Българска компания ще инвестира в Летище Русе до село Щръклево

214

Дружеството трябва да извърши текущи ремонти и да изработи документите, нужни за ползването му като гражданско летище


Снимка: Община Русе

Вчера Общинският съвет одобри на съвместното дружество „ЕЪРПОРТ РУСЕ“ ООД да бъде учредено безвъзмездно право на ползване на Летище Русе за срок от 10 години. Дружеството е съставено от българските фирми „ЩРАПЛАН“ ЕООД със собственик и управител Антони Търницов и „СТРОЙПРОЕКТ“ ЕООД със собственик на капитала Христо Крушарски. Беше одобрено условие в договора, съгласно което в рамките на 24 месеца дружеството трябва да извърши необходимите текущи ремонти и да изработи документите, нужни за ползването му като гражданско летище, в т.ч. Генерален план за развитие, ремонт на пистата, изграждане на осветление, видеонаблюдение и други. В случай че това не бъде изпълнено, Общината прекратява договора без предизвестие и без да дължи обезщетение, а всички материални и нематериални блага, направени от инвеститорите, остават нейна собственост.  

„Моментът е исторически. Цяла България е наясно, че Русе иска да възстанови търговските полети. Редно е решението за съдбата му да се вземе не от 1 човек, бивш министър, а от 51 русенци, общински съветници“, заяви кметът Пенчо Милков в началото на дебатите.

Антони Търницов е експерт във въздухоплаването и работи по концесионния анализ на Летище Русе от 2017 г. „Неговата експертиза ни помогна много и след поставянето на нормативната невъзможност да разходваме средствата от държавата, с него продължихме да търсим варианти идеята да се реализира“, каза Милков.  

Опитът на Крушарски идва от бизнеса, в който е лидер в България и чужбина. През последните 22 години той се занимава със системи за извалявания и борба с градушките чрез самолетен способ, а непрекъснато нарастващият интерес към услугата предполага поток от сигурни средства, които да бъдат инвестирани в русенското летище, казват още от общината.

Инвестиционното предложение предвижда три етапа на развитие. На първо време приоритет за инвеститорите е ограждането на имота, ремонт на пистата и осветяването й, така че да могат да се случват и нощни полети. Целта е с времето да са налице необходимите подобрения и лицензи, които да позволят и пътнически полети.

Крушарски заяви, че е готов само до месец май да вложи до 1,5 млн. лв. „Авиацията е най-регулираният бизнес в света и изисква голям обем документация, за да се гарантира безопасността. Ние сме готови да започнем да я изготвяме“, обясни Антони Търницов и подчерта, че първата стъпка е Генералният план за развитие на летището.  

Инвестиционното предложение бе представено пред местни медии и лично от представителите на съвместното дружество на общинските съветници от Комисията по закон, обществен ред и сигурност. Самото инвестиционно предложение вижте тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

Това е една от сградите-символи на града, а толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата не е правен

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Пътната артерия е една от най-натоварените в града, а в плана е заложено още реализация на градска железница северно от него