БАУМИТ - устойчивостта има много аспекти

290

Рецептата за успех на семейната компания с 25 клона в Европа е прилагането на добре обмислена дългосрочна стратегия за екология, икономичност и социална отговорност


В бизнес лексикона е написано - едно развитие се описва като устойчиво, ако нуждите на днешния ден са задоволени, без да се лишават бъдещите поколения от основата на живот.

Три стълба на устойчивост

Възникнал през 90-те години на миналия век, моделът с три стълба беше използван за първи път на Световната среща на върха през 2002 г. в Йоханесбург като еталон за устойчивост в международните договори. Екологията, социалните въпроси и икономиката са 3-те стълба, които са еднакво важни и с еднаква тежест. Тоест, само ако екологичните, икономическите и социалните цели се постигат  едновременно и са еднакво важни, тогава екологичните, икономическите и социалните резултати на едно общество могат да бъдат осигурени и подобрени.

Стълбът „екология“

Тук е важно да опазим околната среда с нейните природни ресурси. Изисква се съзнателно използване на вода, енергия и ограничени суровини. Конкретно това означава, че само толкова невъзобновяеми суровини могат да бъдат взети от земята, колкото могат да бъдат заменени с възобновяеми суровини.

Стълбът „икономика“

Да правите устойчив бизнес означава да правите бизнес по такъв начин, че да реализирате достатъчно печалба, за да можете да инвестирате в машини и висококачествени суровини. Бъдещите поколения не трябва да бъдат ощетени, необходими са дългосрочни стратегии.

„Социалният“ стълб

Фокусът тук е върху хората, тяхното достойнство и свободното развитие на тяхната личност. Следователно е необходимо да се осигури правосъдие, сигурност, справедливо заплащане, защита на интересите, както и образование и обучение.

Сива теория или жива практика

Един модел е толкова добър, колкото е добро неговото изпълнение. През 2022 г. компаниите са повече от наясно с неотложността на така цитираната устойчивост. Затова „Баумит“ залага на мерки, които отговарят и на 3-те стълба на устойчивостта.

Социална отговорност

„Баумит“ е доволен от ниската степен на текучество на своите служители в цяла Европа. Мнозина, които започват работа в компанията, остават десетилетия и дори до пенсиониране. За да остане така, „Баумит“ продължава да инвестира в личностното и професионално развитие на своите служители. Като производствена компания със собствени кариери и заводи за сухи строителни смеси като места за работа, здравето и безопасността са основен приоритет.

Корпоративно гражданство

Заводите на „Баумит“ са важни работодатели в регионите. Но ангажиментът надхвърля заетостта на хората от района. Компанията носи социална отговорност към хората в тези региони и би искал да върне част от печалбите обратно на нуждаещите се - било то материали за училища и детски градини, било то чрез подкрепа на местни социални инициативи и проекти.

Действайте икономично – в дългосрочен план

„Баумит“ винаги е разчитал на дългосрочен успех и по този начин на трайно сигурен растеж. И това успява да прави с партньорства, които са също толкова дълготрайни. Компанията често работи с доставчици и клиенти от десетилетия и тази работа се характеризира с взаимно доверие. Подобно на „Баумит“ партньорите им също действат устойчиво, купуват максимално регионално и не разчитат на краткосрочна оптимизация на печалбата чрез закупуване от най-евтините доставчици - заедно обръщат внимание на внимателното използване на ресурсите.

С всяка година все по-екологично

Безспорен остава фактът, че при производството на цимент и вар се отделя много CO2. Често обаче се забравя да се включи времевата ос при изчисляване на екологичния отпечатък. Здравата конструкция не само издържа много по-дълго - строителните материали на базата на цимент също свързват CO2 през годините - това е една изключителна характеристика.

Рециклиране – концепция за устойчивост

Използването на старата постройка като кариера на утрешния ден означава да обмисляте нещата докрай. В областта на научноизследователската и развойната дейност „Баумит“ работи върху увеличаване на рециклираното съдържание на продуктите до 25%. Компанията е пионер в Австрия с Baumit GO2morrow Recycling Concrete B20, произведен от 100% рециклирана зърнометрия. С тези и други продуктови иновации „Баумит“ десетилетия наред генерира идеи с бъдеще - не от всичко по малко, а във всяка област по нещо специфично, но последователно.

ОЩЕ НОВИНИ

Траур за старши партньор Томас Й. Хьорман

Траур за старши партньор Томас Й. Хьорман

Той беше трето поколение управител на семейната компания Hörmann, която под негово ръководство се разви до производител на врати от световен мащаб, при което запази здравите корени в Щайнхаген, Източна Вестфалия

Hörmann предлага врати на атрактивни промоционални цени в рамките на годишната Европейска акция 2024

Hörmann предлага врати на атрактивни промоционални цени в рамките на годишната Европейска акция 2024

Продуктите в акцията са 100% въглеродно неутрални и впечатляват с висок стандарт за безопасност

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

Влезте в света на новия лукс и иновациите с разказ за представянето на под-марката на събитието миналата година и очакването от предстоящото издание

По пътя към успешна кариера със съдействието на АЛУКЬОНИГЩАЛ

По пътя към успешна кариера със съдействието на АЛУКЬОНИГЩАЛ

Компанията инвестира своите опит и знания в развитието на младите бъдещи архитекти

Terazid G-22 (Betoncontact) е висококачествен контактен грунд

Terazid G-22 (Betoncontact) е висококачествен контактен грунд

Продуктът на ТЕРАЗИД служи за създаване на връзка между стари нестабилни основи и нови мазилки и настилки

Нов стандарт за инсталации за пастообразни продукти е внедрен в БАУМИТ БЪЛГАРИЯ

Нов стандарт за инсталации за пастообразни продукти е внедрен в БАУМИТ БЪЛГАРИЯ

Целта е да се постигне по-добър контрол на качеството, да се подобрят условията на труд, да се повиши производителността и да се намалят разходите