СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Акцентите днес в Sofia Architecture Week 2012
 Facebook

Акцентите днес в Sofia Architecture Week 201227.11.2012 / 15:42 - citybuild.bg

Презентации, изложба и прожекции са част от програмата в НДК

 

Атриум, година по-късно, НИНКН

 

Презентация: 27.11, 17:00 ч., етаж 5, зала 7

Изложба: 26.11 - 02.12, етаж 5, фоайе

НДК, етаж 5, зала 7
 

Международният проект за архитектурата на тоталитарните режими АТРИУМ беше накратко представен на SAW 2011. Тогава той беше още в началото. Една година по-късно прожекция и анкета ще фокусират вниманието върху българското участие в проектa, който цели създаването на културен маршрут на тема „Архитектура на тоталитарните режими от 20 век". Сред българските обекти са НДК, резиденция Бояна, Партийния дом, паметникът на Бузлуджа и други емблематични соц сгради.

 

Прожекцията ще представи извадка от натрупания материал за родните обекти, включени в проекта (любопитни архивни и съвременни кадри, свързани със създаването и съдбата на тези места). На презентацията екипът на АТРИУМ ще сподели конкретни проблеми, които съвсем скоро ще трябва да решават, за да впишат обектите успешно на картата на бъдещата европейска културна мрежа. Целта е да се провокира нов интерес към тези (не)познати емблеми на архитектурата от тоталитарното минало, за да започнем да говорим малко по-демократично за тяхното бъдеще. Чрез анкета и дискусия от АТРИУМ ще насърчат и публиката да участва в пилотните усилия на проекта.

 

 

"Забележителни следи", Радован Липус и Давид Вавра (2012, Чехия), еп.1

 

ФИЛМ: 27.11, 17:30-18:00, НДК, ет.0, зала 6

 

Филмът “Забележителни следи” е част от поредица, проследяваща историята на чешки архитекти и съдбата на обектите им в чужбина. След заснемането на епизоди в Босна и Херцеговина, в Словения и Япония екипът на Чешката телевизия се отправя към България, за да направи четирисериен цикъл за братята Прошек, Адолф Коларж, Либор Байер, братята Шкорпил, Й. Шнитер и други.

 

Вълната от чешки архитекти, инженери и предприемачи, които пристигат в България малко преди и след Освобождението, предопределя образа на царска София. Преди първата група български архитекти да излезе от политехниките в Мюнхен, Прага и Виена, именно чехи стоят зад някои от емблематичните сгради и градоустройствени решения в столицата: Военния клуб (А. Коларж), Лъвов мост и Орлов мост, бирената фабрика “Прошеково пиво” (братята Прошек). Йозер Шнитер работи в Пловдив, а братята Шкорпил - във Варна и Североизточна България.

 

Реализираните у нас епизоди от поредицата “Забележителни следи” са: „Семейство Прошек“, „Адолф Вацлав Коларж“, „Йозеф Вацлав Шнитер“ и „През Шипка до Варна“. Филмите са осъществени с помощта на Чешкия културен център в България.

 

 

Salto Architects, Карли Люик (Естония)

 

Презентация: 27.11, 18:00-18:30 - НДК, етаж 5, зала 7

 

Salto Architects са трима естонски архитекти, които се събират през 2004 г. и оттогава са натрупали забележително CV от инсталации, смислени сгради и спечелени конкурси. Те работят смело с материалите и терена и, както сами отбелязват, се опитват да размият разликата между архитектура и инсталация.

 

За да придобиете представа как мислят Salto Architects, ще отбележим, че един от последните им реализирани проекти е летен театър в столицата Талин, направен от боядисани в черно бали слама. Тяхна е и Gas Pipe, една от най-запомнящите се инсталации на Архитектурното биенале във Венеция въобще - жълтата газова тръба в реален размер, монтирана в Giardini между павилионите на Русия и Германия през 2008 година.

 

Фактът, че подобни инсталации и сгради се строят и печелят международно признание, само показва, че малката Естония е забележителна не само като страната, която има най-доброто действащо електронно правителство и където е измислен Skype, но и като място за добри архитектурни експерименти, където архитектурните конкурси са норма. За което Salto ще разкажат повече на лекцията си.

 

 

GMP, Щефан Шютц (Германия)

 

Презентация: 27.11, 18:30-19:00, НДК, ет.5, зала 7 

 

Немският архитект Щефан Шютц ще изнесе лекция на тема новите сгради за сценични изкуства в Европа и Китай. Изборът не е случаен. Щефан Шютц е партньор в едно от най-големите немски архитектурни бюра GMP и ръководи офисите му в Берлин, Пекин и Шензен. Гледната му точка на европеец, проектиращ сгради за култура в Азия, е още по-интересна в светлината на съботния панел на SAW Азиатски подем. 

 

Архитектурното студио GMP - von Gerkan, Marg and Partners е от класическите "големи корпорации" в новата европейска архитектура. Студиото е основано през 1965 г. и стои зад стотици малки и големи проекти, сред които три стадиона за Световното първенство по футбол в Южна Африка (включително този в Кейптаун), реконструкцията на олимпийския стадион в Берлин, а през последните години и няколко смели решения за музеи, театри и концертни зали в Китай и Виетнам. 

 

Щефан Шулц става партньор в GMP през 2006 г. и оттогава може да се похвали с доста реализирани сгради за култура в Европа и Китай, което е и причината да сподели опит на 27 ноември, специалният ден на SAW, посветен на сценичните изкуства. 

 

Снимка: Гранд Театър в Кингдао, Китай © Christian Gahl 

 

 
още от Новини

още от Любопитно