Бойко Рашков: С пари за АМ "Хемус" и пътища са се изграждали луксозни имоти

169

Министърът на вътрешните работи обобщи резултати от работата на МВР през тази година


Вчера Бойко Рашков показа снимки, на които според него е изобразено къде са отишли пари от авансовите плащания за строеж на АМ "Хемус". Той даде информация, че част от милионите били насочени към Обединените арабски емирства, а на самите кадри показа луксозен хотелски комплекс. Според разследването са били купени имоти в София и е било изградено луксозно селище. Една част от въпросните обекти са в София – луксозни сгради, а другите са "малко на запад, в радиус от около 100 километра", каза министърът. "В този момент е неудачно да съобщаваме имената на тези хора. Става въпрос за представители на фирми, които са ви известни от миналата година, и които се представиха пред обществото, че могат да строят магистрали без строителни книжа, по незаконни договори“, коментира Рашков.

Министърът на вътрешните работи информира за развоя на разследванията и какво се случва с отпускането на бюджетните средства. „Огромен държавен ресурс се изсипа във фирми, които са бездействали в съответния период, въз основа на предсрочно сключени договори, без да се обявяват същински обществени поръчки. И какъв е резултатът за нашето общество – тези средства са изразходвани, но без това да е насочено към изграждането на пътища“, коментира Рашков.

Така например АПИ е превела авансово на държавното дружество „Автомагистрали“ сума в размер на 400 млн. лв. във връзка с договор за доставка на материали, механизация за лотове 7, 8 и 9 от АМ „Хемус, за които няма ПУП. От своят страна „Автомагистрали“ ЕАД е превела на дружество авансово плащане в размер на 84, 5 млн. за доставка на материали за лот 8, средствата обаче не са използвани от пътния строител, а по друг начин. В края на 2020 г. е закупен имот в центъра на София за 27 402 000 лева, към настоящия момент на този имот се извършват активни строителни действия, а на лот 8 няма нищо.

През септември 2020 г. сума в размер на 14 280 000 е наредена към дружество за строеж на жилищни и нежилищни сгради. Непосредствено след получаване на тези средства 950 000 лв. са преведени по лични сметки на собствениците с основание дивидент, а 6 млн. лв. в разстояние на месец са преведени към дружества, които отново са контролирани от собствениците на това дружество.
В края на август 2020 г. средства в размер на 12 054 000, предвидени за лот 8, са преведени на дружество, което от своя страна от тях е превело 8 450 000 лв. в лична сметка на физическо лице с основание „договор“. Няколко месеца след това дружеството прекратява дейността си и се преобразува.

През декември се превеждат средства в размер на 30 милиона лева за закупуване на дружество. Получена е информация, че лицата, получили пари по личните си сметки с основание „дивидент“, в последствие пренареждат средствата към сметки в Обединените арабски емирства. А собствениците на дружества, получили средства за доставка на материали за лот 8, са идентични.  

По лот 5 разследването също върви, като схемата е идентична, каза Рашков. За него АПИ е превела на държавното дружество „Автомагистрали“ 670 000 000 лв. Част от сумата е преведена авансово на база инхаус процедурата, а именно 84 108 000 лева за доставка на материали, но не и за строителство. То от своя страна насочва средства към банкова сметка на друго търговско дружество, като има информация, че самите дружества са свързани с едно и също лице. Впоследствие последното дружество превежда суми към 5 други, регистрирани на лица с нисък социален статус и изтеглени в последствие на каса. Получена е информация, че дружество, получило пари по инхаус процедура през юни 2021 година от „Автомагистрали,“ е извършило превод на 14 700 000 лв. под формата на заем на друго дружество, изграждащо луксозно вилно селище. По думите на министър Рашков има информация, че двете дружества са на едно и също лице. 

По линия на противодействие на икономическата престъпност е извършена проверка по доклад от АДФИ по отношение на проектиране и удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 на пристанище "Варна-инженеринг“. Общата цена за изпълнение на дейностите по Споразумението възлиза на 348 206 018.94 лв. без ДДС. Проверката е изпратена с мнение за образуване на досъдебно производство по чл. 220, ал. от НК.

