Част от административната сграда на бившия Винпром в Пловдив още не е разрушена

148

Инициаторите за запазването ѝ събират документи и подготвят среща с наследниците


Част от административната сграда на бившия Винпром с винарските изби още не е разрушена. Това потвърди пред „Под тепето“ кметът на район “Централен” в Пловдив Георги Стаменов. Останалите постройки на терена – сгради, гаражи и други са премахнати, уточни той във връзка с това, че на 4 януари председателят на групата общински съветници от Демократична България Веселина Александрова съобщи, че сградата на ул. "Ген. Данаил Николаев", за която миналата година местни медии съобщиха, че е съборена и на мястото ще се строи жилищен комплекс, не е разрушена. Ето какво каза Александрова: "Миналата година излезе новина, че сградата на ул. "Ген. Данаил Николаев“ в подножието на Бунарджика е съборена, за да се построи жилищен комплекс. Оказа се, че винпромът е в съседен парцел и не е част от бъдещата строителна площадка. Това си е неочакван втори шанс, за който съм безмерно благодарна – тази сграда трябва да бъде регистрирана като недвижима културна ценност! Затова ще се обърна към зам.-кмета по култура и туризъм Пламен Панов и кмета на район "Централен" Георги Стаменов за предприемане на действия в тази насока. Паралелно аз самата събирам повече информация и смятам да внеса предложение до Министерство на културата чрез НИНКН за предоставяне на сградата на статут на недвижима културна ценност."

“Първото нещо, което трябва да се направи, е да се съберат достатъчно исторически данни за сградата и да се прецени дали може да се подаде заявление към НИНКН”, уточнява Стаменов за „Под Тепето“. Той, Александрова и зам.-кметът по култура, археология, туризъм и опазване на историческото наследство Пламен Панов са били на мястото на 4 януари, за да огледат по-обстойно. Предстои Панов да изиска информация от Държавен архив дали има данни за тази сграда, а от кметството на Централен също ще съберат такъв тип информация в рамките на следващата седмица. След това предстои среща със собствениците, които според регистъра са четири дами от фамилията Станеви, за да се разберат техните намерения.

“Към днешна дата от собствениците няма инициатива за премахване на сградата и за изграждане на друга на нейно място”, казва кметът и уточнява, че в карето между улиците “Елин връх”, “Волга”, “Ген. Данаил Николаев” и “Никола Обретенов” има два терена. Единият е по-голям, Г-образен, а другият е по-малък, в който попада и въпросната сграда на бившия Винпром и бившето училище “Класик”. В това каре има влязъл в сила ПУП за 4-етажно застрояване с подсигурено паркиране. На този етап все още няма издадено строително разрешение за жилищния комплекс. Според районния кмет има възможност фасадата да бъде съхранена и това, което се предвижда като ново застрояване, да бъде реализирано извън обемите на евентуалния паметник на културата и да се запази автентичният изглед.

Снимки: Под Тепето

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на близо 28 км от пътя Асеновград - Дълбок Извор

Започва ремонтът на близо 28 км от пътя Асеновград - Дълбок Извор

Отсечката преминава през селата Козаново, Патриарх Евтимово и Дълбок извор

Представиха проект за Стандарт за настилки в пешеходните пространства в София

Представиха проект за Стандарт за настилки в пешеходните пространства в София

Проектът е към Наредбата за градската среда, която беше приета през 2020 година от Столичния общински съвет

Започна ремонт на изхода на Гълъбово в посока Симеоновград

Започна ремонт на изхода на Гълъбово в посока Симеоновград

Настилката е в недобро състояние и се нуждае от обновяване

Гроздан Караджов: Общински проекти за 4,3 млрд. лв. са застрашени без индексация

Гроздан Караджов: Общински проекти за 4,3 млрд. лв. са застрашени без индексация

На заседанието на парламентарната Комисия по регионална политика депутатите приеха промените в Закона за обществените поръчки, с които се разрешава договорите да бъдат индексирани

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

По първоначални заявки работните места, които ще открият, са над 600