От "Спаси София" настояват за позиция на кмета за съдбата на Халите

142

Подготвя се икономически анализ за стопанисване на сградата с цел запазване на основната ѝ функция


Независимият общински съветник Борис Бонев изпрати днес писмо до кмета на София и председателите на всички политически групи в Столичния общински съвет, с което ги призовава да заемат позиция относно готвения проект за превръщане на Централните хали в супермаркет на голяма чуждестранна верига. 

“Въпреки, че темата за преустройството на Халите и промяна на функцията им силно развълнува гражданите на София и получи сериозно обществено внимание, вече пет месеца отсъства политическата позиция на г-жа Фандъкова, на главния архитект на София, арх. Здравков, както и на политическите групи в Общинския съвет. Независимо, че сградата не е собственост на Столична община от над 20 години, това не амнистира от отговорност Столичната община и управляващите. Това е знакова сграда в центъра на града, от чиято съдба зависи развитието на целия район на север от Ларгото. Затова кмета Фандъкова, но и общинските съветници от всички партии, не трябва да мълчат или да остават без позиция по тази важна за софиянци тема.” - заяви Борис Бонев. 

От Спаси София припомнят, че в началото на август организираха протест за спасение на Халите, на който дойдоха стотици хора, които ясно заявиха своята позиция против превръщането на Халите в безличен супермаркет. “Културната стойност на сградата е далеч отвъд фасадата ѝ, тя е в духа на покритото тържище, във възможността за среща на разнообразните и малки местни производители с клиентите, както и огромния потенциал за развитие на културен туризъм, който сградата притежава. Това са ценности, които силно биха пострадали при настаняването на един толкова агресивен глобален бранд. Ще остане красивата обвивка, лишена от съдържание, а с това и възможността Халите да действат като катализатор на така необходимата промяна на целия квартал.” - обясняват от Спаси София. 

Градските активисти настояват политическите групи в Столичния общински съвет да излязат с ясна публична позиция по казуса. Мотивите са, че местния парламент трябва да има водеща роля при решаването на съдбата на една от най-важните и знакови сгради в историческия център на града. “Не може Общинският съвет да гледа безучастно какво се случва в центъра на София и да няма мнение по казуса. Особено защото емблематичната сграда и нейната функция като покрит пазар са неразделна част от пейзажа на столицата. Затова очаквам ясен отговор в защита на историческата функцията на Халите и конкретни действия на колективния орган, които да доведат до разрешаването на казуса в полза на гражданите и историята на София.” - категоричен е независимият общински съветник Борис Бонев. 

От Спаси София припомнят, че против намерението за настаняване на супермаркет се обявиха и от Съюза на архитектите в България. “Ние изразяваме дълбокото си убеждение, че Централните софийски хали са знакова и емблематична сграда за София, чието културно значение далеч надхвърля трансформирането й в един редови търговски обект [...] считаме, че държавата и общината трябва да потърсят възможности, да върнат на Халите тяхното изначално значение на градско, обществено средище, в сърцето на столицата, осъществявала в миналото чрез архитектурния замисъл и специфична роля в живота на града.”  - заявяват от браншовата организация в отвореното си писмо до кмета Фандъкова.

ОЩЕ НОВИНИ

Детска стая за едно синеоко момиче

Детска стая за едно синеоко момиче

Интериорният проект е на Kala DesigN

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

По първоначални заявки работните места, които ще открият, са над 600

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Одобреният доклад на кмета дава ход на основното грантово финансиране за изграждане на болницата в интегрирания проект на Югоизточна България по регионално развитие

NovaCity D-Zine Competition очаква вашите студентски проекти до 20 май

NovaCity D-Zine Competition очаква вашите студентски проекти до 20 май

Защо да участвате в конкурса за интериорен дизайн на реален обект - чуйте от членове на журито и от генералния мениджър на компанията организатор

Камарата на архитектите смята да сезира прокуратурата за изрисуването на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик

Камарата на архитектите смята да сезира прокуратурата за изрисуването на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик

КАБ определи намесата като „архитектурен вандализъм“, поиска възстановяване на оригиналния вид на сградата, както и тя да получи статут на недвижима културна ценност