АПИ ще обяви търгове за зимно почистване по съкратена процедура, за да подсигури предстоящия сезон

46

Това стана ясно вчера на среща в МРРБ с представители на Камарата на строителите в България и на Българска браншова камара „Пътища“


Снимка: МРРБ

Възложил съм в рамките на следващите десет дни да има готова тръжна документация за обявяване на търгове само за зимно почистване по съкратена процедура. Става въпрос за националната сигурност. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на срещата, на която бяха дискутирани най-належащите проблеми пред бранша.

Регионалният министър призова за отговорно поведение от страна на фирмите, така че в рамките на закона да бъде осигурено зимното поддържане през предстоящия сезон. Ще се опитаме заедно конструктивно да излезем от ситуацията, заяви той.

Агенция „Пътна инфраструктура“ е започнала подготовката на процедурите преди встъпването в длъжност на служебния кабинет и вече финализират документация за следващия етап на поддръжката на пътищата, информира още министърът. Целта е от следващата година да няма напрежение. Арх. Шишков заяви, че ще се върви в посока нормативна промяна, така че спорът дали един ремонт е текущ или основен повече да не се случва.

До дни в Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде внесена справка за плащанията по старите договори за пътно поддържане, каза председателят на Българска браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков. Той посочи, че от дължимите от държавата към пътностроителните фирми 720 млн. лв. 200 млн. лв. не попадат в обхвата на решението на Народното събрание и могат да бъдат разплатени. Останалите средства са блокирани от решението на парламента. Вече имаме диалог с държавата, надяваме се той да продължи, отбеляза Стефан Чайков.

Министър Шишков обясни, че плащанията ще се правят след проверка. На срещата стана ясно, че при необходимост бюджетът на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще се преструктурира, за да могат да бъдат извършени.

Ще направим всичко възможно изпълненото строителство по големите инфраструктурни обекти – първите три участъка на магистрала „Хемус“ и пътя Видин – Ботевград, да бъде платено, така че да не се забавя тяхното изпълнение, каза още регионалният министър.

До 10 дни се очаква проектът на методика за индексация на договорите да бъде финализиран съвместно с Министерство на финансите, след което ще бъде внесен за одобрение от Министерския съвет. Това стана възможно след като промените в Закона за обществените поръчки бяха обнародвани в Държавен вестник. В рамките на ден или два предложения по проекта на методика ще дадат и браншовите организации. Темата е важна не само за строителния бранш, а и за общините, каза министър Шишков.

Подготвената по време на редовното правителство методика не предвижда таван на индексацията, а ще се прави по формула, обясни почетният председател на Камарата но строителите в България Светослав Глосов.

За индексация на труда на проектантите и консултантите настояха и от Консултативния съвет на браншовите организации в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, с които регионалният министър се срещна по-късно днес. Той ги призова да дадат конкретни предложения в най-кратки срокове, за да бъде финализирана скоро методиката.

Представителите на браншовите организации и министър Шишков дискутираха детайли на някои текстове по Наредба 7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. Като основен се очерта въпросът за отмяна на член 114, свързан с ориентацията на жилищните помещения. Министър Шишков коментира, че има категорично становище от Министерство на здравеопазването срещу разрешаването на т. нар. северни жилища. От Камарата на архитектите в България също изразиха категорично несъгласие да отпадне недопускането жилища да се ориентират изцяло на североизток, северозапад или север.

До седмица предстои втора среща с представителите на браншовите организации в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, при която да бъдат прецизирани и финализирани всички текстове в нея. Министър Шишков изрази увереност, че проектът на Наредба 7 ще бъде завършен скоро, съобщиха още от МРРБ.

ОЩЕ НОВИНИ

МОСВ получи научния доклад, основа за инициативата за възстановяване състоянието на градските реки

МОСВ получи научния доклад, основа за инициативата за възстановяване състоянието на градските реки

Инициативата на бившия вече министър Юлиян Попов започна с фокус върху реките на София

Неизвестни досега структури разкриха археолози на Харман кая

Неизвестни досега структури разкриха археолози на Харман кая

Първоначалните резултати показват, че освен познатите досега обекти има и други, включително и части от сгради

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Парцелите са с площ от около 1 000 кв. м всеки и са разположени по улиците „Юрий Гагарин“, „Георги Бошнаков“ и „Васил Левски“

Приключи ремонтът на моста над река Равадинска в Община Созопол

Приключи ремонтът на моста над река Равадинска в Община Созопол

Предишната конструкция имаше две тръби, като при по-интензивни валежи се стигаше до заливане на прилежащи на реката терени, пътното платно, частните имоти в близост, както и аквапарк „Нептун“, затрудняваше се и достъпът до с. Равадиново

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Цели 6 години продължиха дейностите по проучване, експониране и социализиране на крепостта, както и на парковата зона около нея