Административна сграда на фирма за производство на бетон

126

Основната дейност и мястото на сградата решават и концепцията за нейната визия и вложените материали – с видим бетон


Имотът е разположен в „Индустриален и логистичен парк Бургас“ в непосредствена близост до езерото Вая. В него е изградена база за производство на готови бетонови смеси, което налага и нуждата от обслужваща административна сграда. Офисните контейнери биват заменени от едноетажна офис сграда, предназначена за ползване от служители на фирмата възложител, обслужване на клиенти и провеждане на бизнес срещи.  


 
Основната дейност на фирмата възложител (производство на бетон и бетонови разтвори) и местонахождението на сградата, решават и концепцията за нейната визия и вложените материали – административната сграда на „Хидробетон" е изпълнена с видим бетон. Функционалност, комфорт на обитаване, внимание към детайла и иновация са движещите сили за създаването на административната сграда.


 
Сградата разполага с открита беседка, прилепена към южната фасада. Главният подход е от източната фасада, а срещу него е разположен бетоновият възел. Подход към сградата има и от северната фасада – той обслужва всички шофьори.


 
Засенчването на помещенията се осъществява посредством външни ротиращи се дървени ламели, разположени по източната и южната фасада. Сменяйки позициите си, сградата придобива различен характер – от дискретна и затворена до ажурна и отворена. Пропуснатите лъчи светлина и хвърлените сенки създават чувство за уют в офисите и образуват красиви светлинни коридори в екстериора.


 
Триметрово бетоново пано приветства посетителите на сградата. Картината от бетон е триизмерно изображение, в което светлината и сянката играят основна роля за проектирането на образа. Фронтално то е едва доловимо, а с промяна на светлината и хвърлените сенки се вижда и най-малкият детайл.


 
Конкретното решение за функционалното разполагане на помещенията е съобразено с нуждите на служителите и изискванията за видимост. Около ядро, представляващо кухненски кът и санитарен възел, са разположени фоайе, офис управител, заседателна зала, офис търговец и диспечер, офис фактурист, техническо помещение и офис шофьори.


 
Ефирни бетонови конзолни стъпала извеждат до покрива на сградата. Умивалници, плотове, маси, работни бюра, завеси и картини в интериорните пространства демонстрират иновативните свойства на високоякостния бетон. Характерни за интериора са естественото горно осветление, големите витрини, комбинацията от бетон, дърво, стъкло и метал и играта на причудливи сенки.


 
Проектът на арх. Михаила Димитрова (MI CONCRETE) получи награда АРХИМОРИЯ 2021 в категория „Обществени сгради“ и номинация в конкурса „Български архитектурни награди 2021“.

ОЩЕ НОВИНИ

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

По първоначални заявки работните места, които ще открият, са над 600

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Одобреният доклад на кмета дава ход на основното грантово финансиране за изграждане на болницата в интегрирания проект на Югоизточна България по регионално развитие

Камарата на архитектите смята да сезира прокуратурата за изрисуването на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик

Камарата на архитектите смята да сезира прокуратурата за изрисуването на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик

КАБ определи намесата като „архитектурен вандализъм“, поиска възстановяване на оригиналния вид на сградата, както и тя да получи статут на недвижима културна ценност

Представиха идеен проект на Детска болница в Бургас

Представиха идеен проект на Детска болница в Бургас

Предвижда се да бъдат създадени условия за игри и занимания на пациентите – с използване на част от покривните, вътрешните пространства и терасите, а оборудването ще бъде в ярки цветове и детски теми

Нова сграда на детска градина откриха в квартал “Сеславци” в София

Нова сграда на детска градина откриха в квартал “Сеславци” в София

Детското заведение се намира на ул. „Мургаш“ 3 до парка на квартала