Асоциацията на интериорните дизайнери в България ви кани на дискусия на тема "Редизайн"

203

Събитието с вход свободен ще се проведе на 23 август от 18.00 до 21.00 часа в MISSIA23 (ул. “Мизия” 23, София)

 


Темата „Редизайн“ има своето широко отражение и приложение в интериорния дизайн – от обновяване и вдъхване на нов живот на излезли от употреба и от модните тенденции вещи и мебели и трансформацията на масово произвеждани продукти в естетически провокиращи нови продукти, до цялостно концептуално преосмисляне на вида и функцията на пространствата.

В съвременността редизайнът има все по-голям потенциал в контекста на устойчивото развитие и кръговата икономика, тъй като процесът цели да запази колкото е възможно по-голяма част от работещите функции и естетически качества на даден продукт или пространство.

В дискусията, организирана от Асоциацията на интериорните дизайнери в България, ще бъде обърнато специално внимание на тези процеси и какво се случва в България. Ще участват:

Татяна Станчева - TANNE design studio и Михаела Стайкова - KAELA Architecture & Design

Таня Станчева се занимава с интериорен дизайн почти 20 години. Основател е на дизайнерското студио TANNE и се занимава предимно с жилищни интериори, които й носят различни награди. С Михаела Стайкова – основател на студио за архитектура и интериорен дизайн KAELA, са стар тандем, който отново се събира, за да реализират един впечатляващ проект, продукт на една мечта и не на последно място - пример да не се погубва това, което е останало, макар и занемарено, а да се подобрява и да му бъде вдъхнат нов живот.  

Преди създаването на КАЕЛА през 2016г. Михаела Стайкова работи в няколко от водещите архитектурни студиа в София. Интересът й към интериорния дизайн се задълбочава поради холистичния подход към работата й. Студиото се отличава със съвременната интерпретация на различни стилове, адаптирана към конкретния проект.

Татяна Станчева и Михаела Стайкова са поели предизвикателството да превърнат една стара сграда, построена 30-те години на миналия век като килийно училище, впоследствие детски лагер, а по-късно изоставена, във вила за гости с ресторант, малък SPA център и зала за различни видове събития. Сградата е част от ансамбъл на културно-историческо наследство с Тетевенския манастир, което създава допълнителни предизвикателства за осъществяването на проекта. Той участва в конкурса Годишни архитектурни награди ARCHINOVA 2022. Повече за концепцията ще научите в Клуб на дизайнера „Редизайн“.

Йоана Цонева - маркетинг мениджър ИКЕА

Йоана Цонева е маркетинг мениджър в българското дружество „Хаус Маркет България“ на компанията Housemarket S.A, част от Fourlis Group, която по силата на франчайз договор управлява марката ИКЕА на териториите на България, Гърция и Кипър. Нейният опит надхвърля 20 години в сферата на маркетинговите стратегически комуникации за продукти и услуги, развитието на бранд идентичност и работата с клиенти. Присъединява към екипа на ИКЕА България през 2012 г., непосредствено сред отварянето на първия магазин в София.

Цонева е страстен привърженик на устойчивия начин на живот и грижата за околната среда. Тя се стреми към изграждането на успешни партньорства, които да допринесат за развитието на екосъобразни модели в компанията и обществото. През 2019г. екипът на ИКЕА, съвместно с българска платформа за ъпсайклинг – reUse и Cleantech Bulgaria, реализира пилотен проект, насочен към удължаване жизнения цикъл на използвани мебели – маси, бюра и етажерки. Инициативата бе осъществена под надслов „Нов живот за стари мебели“, а основната й цел бе ограничаване количеството изхвърлени отпадъци чрез модела на кръгова икономика. В тази връзка потребителите бяха предизвикани да върнат своите мебели, за да бъдат обновени и повторно използвани. Творбите от инициативата бяха представени на специална изложба, организирана съвместно от ИКЕА България и нейните партньори.


Димана Бикова и Ева Стойчева – ДиванЕ

Димана и Ева са дизайнери, реставратори, мебелисти, тапицери… Основатели на "ДиванЕ“. Събира ги страстта към мебелния дизайн и смелостта да опитат нещо ново и различно. Успяват и от хоби го превръщат в бизнес начинание. Целта им е не да реставрират мебелите във вида, в който са били, а да ги надградят, за да живеят адекватно в съвремието - така нареченият „up-cycle“.

