Арх. Анета Славова: Архитектурата е двигател и създава общност

181

Трябва да се борим за среда за щастливи хора, каза основателят на образователната инициатива Archplay Academy по време на представяне на библиотеката в Хелзинки, която като социално средище не само предлага, но и създава културен продукт


„Архитектурата е двигател, тя създава общност. Затова трябва да е в полза на хората и тяхното преживяване. Мисията ни като архитекти е да направим по-добри условия за живеене в България. Нагоре могат да ни изведат образованието и културата, като четенето на книги е част от това - за да може да се мисли, да се разсъждава, да се взимат решения. Логическите връзки се получават с четене“, каза пред студенти и гости основателят на образователната инициатива ARCHPLAY ACADEMY д-р арх. Анета Славова. Нейната лекция-дискусия с тема „Библиотеката - пространство, дефинирано от общността“ се проведе на 19 октомври в Централния дом на архитекта в София. Идеята на събитието беше да се чуе разказ от първо лице за финландската библиотека Oodi Central Library в Хелзинки като културен феномен и да се обсъди как архитектурата може да подобри начина ни на живот и как тя се превръща в социален акт.

Финландия е център на високите постижения в образованието, в иновациите в областта на архитектурата и културните пространства. Появата на нова типология библиотечна сграда е резултат от последователно развитие, непрекъснато натрупване, изследване на добрите практики и на обратната връзка с обществото, търсене на нови начини и форми да се интригуват съвременните хора, да им се създадат удобства, да се мотивират младите поколения. Библиотеката в Хелзинки е закономерно явление за Финландия, даряваща обществото с нов вид „публична дневна“, където споделянето е нормална практика днес и в близкото бъдеще на 21 век. Невероятно креативно място за младите хора още от най-ранна възраст, казва арх. Славова.

Това лято по инициатива на нейния екип от Archplay Academy тя посещава библиотеката в Хелзинки. Впечатлена от нейната философия и концепция, както и от публичното пространство, което създава общност, арх. Славова решава да организира лекция, в която да се коментират не само достойнствата на финландската библиотека, но да е повод за разговор за българската образователна инфраструктура.   

„У нас образованието е изоставащо, защото отсъства инфраструктура за споделяне и усещането за общност“, каза арх. Славова. Читалищата и библиотеките не предлагат приятелска среда, а при обновяването им не се мисли за модерна реконструкция на пространства и формообразуване за хората. Единствено Бургас има нова библиотека (която отвори миналата година – бел. ред.), а проектът за библиотека във Варна след международен конкурс има строително разрешение, но общината не отделя средства за изграждането й вече няколко години“, коментира арх. Славова.

Като контраст на това библиотеката в Хелзинки не само предлага, но и създава културен продукт. Тя е нов вид обществен център, интегрирано културно и социално средище. Сградата се намира на площад Kansalaistori в центъра на града точно срещу парламента и допълва Хелзинкския музикален център, конгресната зала Finlandia, общественото пространство Sanoma House, Музея за съвременно изкуство Kiasma, гарата и други.

Oodi Central Library е по проект на ALA Architects, които спечелиха открития международен архитектурен конкурс през 2013 г. Отправната точка е сградата да бъде публично, отворено за всички, безопасно и безплатно пространство в сърцето на града. Библиотеката отваря през 2018г. Фасадата наподобява мост, а благодарение на две 100-метрови стоманени арки входната група е без колони. Oodi впечатлява със своите стъклени и стоманени конструкции и дървена фасада, а дизайнът й е комбинация от традиционни и съвременни вкусове. Енергийно ефективната библиотека е впечатляваща визитна картичка за финландската архитектура.

Дизайнът разделя функциите на библиотеката на три отличителни нива: активен приземен етаж, спокоен горен етаж и затворен междинен обем, съдържащ по-специфични функции. Навесът подчертава единството на града с вътрешното пространство на библиотеката, а горната му част е използвана за създаване на голяма тераса с изглед към площада и парламента.

Освен последния етаж, фасадата на Oodi е направена изцяло от дърво, което омекотява общия вид на архитектурата. Дървесината, използвана за външните стени, е смърч.

