Българско дружество иска да изгради фотоволтаичен парк в община Разлог

79

Предложението включва осигуряване на допълнителен терен за мощност към вече изградения от 28.5 мегавата, Център за обучение и подготовка на кадри за Югоизточна Европа, както и Завод за производство на зелен водород и неговите производни


Плановете на българското дружество предвиждат и изграждане на обекти за производство на чиста енергия, зарядни станции на електромобили и системи за складиране на електрическа енергия. Според зам.-кмета по икономическите и правни въпроси на Разлог Иван Гюров изпълнението на предложението ще доведе до по-голяма добавена стойност в икономически и финансов план, обучение и развитие на кадри, получаване на достъпна зелена енергия, което е свързано с развитие на Разлог и като община с модерно производство.  

Чрез изграждането на фотоволтаичния парк ще се реализира екологично производство, включително на водород. Към момента гражданите поставят фотоволтаичните инсталации на своите къщи. За тях липсват ясни правила, няма времеви график и няма ясни условия за ползване. От своя страна Общината многократно е търсила информация, но достатъчно такава не е достъпна, коментира още заместник-кметът. Според него разширяването на парка ще осигури евтина енергия за гражданите и ще даде възможност Общината сама да генерира достатъчно приходи, а не да разчита на европейски програми и фондове.  

Интересът на дружеството е към имот с площ около 500 дка. Община Разлог може да предостави земята, заложена в ОУП за туристически дейности, чрез продажба или право на строеж за срок от 30-35 години. При втория вариант се запазва собствеността, което дава възможност да се контролира изпълнението на инвестицията. Ако предложението се приеме, Общинският съвет ще трябва да гласува промяна на стратегическия документ, какъвто е общият устройствен план на Общината.

Според Гюров инвестицията е с размери, която по значимост и добавена стойност на изпълнението ще превърнат Центъра в регионален, а не просто общински – т.е. полза ще има за цялата област Благоевград. „Привличането на голям инвеститор е значимо начинание, покрай което Община Разлог ще има възможност за създаване на енергийна общност, която да гарантира фиксирани цени на отделни производители. Това би било и предпоставка за развитие на различни производствени бази и обекти“, каза още земестник-кметът.

ОЩЕ НОВИНИ

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България