Архитектурният консултант свързва идеята с нейната технологична реализация

1801
За да стигнем до точното решение, работим като отбор, каза Анна Цукева – архитектурен консултант на „Баумит България“.

 

За Baumit всичко започва през 1810 година с една варова пещ, като фирмата се развива до една от най-успешните марки за строителни материали в Европа. През 1988 г. Baumit е създадена с идеята за сътрудничество между две австрийски компании, производители на строителни материали. Днес в 26 държави има фирми Baumit, включително и у нас.

 

Баумит България" ЕООД е основана през 1995-та и вече 26 години се развива устойчиво на нашия пазар, внедрявайки нови технологии и разполагайки с 2 модерни инсталации за сухи строителни смеси с капацитет общо 350 хил. тона годишно. „Баумит България" предлага многообразна и иновативна гама продукти, включваща фасади, мазилки, замазки, строителни лепила, разтвори за конструкцията и околното пространство, като компанията има добре развита дистрибуторска мрежа.

 

Baumit е член на група по качеството „Интегрирани топлоизолационни системи" и развива нови концепции и идеи, които допринасят за намаляване на вредните емисии и ограничаване на потреблението на енергия. В Австрия компанията изгради парк „Вива", който e най-голямото изследователско съоръжение в Европа за сравнителни проучвания на строителни материали.

 

Качеството на продуктите на фирмата е особено видимо в сградите, които участват в международния конкурс на Baumit за фасада на годината Life Challenge, както и в аналогичния национален конкурс. „Баумит България" участва и подпомага различни други инициативи, а нейните квалифицирани консултанти и специалисти са винаги насреща със съвети. За своята работа като архитектурен консултант на „Баумит България" и дейността на фирмата ни разказва арх. Анна Цукева.

 

 

Арх. Цукева, откога сте архитектурен консултант в екипа на „Баумит България" и кои са най-интересните и предизвикателни моменти във Вашата работа?

 

Работя като архитектурен консултант в „Баумит България" от началото на 2015г. Най-интересната част от работата ми е, че се занимавам с най-иновативните и технологични решения в бранша. Имам поглед върху голям брой обекти и постоянно разширявам кръгозора си. Предизвикателството идва именно с различията и спецификите на всеки обект, понякога и на всеки клиент.

 

За какво най-често е необходим архитектурен консултант?

 

Архитектурният консултант свързва абстрактната архитектурна идея с нейната технологична реализация. Понякога помагам дори на проектантите да изчистят образа в главата си, за да стигнем до точното решение. Работим като един отбор.

 

Как се създават качествени и красиви фасади?

 

За мен тайната е във вниманието към детайла - от концепцията, през функционалността, обмисляйки всеки детайл и отделяйки му нужното време и компетентност. Това не значи, че трябва да разбирате от всичко - значи, че трябва да имате правилните хора, на които да разчитате. Имаме трима продуктови мениджъри, които ми помагат както с технологични съвети, така и при изготвянето на мостри, за да се вземе едно ли друго решение.

 

Каква е равносметката на „Баумит България" за миналата година и как се отразява пандемията на строителния бизнес?

 

Пандемията изненада всички ни, но имам късмета да работя в компания, която разполага с изключително амбициозен екип, а ръководството гласува голямо доверие на своите служители. Сформирахме кризисен щаб, набелязахме необходимите марки и продължихме. В нито един момент не спряхме да работим и успяхме да постигнем зададените цели за 2020г. Въпреки пандемията 2020 беше една от най-успешните ни години. Това вероятно се дължи и на факта, че строителството върви с известна инерция от предишните години, но безспорно голяма роля играе и човешкият фактор. И сега продължаваме със същото темпо да работим.

 

Кои са продуктите и системите, които продължават успешно да предизвикват интереса на клиенти и партньори?

 

Традиционно интересът е голям към топлоизолационните ни системи, както и към моделиращата мазилка КреативТоп. В последните години насочихме вниманието си към здравословната среда на обитаване и си личи, че клиентите все повече се замислят по темата. Търсят се качествени решения с тенденция към устойчивост.

 

Какво предстои за „Баумит България" тази година (като например представяне на приложението за добавена реалност за архитектурни детайли или концепцията Baumit Shades of White)?

 

Искаме или не, пандемията вкара всички ни в един много по-дигитален свят. Социалното дистанциране изисква нов подход и все повече зависим от интернет средата и електронните устройства. Клиентите искат да имат достъп до информация на бързо и удобно място - най-често чрез телефоните си. Това беше и причината да разработим мобилно приложение за добавена реалност. То работи в две насоки: визуализация на креативни структури и архитектурни детайли на слоеве в 3D.

 

 

Ето и нещо, което е много интересно за архитектите и дизайнерите. Разработени бяха нови концепции в цветовете. Shades of White са 12 нови нюанса бяло за мазилки и бои за фасада, тъй като всички творци знаят, че бялото никога не е просто бяло. Изборът на подходящия бял тон за дадена фасада често е всичко друго, но не и лесно решение. Дори малки вариации могат да доведат до огромни разлики във възприятието на сградата. Топлите бели цветове са с нюанси на жълто, оранжево и червено, което води до мек блясък и приветлива атмосфера. По-хладните бели имат нотки на зелено, синьо и виолетово, допринасящи за изчистен и свеж вид.

 

 

 

 

Нова е и природната линия в мозаичните мазилки с меки натурални тонове, които намериха много добър прием сред проектантите.

 

 

И най-новото е серия Йонит - шпакловки и бои, които йонизират въздуха, и допринасят за здравословното обитаване на помещенията. Колкото по-висока е концентрацията на естествените въздушни йони, толкова повече фина прах и полени се свързват и въздухът се почиства. По този начин Баумит Йонит подобрява комфорта на хората в затворени помещения. За да бъде броят на йоните оптимален, се грижат влагорегулиращите шпакловки Йонит.

 

Това е една особено актуална за настоящата пандемия система от продукти. Още повече, че в пресата излязоха публикации от лекари, които доказват благотворното влияние на йоните във въздуха в борбата срещу коронавируса. А ние предлагаме едно съвсем естествено решение, което не се променя във времето. Баумит ЙонитКолор също разполага със свой прекрасен каталог с изцяло нови и различни пастелни нюанси - цветове, които внушават спокойствие и правят отпочиването пълноценно.  

 

 

Освен традиционния конкурс „Фасада на годината", планирате ли други инициативи, свързани с конкурси, участия, обучения, социална дейност?

 

Предвид постоянно променящата се обстановка сме ограничили събитията. Тази година ще се проведе конкурсът „Фасада на годината" с най-добрите обекти, реализирани през 2020 и 2021 година. Амбицирани сме да съберем за участие най-качествените фасади. А най-добрите от най-добрите отново ще изпратим за участие в международния конкурс за европейски фасади „Life Challenge".

 

Колкото до другите инициативи, за началото на 2020 г. бяхме планирали едно интересно събитие за архитекти с гост лектори, което пак поради усложнената обстановка вероятно ще проведем в алктернативен формат. Но с това ще ви изненадаме на по-късен етап.