България отбелязва Световния ГИС ден с онлайн конференция на 17 ноември

94

Ще разберете как ГИС технологиите могат да подпомогнат постигането на целите за устойчиво развитие на ООН и Зелената сделка


На 17 ноември по случай Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) ще се проведе онлайн конференция, на която водещи международни и български експерти ще представят най-новите разработки, решения и добри практики в областта на геопространствените технологии и тяхното приложение в различни сфери. Основен акцент в програмата на форума ще е използването на ГИС за устойчиво развитие и по-специално за подпомагане изпълнението на Зелената сделка. В тази сесия специално участие ще вземе Крис Стийнманс, ръководител на отдела за данни и информационни услуги на Европейската агенция за околна среда, който ще покаже  визията на агенцията за ролята и значението на геопростраствените данни и технологии за Зелената сделка. Водещият международен експерт ще представи какъв е напредъкът на Европа по пътя към зеления преход и как ГИС може да помогне за преминаването към устойчива Европа.

Сред международните лектори, които ще вземат участие в Световния ГИС ден в България, е и Стивън Кепел, съосновател на Алианса за данни за целите на устойчиво развитие на ООН и Президент на PVBLIC Foundation, който ще покаже приложението на ГИС за създаване на хъбове, по-добро сътрудничество и координация в посока постигане на целите за устойчиво развитие на ООН.

Специален панел на форума ще включи добри практики в използването на ГИС технологии и реализирани системи от водещи организации в България, сред които Министерството на околната среда и водите, „Софияплан“, „Овергаз“ и други. Традиционно в рамките на онлайн форума ще бъдат направени и демонстрации на живо на най-новите възможности на ГИС технологиите за нуждите на кадастър, околна среда, ютилитис, здравеопазване, сигурност и обществен ред, земеделие, местно самоуправление, териториално развитие, транспорт, електронно управление и други.

Като част от отбелязването на ГИС деня у нас, Есри България – официалният домакин и организатор на събитието за страната, в партньорство с Министерството на образованието и науката провеждат и първия Национален образователен конкурс за истории с дигитални карти под надслов “Дигитални истории от училището и университета“, чийто победители ще бъдат обявени в рамките на онлайн форума.  

„В продължение на повече от 20 години ние от ЕСРИ България, съвместно с нашите партньори, развиваме и утвърждаваме Световния ГИС ден у нас, давайки трибуна за обмяна на опит, добри практики и идеи за това как достиженията на ГИС технологиите могат да бъдат приложени ефективно в различни сфери“, коментира Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България и допълва: „Днес предизвикателствата пред нас са по-големи от всякога – от климата през здравеопазването до енергетиката и икономиката. Изправени пред тези предизвикателства, заедно с още над 70 държави на 17 ноември ще отбележим Световния ГИС ден, показвайки как геопростраствените технологии помагат в борбата ни за по-добър и устойчив свят за нас, хората, и света като цяло. Днес времето изисква от нас да работим в сътрудничество в областта на ГИС в подкрепа на обществото и за едно по-добро бъдеще“.


Повече информация за събитието вижте тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Над 300 световни и регионални брандове ще бъдат представени на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

Над 300 световни и регионални брандове ще бъдат представени на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

От 23 до 26 април международният формат превръща София в стратегическа точка на мебелното производство и дървообработването

От 3 до 6 април над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителната седмица

От 3 до 6 април над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителната седмица

Форматът в Интер Експо Център в София приема ключовите събития ARCHINOVA 2023 и Бранд на България

Архитекти от Франция, Румъния, Молдова, Украйна и България се събират в Балчик

Архитекти от Франция, Румъния, Молдова, Украйна и България се събират в Балчик

Поводът е първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство от 26 до 29 март

КАБ организира "Дни на европейската регулирана професия архитект"

КАБ организира "Дни на европейската регулирана професия архитект"

Събитията ще са в периода 22 март - 2 април в Централния дом на архитекта (ЦДА) в столицата