СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Банките трябва да бъдат внимателни при кредитиране
 Facebook

Банките трябва да бъдат внимателни при кредитиране08.06.2016 / 14:27 - citybuild.bg

Според експерти целта е да се избегне нова вълна от проблемни активи.

 

Активното кредитиране в момента, макар и позитивна пазарна тенденция, носи неминуеми рискове. Затова банките следва да подхождат с повишено внимание, когато отпускат заеми, за да избегнат повторение на сценария отпреди няколко години. Това посочват от консултантската компания "Корект Проект", занимаваща се с управление на строителни проекти.

 

„Преди да пристъпят към обезпечение на ново инвестиционно намерение за даден обект, институциите трябва да проучват внимателно и самия проект, и инвеститора. Подобен контрол е необходим, както показа и кризата от 2008 г., за да се избегне появата на нова вълна проблемни активи", коментира Димитър Недев, управител на "Корект Проект".

 

По думите на Недев, активният имотен пазар в момента е и добра почва част от проблемните имоти да се превърнат в успешни проекти с помощта на експертна оценка. „Вече имаме наблюдения, че в известна степен банките се поучиха от негативния си опит от времето на кризата. Днес те по-детайлно проверяват инвеститорите и търсят професионално мнение, за да подсигурят процеса", казва той.

 

„За много от проблемните строителни обекти в България, резултат от кризата, може да се появи втори шанс, стига да е налице достатъчна инвестиционна прозорливост. Банките разполагат с голям обем проблемни обезценени имоти, загубата от които може значително да се намали. Начинът това да стане е като се изготви нов план за развитие и се стигне до успешна реализация на тези проекти", коментира Недев.

 

Според консултантската компания течащият в момента одит от страна на МВФ и Световната банка допълнително мотивира прецизността на финансовите институции по отношение на политиката им с проблемни активи - настоящи и потенциални.

 

Необходими са няколко стъпки при реализацията на проблемен имот. На първо място стоят оценката и анализът на текущото състояние. Впоследствие, с помощта на консултант по недвижими имоти, се изготвят препоръки за различните възможности за потенциално развитие на дадения имот. „Много е важно на този етап да се изготвят няколко алтернативни концепции за реализация на обекта", коментира Димитър Недев. „Не бива да се забравя, че в същността си този проект е проблемна и успехът му ще е зависим от гъвкавостта и способността на инвеститора да смени една концепция с друга при необходимост". По думите му, не на последно място е нужно прецизно остойностяване на проекта, в т.ч. създаване на детайлен график и бюджет, план за управление на всички потенциални рискове и на финал - продажба на работещния вече обект. 

 

 
още от Новини

още от Страната