Богата културна програма ще забавлява публиката на планинския фестивал OPEN BUZLUDZHA от 10 до 13 август

224

Ще бъдат представени и изложбите „Строи се монумент", показваща изграждането на Бузлуджа, и „Новото наследство – състояние и проблеми", представяща цялостен поглед над българското монументално изкуство 


Фестивалът с кауза OPEN BUZLUDZHA 2023 представя своята богата културна програма, която изненадва с атракции като спорт с летящи чинии, демонстрация на най-големите хвърчила в България, приказки на колелета, радио-балет, ателие за размисли и още много други активности денем и музикални изпълнения нощем. На основната сцена посетителите ще могат да видят групи като "Остава", "Керана и Космонавтите" и So Called Crew. Пред монумента Бузлуджа ще звучи електронна музика на известни диджеи от България, Франция и Германия. Самият монумент ще бъде осветен с впечатляващ видео 3D мапинг. В гората ще има втора електронна сцена с едни от най-добрите дръм енд бейс диджеи в България. През деня ще има цветна програма от активности, които да задоволят всяко настроение: лекции, изживявания, спорт, работилници, изложби, кино и детска програма.

На лекциите в петък посетителите ще могат да се запознаят с любопитни истории за богатото културно-историческото наследство на региона от Казанлъшката гробница до Бузлуджа. В събота ще могат да научат повече за обживяването на изоставени сгради чрез съвременно изкуство и култура. В панела ще се включат: „Топлоцентрала"- София, „РеБонкърс"- Варна, „Старата мелница"- Кърпачево, проектът за център „Кристо и Жан-Клод"- Габрово и „Проект Бузлуджа". В неделя на едно място ще се съберат организатори на фестивали с кауза: "Буна" във Варна, "Джаз под звездите на Деветашко плато", „На зелено" в Стара Загора, "48 часа Варуша юг" във Велико Търново, "Реките на града" (София, Габрово, Стара Загора и Русе) и "OPEN BUZLUDZHA". Събирането на 14 дейни културни организации в лекционната част ще създаде инкубатор за идеи, знания и вдъхновение.

Специална програма от „Бузлуджа изживявания" ще очаква гостите на фестивала около самия монумент. Всяко едно от тях дава нов и непознат прочит на мястото. Посетителите ще могат да видят Бузлуджа така, както никога досега, чрез радио-балет "Нонумент", пърформанс под формата на пиеса за слушане, който спечели наградата „Икар" от Съюза на артистите в България. Ще могат да се включат в туристическа обиколка около паметника - "Бузлуджа CoolTour" или в ателие за размисли "Памет и наследство". Гостите на фестивала ще могат да видят най-големите хвърчила в България и да чуят класическите инструменти на младите таланти от „Академия роза".

Любителите на спорта ще могат да започнат деня със сутрешна тренировка и да продължат с отборни игри за сръчност, съобразителност и баланс. Разходка в местността или пък планински преход до връх Атово падало са перфектната комбинация от движение и потапяне в природната красота. А по-смелите ще могат да направят своята разходка, яздейки кон. Ще бъдат представени спортове с летящи чинии и всеки ще може да пробва дисциплините "ултимейт фризби" и "диск голф".

Феновете на изкуството и занаятите ще могат да участват в работилниците за създаване на мозайка, за стъклопис и за изработване на гайтани. А за да е още по-цветна и блестяща вечерта, посетителите ще могат да получат фестивален грим от професионален гримьор.

Горско кино отваря вратите си за първа година в рамките на фестивала. Посетителите ще могат да се насладят на селекция късометражни филми разделени в три кино-блока: културно наследство, българско кино и детска програма. За най-малките посетители на фестивала ще има представления и магични срещи в света на приказките, благодарение на „Приказки на колелета". Работилници за рисуване и творене са част от детската програма.  

Фестивалът се организира от фондация „Проект Бузлуджа", заедно с община Казанлък и "Bar Dak" и със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа". Тази година проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по програма „Едногодишен грант" – 2022 г. Министерство на туризма се включва като партньор в събитието с павилион, представящ богатството и разнообразието на културния туризъм в България. Фестивалът е подкрепен и от посолството на Федерална република Германия в България, които съдействат за участието на немски диджей артист.

Ако желаете да се насладите на мястото и фестивала зад кулисите, то все още може да се включите като доброволец. Научете как тук.  

Билети, възможности за настаняване и информация за фестивала, можете да намерите на сайта на фондация "Проект Бузлуджа", както и на страниците във Facebook и Instagram.

ОЩЕ НОВИНИ

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница

Студио Love 2 Design отново участва в ревитализацията на значими културни обекти

Студио Love 2 Design отново участва в ревитализацията на значими културни обекти

Екипът съдейства с интериорен проект и реализация на новата експозиционна зала в Историческия музей в Исперих и постоянната експозиция в Художествената галерия към него

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Напредъкът по изграждането на комплекса беше представен вчера, 16 месеца след първата копка на строежа

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Генералният секретар по „Градоустройство, жилищно строителство и архитектура“ в Министерството на жилищното строителство и градоустройството в Испания арх. Иняки Карнисеро представи закона на кръгла маса, организирана от КАБ