Чрез зрението, слуха, обонянието и допира обновената експозиция "Врачански съкровища" ви кара да преживявате по забавен начин

145

Основното послание на интерактивния дизайн по проект на архитектурното Atelier 3 е достъпно културно наследство


Източник: Atelier 3

Експозицията „Врачански съкровища“ в Регионалния исторически музей във Враца събира над 300 предмета от Античността, Средновековието и Възраждането, изработени от злато, сребро и бронз. Сега имате възможност да видите експозицията в съвременно и интерактивно пространство. Може да усетите аромата на лаврово дърво, да станете част от тракийски ритуал чрез видео разказ, да докоснете фината изработка на възрожденски пафти. Звукова панорама ви откъсва от настоящето и плавно ви превежда през над 25 века история. Проекции и видеоинсталации оживяват стените и тавана на залата.

 
Източник: РИМ-Враца, Йордан Недялков

Експозицията „Врачански съкровища“ е замислена да потапя посетителя в атмосферата, като едновременно с това създава условия за съхраняване и представяне на съкровищата. Дизайнът ангажира посетителите от всички възрасти, основавайки се на лесни и приятни за възприемане начини на поднасяне на информацията. Целта на проекта е да преживеете историите, да разкриете тайните, да намерите символите в артефактите и да се докоснете до съкровищата. Всичко това е постигнато чрез добрия диалог между архитектурни и експозиционни подходи.

Източник: Atelier 3

Залата на експозицията е една от тъмните зали, без естествена светлина, концептуално замислена като трезор – място на съкровища. Основната цел на проекта e да преосмисли едно остаряло музейно пространство и да представи съкровищата по вълнуващ, забавен и незабравим начин. Автори на проекта са арх. Доника Георгиева, арх. Мирослав Велков, арх. Десислава Ковачева и арх. Кристина Кирилова от Atelier 3. Конструктор е инж. Никола Ангелов, а инвеститор - Фондация „Америка за България“.

 
Източник: РИМ-Враца, Йордан Недялков

В залата са представени както уникални артефакти от световна величина, така и майсторски изработени, но ежедневни обекти от Античността, Средновековието и Възраждането. Необходимо е било тези различни по функция, изработка и период артефакти да бъдат обвързани в едно цяло. Ценните ювелирни артефакти е трябвало да бъдат експонирани в защитена среда и да бъдат осветени по адекватен начин, но и да бъде дадена необходимата информация за всеки един, без да се отнема от преживяването на посетителите и от досега им с истинските обекти. Концепцията на проекта е създаване на цялостно сценографско преживяване чрез синергия между архитектура, съдържание и дизайн. В основата на архитектурния подход стои идеята, че съкровищата са извън времето и пространството.

Източник: Atelier 3

Залата е тъмна, за да се загуби изцяло усещането за пространство. Основен елемент е т.нар. Хоризонт – дълга осветена витрина, в която съкровищата са представени хронологично и тематично. Постепеннoтo преливане от светлосиньо към червено интерпретира вечния ход на времето.

Източник: Atelier 3

Всички артефакти са окачени на специално проектирани елементи и изглеждат сякаш левитират във витрините. Основна цел на този начин на представяне е да се акцентира върху обектите и тяхната изработка.

Източник: Atelier 3

Цялата информация за артефактите от Хоризонта е концентрирана в деликатно осветен пулт, където чрез текстове, илюстрации, филми, отливки, тактилни и интерактивни елементи се разказват истории.

 
Източник: РИМ-Враца, Йордан Недялков

В два стълба в средата на залата са разположени като акцент двата най-важни и ценни артефакта - златният венец и наколенникът от Могиланската могила.

Източник: Atelier 3

Вниманието се насочва върху Венеца и Наколенника, а информацията е представена върху гърба на стълбовете.

Източник: Atelier 3

От влизането в залата се усеща смяна на температурата. Амбиентната музика, заедно с фееричната анимация над витрината, създават приказна атмосфера. Звуковите ефекти допълват визуалното изживяване – може да чуете как звънят благородните метали под ръцете на майсторите златари или звуци от наливането на вино в древните съдове. Дизайнът на експозицията ангажира всички сетива за засилване на цялостното преживяване – може да усещате, да играете, да помиришете, да чуете и да докоснете. Няколко осветени отливки на артефакти и специално изработени традиционни пафти ви дават възможност да усетите с пръстите си и най-фините детайли, а чрез специална инсталация може да вдишате аромата на златния лавров венец – познатият на всички дафинов лист.

Източник: Atelier 3

През юни 2021 година Фондация „Америка за България“, в партньорство с Община Враца и РИМ – Враца, обяви конкурс за създаването на съвременно художествено-пространствено оформление и представяне на залата с постоянната експозиция „Тракийски съкровища“. Целта на конкурса бе обновяването на експозицията в модерната и интерактивна изложба „Врачанските съкровища“ в съответствие с водещите световни музейни стандарти. Проектът получи специално отличие в Български архитектурни награди 2023 на Камарата на архитектите в България.

Източник: Фондация "Америка за България"

ОЩЕ НОВИНИ

Студио Love 2 Design отново участва в ревитализацията на значими културни обекти

Студио Love 2 Design отново участва в ревитализацията на значими културни обекти

Екипът съдейства с интериорен проект и реализация на новата експозиционна зала в Историческия музей в Исперих и постоянната експозиция в Художествената галерия към него

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

От 23 до 26 април бизнес изложението на мебелната и дървообработващата промишленост изпълва залите на Интер Експо Център в София

Стартира изложението на мебелната и дървообработващата промишленост – ТЕХНОМЕБЕЛ

Стартира изложението на мебелната и дървообработващата промишленост – ТЕХНОМЕБЕЛ

От утре в продължение на четири дни близо 100 фирми ще представят машини, софтуер, продукти и материали от последно поколение за индустрията