Болница за долекуване на белодробни заболявания ще бъде изградена на мястото на бившата в Радунци

712

Инвеститорът Георги Керанов е уверил община Мъглиж, че новият комплекс ще е готов до 2026 година


Източник: raduntsi.com

Преди дни кметът на община Мъглиж Душо Гавазов представи инвеститорите в проекта за Болница за долекуване на белодробни заболявания на мястото на бившата белодробна болница в Радунци в Стара планина. Това е "Ворек" ЕООД - Стара Загора, създадено през 2000 година с основен предмет на дейност строителство, ремонт и довършителни работи на сгради и съоръжения и инвестиционна дейност.

Някогашната болница фалира и след 17 търга Министерство на здравеопазването продаде сградите на инвестиционния фонд, а през февруари след решение на общинския съвет Община Мъглиж продаде на инвеститора земята под болницата, за да може да започне работа по изграждане на комплекса.

Пред медиите представителят на инвестиционния фонд Георги Керанов заяви, че мястото ще запази функциите си на болница и достъп до нея ще имат всички пациенти. Керанов работи с водеща фирма, заниваща се със строителство на болници в Германия. Все още не е ясно какви средства ще са нужни за изграждането на комплекса. Предстои да бъде изготвен и 3D проект, преди да започне същинското възстановяване на обекта.

Специализирана болница за белодробни болести с. Радунци е разположена сред склоновете на южната част на Централна Стара планина, на 670 метра надморска височина. През 1935 година Висшият медицински съвет назначава комисия, която да предприеме обиколка из страната за търсене на подходящо място за нов санаториум. С указ на Негово Величество Борис III през 1937 година се издава Закон за построяване и обзавеждане на санаториум Радунци и през същата година се изработва и конкурсна програма за идейна скица, който конкурс спечелва архитект Ангелова, немска възпитаничка.

Строителството започва през пролетта на 1939 година, но Втората световна война “замразява” строежа през 1940 година до вече издигнатата четириетажна сграда. След 9 септември 1944 година продължава строежът на санаториума. Той е открит на 1 ноември 1955 година, а от 1964 година заведението е категоризирано като туберкулозна болница. През септември 2000 година здравното заведение е преобразувано в Търговско дружество "Специализирана болница за долекуване и продължително лечение на белодробни болести – Радунци" ЕООД.

ОЩЕ НОВИНИ

Пожар беше потушен тази сутрин в Къщата на Гешов в столицата

Пожар беше потушен тази сутрин в Къщата на Гешов в столицата

Заради съдебни спорове и неизпълнение на предписания за временна защита сградата в центъра на града със статут на недвижима културна ценност продължава да се руши

В Хасково са обновени възрожденските къща-музей Кирковото училище и Шишмановата къща

В Хасково са обновени възрожденските къща-музей Кирковото училище и Шишмановата къща

Дейностите станаха възможни благодарение на проект REVITA / РЕВИТА, финансиран от Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство

Клубът на младия архитект във Варна организира Pop-up базар "Бетонови емоции"

Клубът на младия архитект във Варна организира Pop-up базар "Бетонови емоции"

Той ще покаже възможностите, които бетонът предоставя извън строителството на сгради

Стартира изграждането на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието

Стартира изграждането на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието

Това е новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“ с инвестиция за 22 милиона лева

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Работата е част от общия проект „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе-Гюргево“, който включва и Крепостта Гюргево