"ДиванЕ е колекция - от индивидуални мебелни творби с неповторимо и напълно оригинално ново лице. ДиванЕ е гледна точка - ние вдъхваме живот на старите мебели в нов стил и с авторски дизайн. ДиванЕ е мисия - ние сме спасителен отряд на мебелни ценности. ДиванЕ са Димана и Ева" – така се представят те накратко.

Светлана Андреева - Art Lab Ikigai

Светлана Андреева е родена в Русия, но от 30 години живее и твори в България. От дете обожава да рисува и да създава интересни арт предмети. Следвала е Интериорен дизайн и декор в Московска академическа школа за дизайн и Международна школа за дизайн. Преди 15г. открива за себе си декупажната техника, като способ за трансформация на предмети за интериора и от тогава не спира да се развива и надгражда в тази сфера. От три години е собственик на Art Lab IKIGAI, където вдъхновено реновира и декорира различни предмети и мебели, провежда авторски обучаващи курсове по декор на мебели и стени и има над 200 човека от цялата страна, преминали успешно нейните курсове за интериорен декор и мебелни техники.

Алекс Първанов – Wasteful

Александър Първанов е съосновател заедно с Иван Боров на Wasteful - компания, която разработва материали за интериора и архитектурата, направени от рециклиран отпадък. Компанията е спечелила вече 6 награди от различни програми на българско и европейско ниво и е в процес на събиране на капитал за започване на пилотно производство на първия продукт от портфолиото си - паве, направено от нерециклируема пластмаса и индустриален отпадък. Основните предимства на този продукт са, че е два пъти по-лек от бетонното паве, по-здрав е и устойчив на UV лъчения и не отделя микропластмаса.

Едновременно с разработването на своята технология Wasteful Първанов създава партньорства с други европейски производители на материали и продукти, направени от отпадък с цел влагането им в интериорни и архитектурни проекти. Той работи в най-голямата група в сферата на недвижимите имоти, която включва и Barnes Bulgaria, Luximmo, Suprimmo, Stonehard, Taskov & Stoyanov, Property.bg, Rent A Home и др.

Петър Захаринов - продуктов дизайнер

Петър Захаринов е архитект със страст към намирането на геометрични и механични принципи, неоткрити или неупотребявани досега. През 2010г. се насочва към продуктовия дизайн, където вижда по-голямо поле за реализация на подобни иновации. Оттогава работи върху разработката и имплементацията на самоносещи се конструкции и сгъваеми модулни конструкции през проекти като PRAKTRIK и WallStack, а в последно време се занимава в сферата на еластични оригами и сгъваеми флексигами цилиндрични форми. Проектите му са публикувани в медии като WIRED, The Verge, Designboom, Dezeen, а през 2011г. печели наградата Platinum A’Design Award.

В момента заедно с бизнес партньора си Радина Попова са съоснователи на стартъпа DiFOLD. В него се фокусират върху разработката на практични и спестяващи пространство продукти за многократна употреба и многократни опаковъчни решения, базирани върху гъвкави оригами модели. През последните две години преминават през интензивен процес на завършване и вкарване в производство на първия им продукт, който успешно финансират с Kickstarter – DiFOLD Origami Bottle. Продуктът е отличен с German Sustainability Award Design 2022.


За участие в дискусията се регистрирайте тук.

ОЩЕ НОВИНИ

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

Тя се намира в подлез „Археологически“ и е част от обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол“

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

За новата дестинация за проучване на архитектурното и културно наследство се търсят доброволци

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Третото издание ще се проведе в рамките на четири вечери - между 9 и 12 май от 21:00 до 00:00 часа

Младежката програма на WWF България посвещава новия си семестър на търсене на зелени иновации, технологии и решения

Младежката програма на WWF България посвещава новия си семестър на търсене на зелени иновации, технологии и решения

Семестърът е седмият в образователната програма Panda Labs на природозащитната организация и привлича млади хора с интереси към опазването на околната среда и предприемачеството