Извършена е проверка по сигнал на ДНСК за закононарушения при строителство на хидротехническо съоръжение кейова стена във лесопарк Росенец в общ. Бургас. Преписката е приключена с мнение за образуване на ДП по чл. 314 от НК.

Извършена е проверка за проведена обществена поръчка за ремонта на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД. Установено е, че стойността на договора за СМР е бил завишен, а след некачествен ремонт покривът на клиниката се е срутил и отново е необходим ремонт. Проверката е изпратена с мнение за образуване на досъдебно производство срещу три длъжностни лице за извършено престъпление по чл. 219 от НК.

Извършена е проверка по сигнал за предходното ръководство на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, което е провело обществена поръчка за ремонт на сграда без необходимите строителни книжа. Впоследствие е сключен договор в размер на около 500 хил. лв. Строителните документи не са били осигурени, не е бил извършен ремонт. Проверката е изпратена в СГП с мнение за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 219, ал. 4 от НК от три длъжностни лица от лечебното заведение.

Извършена е проверка по сигнал за извършени неправомерни действия от страна на служители на Националното ТОЛ управление (НТУ) към Агенция „Пътна инфраструктура“, които са участвали в корупционни схеми и е бил сключен неизгоден договор. Нанесената щета на бюджета е в размер на изплатени месечни вноски в размер на 2 502 326,52 лв. с ДДС на месец. Договорът е за срок от 60 месеца, като общия размер на щетата е 136 098 328,46 лв. с ДДС. Изпратена е с мнение за образуване по чл. 282 от НК.

Извършена е проверка по сигнал за извършени закононарушения при строителство и разширяване на гробищен парк на община Якоруда. Установено е извършването на длъжностно престъпление по смисъла на чл. 282 от НК от длъжностно лице от общинската администрация на община  Якоруда. Проверката е изпратена с мнение за образуване на досъдебно производство.

***

Във връзка с измами с фондове на ЕС към момента е в ход разследване във връзка с неправомерно усвояване на средства от европейски фондове с нанесена щета за над 12 млн. евро, като по случая  е иззета тежкотоварна техника. В партньорство с Европейската прокуратура към момента се очакват резултатите от назначени многобройни данъчни ревизии и счетоводни експертизи. През март в ГДНП е създаден сектор „Противодействие на престъпленията, засягащи финансовите интереси на ЕС“. Проверките по преписките се извършват съгласно указанията и контрола на делегираните европейски прокурори. Към момента в отдела се провеждат мероприятия по 28 преписки на Европейската прокуратура.

ОЩЕ НОВИНИ

Ремонтът, реставрацията и реконструкцията на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов очаква финансиране за реализация

Ремонтът, реставрацията и реконструкцията на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов очаква финансиране за реализация

Инвестиционният проект е съгласуван с НИНКН, а номинацията му в конкурса ARCHINOVA 2023 ще е като препоръка при кандидатстването за осигуряване на средства, каза за Citybuild.bg кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев

"Зелена къща" разработиха български учени

"Зелена къща" разработиха български учени

БАН е водещата организация по Националната научна програма “Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС), а  финансирането е осигурено от Министерството на образованието и науката

Община Бургас стартира проекта “Bauhaus4MED” за зелена трансформация на градове и региони

Община Бургас стартира проекта “Bauhaus4MED” за зелена трансформация на градове и региони

Той има за цел да съчетае иновативни решения, устойчивост и гражданско участие за зелена трансформация в Евро-Средиземноморския регион

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

Двата проекта ни дават самочувствието да направим следващата стъпка – да се включим в надпреварата по кандидатстването на нашия град за Европейска столица на културата, каза кметът Таня Христова

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Отсечката свързва областите Варна и Бургас и е алтернативно за преминаващите през проходите „Приморски“ (път I-9 Слънчев бряг – Обзор) и „Айтоски“ (път ІІІ-208 Дъскотна – Айтос) между двете области

До юни трябва да е готов проектът за Общия устройствен план на Община Царево

До юни трябва да е готов проектът за Общия устройствен план на Община Царево

През 2022 година МРРБ прекрати договора за изработването му с изпълнителя заради огромното забавяне, както и заради измененията в границите и площта на Защитена зона „Ропотамо“