награда в конкурса “Български архитектурни награди 2022“, награда за реализация в категория „Обществени сгради“ в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2022 и голямата награда в архитектурния пленер АРТ ЗОНА ХАСКОВО. Вижте и тук.

Частна къща в Созопол, Simple Architecture. Вижте и тук.

Новата сграда на Карин дом във Варна, unas studio. Обектът получи една от големите награди в конкурса “Български архитектурни награди 2022“. Вижте и тук.

През януари 2024 г. ще бъдат обявени 40 избрани обекта. През февруари ще бъдат обявени финалистите, а през април - победителите. През месец май догодина ще се проведе церемонията по награждаването в павилиона на Mies van der Rohe в Барселона. Програмата включва изложби и дебати.

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница