Децата възприемат архитектурата емоционално и с въображение

10281
Бъдещото качество на средата, която обитаваме, ще бъде определено от тях, смятат създателите на Детска архитектурна работилница. 

 

Детската архитектурна работилница е създадена от Магдалина Ръжева и Николай Давидков - по професия архитекти, а също така и родители. Съвместно със студенти от УАСГ от около една година те разработват програма „Архитектурата и Децата". 

 

 

 

Какви умения развива у децата тази програма?

 

Поради широката сфера на приложение, архитектурата представя безкрайни възможности за придобиване на опит на деца от всички възрасти, от най-малките до тези, които са на път да влязат в света на възрастните. Способността да работят в екип, да наблюдават, да набелязват проблемите и да откриват нови творчески решения са само част от уменията, които се стремим да развием в тях. Бихме искали да подчертаем, че нашата цел не е да подготвим бъдещи архитекти, а да дадем възможност на самите деца да упражняват своята чувствителност, въображение, вкус и критична оценка. Бъдещото качество на средата, която обитаваме, ще бъде определено от днешните деца. Способността им да взимат важни решения ще зависи от знанията, уменията и способностите, които те ще придобият по време на своето образование.   

 

Как „виждат" децата архитектурата? Кое за тях е най-интересно?

 

Децата възприемат архитектурата преди всичко емоционално и с въображение. За тях една сграда никога не е просто тухли и бетон. Те я одухотворяват и могат с часове да ни разказват безкрайни истории, изпълнени с вълшебство. Децата обичат да изследват и експериментират, обичат да създават. Именно затова Детската архитектурна работилница е точното място, където ще можем да играем и мечтаем заедно.  

 

Разполагате ли с постоянно място, където да провеждате заниманията, или инициативите се осъществяват на различни места?

 

Заниманията ще стартират през месец октомври на ул. „Добри Войников" №17, където се намира и нашето архитектурно ателие. Имаме възможност при хубаво време да излизаме  на открито в двора на блока, където децата ще могат сами да създадат и да се грижат за пространството, което ще обитаваме.  

 

 

 

 

 

 

Разкажете за последните две ваши инициативи - съвместно с Трансформатори и Детски панаир.

 

Със сдружение Трансформатори сме приятели и те ни поканиха да участваме на официалното откриване на първия етап от проект ТАБЛОID край езерото Панчарево. Дойдоха много деца, с които правихме къщички за птици от отпадъчни кутии, изграждахме различни структури от вестници, засадихме здравец. И деца, и родители се забавлявахме заедно през целия ден.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По случай деня на София се проведе Детски панаир в градинката пред Народния театър. Искам да изкажа огромни благодарности на организаторите, които успяха да подарят едно изключително и незабравимо преживяване на децата. В нашата работилница правихме устойчиви структури от клечки и ластици, децата създадоха уникален колаж от части от известни нови и стари сгради, които композираха на ново по един оригинален начин. Добавяйки зеленина и хора, изрязани от различни списания, те създадоха силуета на мечтания от тях град. Най-малките от тях превърнаха стари кутии от мляко и сок в очарователни малки къщички, върху които апликираха и рисуваха.    

 

 

 

 

 

Какви са следващите инициативи на Детска архитектурна работилница и как децата и техните родители могат да се свързват с вас?

 

В най-скоро време, на 25 септември, ни предстои участие в Изиарт Фест пред паметника на Съветската армия,  където заниманията ни ще бъдат ориентирани към тинейджърите. В началото на октомври ще участваме в организирания от Горичка форум „Родителство". Повече информация за Детска архитектурна работилница родителите могат да открият на нашата страница във Facebook. Там публикуваме и снимки от различните събития.

 

Интервю на Ема Димитрова

Снимки: Детска архитектурна работилница