BAUMIT BETON ALL IN – по-чисто и по-екологично

109

Компания „Баумит“, в качеството си на иноватор за здравословен живот, започна производството на серия от продукти, при преработката на които не остават отпадъци от опаковки


Всеки, правил ремонти вкъщи, се е сблъскал с проблема изхвърляне на строителни отпадъци, като това не е разрешено в кофите за битова смет. Проблемът е още по-сериозен при големите строителни обекти, защото строителните фирми трябва да се съобразяват с „Наредба за управление на строителните отпадъци и за влагане на рециклирани строителни материали“. Събирането и складирането на строителни отпадъци изисква участието на хора, а транспортирането - транспортна техника за извозване, която от своя страна генерира емисии от въглероден диоксид. Изхвърлянето на строителни отпадъци на нерегламентирани сметища е свързано и с големи глоби.

„Баумит“ започна производството на серия от продукти, при преработката на които не остават отпадъци от опаковки. Като пионер в този сегмент е Баумит Бетон Ол Ин. Той представлява заводски приготвена суха смес в торби, изградени от целулозни фибри, които се разтварят в нея по време на разбъркването ѝ с вода. Максималната зърнометрия на сухата смес е 8 мм, а водата, необходима за разбъркване, е между 3 и 4 литра на торба от 30 kг. Якостта на втвърдилия се бетон отговаря минимум на клас С 16/20.


Баумит Бетон Ол Ин намира широкоспектърно приложение в двора и градината: за бетонирането на огради, за изработване на декоративни елементи, пътеки, за подливането на стъпала, като подова настилка, за шахти, за възстановяване на неконструктивни елементи, за подпори на малки стени, за запълване на отвори и др. Същевременно бихте могли много лесно да го използвате и за изработка на различни интериорни елементи. Удобните разфасовки ви помагат да разбъркате само необходимото количество, а с постоянната рецептура и фибрите, получени от торбата, постигате винаги един и същ отличен резултат. И най-важното - всичко това е чисто и без отпадъци.


Разбъркването на бетоновата смес може да се извърши в гравитачен смесител или с ръчен строителен електрически миксер (с бъркалка). От една торба Баумит Бетон Ол Ин се получават около 15 литра готов за наливане разтвор.
При използването на гравитачен смесител, най-напред в него се сипват 2 литра питейна вода, поставя се една торба Бетон Ол Ин и върху нея се доливат останалите 2 литра вода, така че торбата да се намокри добре. Сместа се бърка в продължение на 4 минути, за което време тя се хомогенизира, но освен това в нея се разтваря и самата торба.

В зависимост от обема на бункера на гравитачния смесител може да разбърквате по няколко (до 3) торби Баумит Бетон Ол Ин едновременно. В този случай отворът на бункера се завърта вертикално, сипвате половината вода, поставяте торбите вътре и доливате останалата вода, като внимавате те да се намокрят добре. Включвате гравитачния смесител и плавно накланяте бункера така, че да не изхвърля пръски навън. Бетонът е готов за наливане тогава, когато в основата на перките не се наблюдават парченца от торбата (опаковката).

Желаната консистенция се регулира от водата - от 3 до 4 литра за торба от 30 кг. Извън тези граници бетонът или няма да може да се разбърка добре и ще останат участъци със суха смес, до които водата не е достигнала, или високият водоциментов фактор (при повече от 4 литра на торба) ще намали якостните му показатели и след изсъхване той може да остане ронлив.


При разбъркване с ръчен електрически миксер в голяма гъвкава кофа (строителен кош) се сипват 2 литра питейна вода. Поставя се една торба Баумит Бетон Ол Ин и останалите 2 литра вода се изливат така, че торбата да се намокри отвсякъде. Сместа се разбърква с миксера до разтваряне на торбата в нея (около 4 минути). Наличието на остатъчни малки неразтворени парченца от торбата не водят до влошаване на якостните показатели на продукта.


Температурата на въздуха, основата и материала по време на полагането, както и по време на свързването на бетона трябва да бъде в рамките от +5° до +30°С. Не се работи върху замръзнала основа или при опасност от замръзване на Баумит Бетон Ол Ин. След полагане материалът се уплътнява по обичайния начин и се заглажда. Времето за преработка е в рамките на 30 минути. Прясно положеният бетон трябва да се защитава от бързо съхнене (вятър, пряко слънцегреене, силно течение или др.). За целта се препоръчва да се завива непосредствено след наливане и обработване с полиетиленово фолио, както и да се намокря периодично поне в рамките на около една седмица след полагането.

ОЩЕ НОВИНИ

Нов стандарт за инсталации за пастообразни продукти е внедрен в БАУМИТ БЪЛГАРИЯ

Нов стандарт за инсталации за пастообразни продукти е внедрен в БАУМИТ БЪЛГАРИЯ

Целта е да се постигне по-добър контрол на качеството, да се подобрят условията на труд, да се повиши производителността и да се намалят разходите

Шоурумът на ЕТЕМ в Пловдив получи престижна награда DIBLA DESIGN AWARDS

Шоурумът на ЕТЕМ в Пловдив получи престижна награда DIBLA DESIGN AWARDS

Отличията за интериорен и продуктов дизайн са авторитетна оценка за професионализъм и талант

Новите PVC системи FocusIng и Perfect от Schüco бяха представени на Fensterbau Frontale 2024

Новите PVC системи FocusIng и Perfect от Schüco бяха представени на Fensterbau Frontale 2024

Изложението се проведе между 19 и 22 март в Нюрнберг, Германия

На Световния ден на водата GROHE отправя глобален призив за нейното опазване

На Световния ден на водата GROHE отправя глобален призив за нейното опазване

Една от водещите световни марки за цялостни решения за баня и кухненско оборудване предлага иновативните решения, необходими за справяне с този проблем

Профилинк е с нова корпоративна идентичност и става част от индустриалната група LINKIN

Профилинк е с нова корпоративна идентичност и става част от индустриалната група LINKIN

След повече от 30 години лидерство компанията е готова да покори международния пазар с нов индустриален бранд и ново продуктово портфолио

Индустриален стил за жилищни помещения от Hörmann - плъзгащи се врати с лофт дизайн от стомана и стъкло

Индустриален стил за жилищни помещения от Hörmann - плъзгащи се врати с лофт дизайн от стомана и стъкло

Групата предлага елегантно висококачествено решение за съвременно разпределение на помещенията