94-годишният Балкришна Доши получи кралския златен медал на RIBA за архитектура

39

Със 70-годишна кариера, над 100 построени обекта и работата си в образованието той е международно признат за приноса си към архитектурната сцена


Роден през 1927г. в Пуна, Индия, в семейство на производители на мебели, Балкришна Доши учи в J J School of Architecture, Мумбай, преди да работи четири години с Льо Корбюзие като старши дизайнер (1951-54) в Париж и още четири години в Индия, за да ръководи проекти в Ахмедабад. Той работи с Луис Кан като сътрудник за изграждането на Индийския институт по мениджмънт, Ахмедабад, и те продължават да си сътрудничат повече от десетилетие. Арх. Доши основава собствена практика Vastu Shilpa през 1956г. с двама архитекти. Днес това е мултидисциплинарно студио с петима партньори, обхващащи три поколения. Студиото приканва към диалог и неговата философия за проактивно участие се отнася дори за офис пространството, което приканваща минувачите да влязат.

Арх. Балкришна Доши (Balkrishna Doshi) беше официално отличен на 15 юни с Кралския златен медал за архитектура за 2022г. Предоставена от Royal Institute of British Architects (RIBA), годишната награда се „дава на лице или група хора, които са оказали значително влияние пряко или косвено върху развитието на архитектурата“. Основна фигура в оформянето на архитектурата на Индия и прилежащите й региони, известен особено със своите визионерски проекти за градско планиране и социални жилища, Балкришна Доши "комбинира новаторски модернизъм с народния език", а неговите сгради подчертават традициите на индийската архитектура, климат, местна култура и занаяти. Все още практикувайки на 94 години, той „остава толкова плодовит, колкото и вдъхновяващ“, се казва в съобщението на RIBA.

Арх. Доши заяви, че наградата е „най-големият подарък в живота му“. „За мен е голяма чест да получа Кралския златен медал. Бих искал да изразя сърдечната си благодарност към жена ми, дъщерите ми и най-важното на моя екип и сътрудниците в моето студио“, каза той и коментира, че животът влияе върху начина, по който се правят сградите и пространството. "В Индия тези уроци са много важни и тя може да научи света на устойчивост заради тенденцията да преустройва сгради. Когато създадох училището по архитектура, заведох учениците на строителни обекти и им казах, че всичко, което правят, подлежи на промяна и модификация. В Индия, когато построите къща, с течение на времето тя се променя. Това е моята философия - сградата е жив организъм. Това не е продукт, това е процес и отражение на живота", казва арх. Доши.

Архитектът не можа да дойде в Лондон, за да получи наградата, така че президентът на RIBA Саймън Олфорд пътува до резиденцията му в Ахмедабад, за да му връчи медала. „На 94 години Балкришна Доши е повлиял на поколения архитекти чрез своята възхитително целенасочена архитектура. Той е оригинален и независим мислител - в състояние е да преработва и еволюира, а изключителният му принос към изкуството на архитектурата, строителния занаят и градския дизайн го определя като най-заслужил носител на тази награда“, каза Олфорд.

Ключови проекти на арх. Доши в Ахмедабад са: Shreyas Comprehensive School Campus (1958-63); социални жилища Atira Guest House (1958); Institute of Indology (1962); Ahmedabad School of Architecture (1966), което се фокусира върху създаването на пространства, които насърчават съвместното обучение; Tagore Hall & Memorial Theatre (1967); бившият театър и аудитория Premabhai Hall (1976). Други негови проекти са бизнес училището Indian Institute of Management в Бангалор (1977-1992); студиото Sangath (1981) за неговата архитектурна практика Vastu Shilpa; центърът за изкуства и творчество Kanoria Centre for Arts (1984) в Ахмедабад; Aranya Low Cost Housing (1989) в Индор и Amdavad ni Gufa (1994), художествена галерия, подобна на пещера, която излага работата на художника Maqbool Fida Husain.

Като признание за изключителния му принос в архитектурата и образованието арх. Балкришна Доши е обявен за чуждестранен почетен член на American Academy of Arts and Letters през 2021. Той е носител на наградата Padma Bhushan на правителството на Индия (2020); наградата за архитектура Pritzker (2018); френският Ordre des Arts et des Lettres (2011); Global Award for Lifetime Achievement for Sustainable Architecture, Institut Francais d’Architecture, Париж (2007); Национална награда на министър-председателя за отлични постижения в градското планиране и дизайн, Индия (2000); Aga Khan Award for Architecture (1993-1995)  и златен медал на Академията за архитектура на Франция (1988).

ОЩЕ НОВИНИ

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

Използваните естествени, висококачествени и високотехнологични материали благоприятстват постигането на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизирането на енергийните разходи, както и намаляването отпечатъка й върху околната среда

Обновяват сградата на Културния дом в Дряново

Обновяват сградата на Културния дом в Дряново

Дейността е част от приетата в началото на годината капиталова програма

Приключва реставрацията на Бракаловата къща (Етнографският музей) в Бургас

Приключва реставрацията на Бракаловата къща (Етнографският музей) в Бургас

Във финална фаза навлезе изпълнението на проекта за най-старата битова сграда в града, построена през 1872г.

Подписаха договора за изграждане на нов корпус на СУ "Найден Геров" във Варна

Подписаха договора за изграждане на нов корпус на СУ "Найден Геров" във Варна

Целта на проекта е да се осигури целодневна организация на учебния ден и извънкласни дейности, както и създаване на приобщаваща среда за деца със специални образователни потребности

Три културни обекта в Лом ще бъдат обновени

Три културни обекта в Лом ще бъдат обновени

Основен ремонт, ново оборудване и цялостна модернизация ще получат Девическото училище, Историческият музей и Къщата-музей на Димитър Гинин

Международният архитектурно-инженерен форум SHARE ще отбележи 6-то си издание в София

Международният архитектурно-инженерен форум SHARE ще отбележи 6-то си издание в София

Форумът ще се фокусира върху дизайна на фасадите и въздействието им върху обществените пространства