Площадът продължава вътре, сливайки се с приземния етаж, който има гъвкаво, привлекателно и приветливо пространство. Оживеното фоайе предлага места за срещи, инфо център, бързи библиотечни услуги, кафене, ресторант с кетъринг услуги за срещи и събития, кинозала и многофункционална зала. Всеки етаж в Oodi има свой характер и атмосфера. Повечето от съоръженията могат да бъдат резервирани безплатно. Допускат се кучета водачи, а всички съоръжения са достъпни за трудноподвижни хора. 

Интересен акцент в пространството са елегантните стълби във формата на спирала на ДНК, които имат връзка с трите нива, за да има повече пространство за останалите зони. За трудноподвижните хора има асансьор, предвиден е и ескалатор. 

Средният етаж е като жива лаборатория с уникална атмосфера, каза арх. Славова. Това ниво е посветено на работа, учене чрез правене и споделяне на време с другите. То съдържа работни пространства, които могат да бъдат резервирани от различни фирми, зони за срещи, за работа в група или поотделно, компютърни, игрови зали, малка обща кухня, зала за презентации, звукозаписно студио, студио за синтезатор и барабани/перкусии, DJ и караоке студио и пиано, фото и видео студио, студио за цифровизация, най-различни принтери, скенери и копирни машини, лазерен нож, нож за винил, електронни работни станции, топлинна преса, различни шевни машини и други. Техническите помещения са разположени в сутерена, а броят на административните помещения е сведен до минимум, за да се увеличи полезното обществено пространство.

Традиционната библиотечна атмосфера е на последния етаж. Това е спокойна и съзерцателна зона, която се издига над оживения централен Хелзинки и предлага гледки към парка и градския пейзаж. Можете да се отпуснете на диваните под дърветата (в библиотеката има 9 живи дървета), да разглеждате списания, пиейки кафе, да четете книги, да играете настолни игри с приятели, да учите, да проведете лекция или презентация.

Oodi има колекция от 100 000 книги, списания, вестници, ноти, филми и игри. Има материали за деца, младежи и възрастни на почти 20 езика. В допълнение към традиционните вестници и списания, има и много таблети, които можете да използвате за достъп до цифрови издания. Ако не намерите артикула в Oodi’s Book Heaven, можете да го резервирате от други библиотеки на Helmet в столичния район на Хелзинки: на ваше разположение са 3,4 милиона произведения и изчерпателна електронна библиотека. На всеки от трите етажа на Oodi има информационен пункт, където можете да намерите персонал. Предоставят се насоки за самостоятелно търсене на информация и съвети за използване на базите данни. Ако въпросният материал не може да бъде намерен в библиотеките на столичния район на Хелзинки, можете да направите заявка за междубиблиотечно заемане.

На последния етаж има и специална детска секция с детски кът и място за детски колички. През илюминаторите в тавана влиза естествена светлина, а терасата наподобява палуба.

Снимки: ALA Architects

Oodi е проектирана съвместно с жителите на града, така че да отговаря най-добре на желанията и нуждите на потребителите на библиотеката. Преди проектирането идеи, съвети и мечти са събрани на събития и семинари, както и чрез уебсайтове и различни кампании. Така Oodi се превръща в една от най-свободните сгради в Хелзинки или дори в скандинавските страни, където посетителят може да прави много неща и да поема инициатива в това, което иска да прави.

И отново да повторим думите на д-р арх. Анета Славова: „Необходима е архитектура в полза на хората и тяхното преживяване. Големите качества на архитектурата са вътре в сградата. Трябва да се борим за среда за щастливи хора.“ Гледайте лекцията тук.

*Преди дни нова библиотека в Magdalene College в Кеймбридж спечели наградата Stirling на Кралския институт на британските архитекти. Очаквайте и подробности за откритата миналата година Регионална библиотека "Пейо К. Яворов" в Бургас.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

В началото на годината кметът обеща градинката до сградата да бъде върната на гражданите

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

Това е една от сградите-символи на града, а толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата не е правен

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Третокурсникът Слави Дичев спечели първото място за идеен проект за коридорно пространство на третия етаж на учебното заведение