До 18 септември може да подадете своите проекти в юбилейното издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS

183

Вижте повече информация за членовете на нашето жури в направление „Архитектура“


За десети пореден път в ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS ще бъдат отличени качествената архитектура, иновациите и баланса между инвестиция и идея. Стандартната регистрация в конкурса е до 18 септември, като таксата за архитекти/ландшафтни архитекти и фирми е: за първи проект - 195 лева, за втори/трети проект по 80 лева (всеки следващ след третия подаден проект не се таксува). Таксата за студенти е: първи проект - 60 лева, за втори/трети проект по 20 лева (всеки следващ след третия подаден проект не се таксува). А ето и нашето жури в направление „Архитектура“:  

Арх. Венелин Кокалов завършва „Промишлено и гражданско строителство“ в УАСГ през 1993 година, след което си сътрудничи с архитект Росен Недялков в продължение на 8 години по жилищни, търговски и граждански проекти в България. През 2002 година арх. Кокалов емигрира във Ванкувър в Канада, присъединява се към студиото Bing Thom Architects и бързо става водещ дизайнер на фирмата. След като Бинг Том почина през 2016 година и посочи Венелин Кокалов за свой наследник, сега студиото се нарича Revery Architecture, има офис и в Милано, а екипът му е от 50 души от 18 държави. Те работят върху много и интересни проекти, като представиха Канада на Лондонското биенале на дизайна през 2021 година. Арх. Кокалов е бил жури и лектор на много събития в архитектурната област в Канада и в чужбина.  

Арх. Владимир Михов завършва Архитектурния факултет на ВИАС (УАСГ) през 1984 година. От 1985г. до 1987 г. работи последователно като проектант в КИПП “Металургпроект” и КНИПИ “Металпроект”. В периода 1988-2018 г. е лектор и водещ преподавател по “Основи на архитектурното проектиране” в Архитектурния факултет на УАСГ. През 2002-2003 година е хоноруван лектор към Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“ във Варна. Арх. Михов има много професионални награди и отличия за проекти за жилищни и обществени сгради, както и участие като член на жури в архитектурни конкурси.

Арх. Вяра Запрева е един от основателите и управляващ партньор в Motif Architecture. Завършва УАСГ с магистърска степен с отличие по специалността „Обществени сгради“. Професионалният й път започва още докато следва в университета. Натрупала е над десетгодишен опит в международно архитектурно бюро. Работила е по значими проекти - градоустройствени, жилищни и обществени, и има богат опит в управлението на различни по големина екипи.

Арх. Георги Кътов е завършил магистратура по архитектура в УАСГ през 1999 година. През 2002-2004 година е стипендиант на японското правителство в Технологичния институт в Токио в лабораторията на арх. Йошихару Цукамото. През 2004 година заедно с архитект Вяра Желязкова основава I/O architects - един от най-разпознаваемите в чужбина български архитектурни офиси и един от най-награждаваните в страната, който има 10 номинации за Наградата за съвременна архитектура на Европейския съюз „Mies van der Rohe“. От  2009 година досега арх. Кътов е хоноруван преподавател в катедра „Обществени сгради“ в УАСГ. Тази година той беше член на журито в конкурса за кураторска концепция на българския павилион във Венецианското архитектурно биенале 2023.  

Арх. Павел Гетов получава дипломата си по архитектура от УАСГ и има магистърска степен по архитектура от The Southern California Institute of Architecture (SCI-Arc), Лос Анджелис. От 1991 г. до 2007 г. работи със студиата Meier Partners, NBBJ и Morphosis. Основава студио Antares A+E като алтернативна практика, търсеща интеграция между архитектурата, изкуствата и околната среда. Ръководил е мащабни комплексни проекти от първоначалните концепции до окончателното им завършване в Съединените щати и Европа. Академичните му позиции включват гостуващ професор по критична практика в CALA, Университета на Аризона, и преподавател по архитектура в SCI-Arc и CalPoly-LA Metro.

Арх. Петър Торньов завършва Техническия университет във Виена със специалност „Архитектура“ през 1999 г. След дипломирането си започва работа при "Coop Himmelb(l)au", а от 2001 до 2004 г. е преподавател в ТУ-Виена в Института Digital Architecture and Planning. През 2003г. основава с арх. Стефан Петков „Плюс Архитектура“ в София след спечелен конкурс за офис сграда и две години по-късно основават с арх. Летиция Барбуика Plus Architecture Romania. От 2009 г. до 2012 г. арх. Торньов е главен редактор на сп. „Абитаре България“, а през 2010 г. основава с арх. Милена Филчева Bureau XII - за архитектура и градски стратегии, като проектите им могат да се видят основно в чужди издания и класации (вижте тук). През 2022г. арх. Торньов е хоноруван преподавател в катедра „Обществени сгради“ в УАСГ. Има участие в различни акции и лекции, бил е куратор и участник в международни изложби, сред които в български павилион на Биеналето за архитектура във Венеция през 2009г. Бил е член на международно жури за архитектурен конкурс в Италия, има номинация за наградата „Mies van der Rohe“, както и публикации в международни онлайн и печатни издания за архитектура.

Арх. Теодор Тодоров е завършил УАСГ през 1996 г. в катедра „Архитектурни конструкции“. През 1996 година, заедно с Пламен Тодоров, създават А.И.А. (асоциирани инженери и архитекти) – фирма, специализирана в проектиране и изграждане на интериорни пространства и малки обекти. През 2002 г. заедно с Николай Марио те създават ZOOM studio. От тогава до днес студиото изработва проекти в областта на индустриално, жилищно, обществено строителство, както и проекти за интериорни пространства – жилищни и обществени. ZOOM studio & арх. Тодор Обрешков спечелиха три награди за два обекта в България.

Арх. Тихомир Казаков завършва УАСГ през 2001 година, като междувременно добива специализация в Университета на Източен Лондон. През 1998 година, още като студент, започва кариерата си като проектант в „Архитектурна група Цонков“, а 10 години по-късно създава самостоятелна практика. През 2009 година, заедно с Александър Доу, основават клон на британската компания Stephen George International. След години успешно развитие се ребрандират с новото име SGI. Днес арх. Казаков продължава работата си като управляващ съдружник и ръководи екип от близо 50 архитекти и инженери. През годините води и управлява редица архитектурни проекти в различни сфери, допринасяйки за много награди и номинации, с които работата на SGI бива отличена през годините в национални и международни конкурси.

Арх. Тодор Обрешков завършва архитектура във ВИАС (УАСГ) през 1989 година. Работи в КНИПИ "Софпроект". През 1990-1991 година специализира и работи в Кьолн (Германия) в архитектурното бюро на проф. арх. Готфрид Бьом - носител на награда Pritzker за 1986 година. Следва специализация в Университета в Монс, Белгия, работа в архитектурно бюро "Конкурент-90" ООД и сътрудничество за фондация "Подслон за всеки". Арх. Обрешков е собственик на архитектурно бюро "ИНВЕНТИС" ООД от 2004 година досега, като работи в сътрудничество с арх. Ива Платиканова (2004-2011) и със ZOOM studio (от 2010 досега).  Освен в САБ и КАБ, арх. Обрешков е член и на DoCoMoMo International (международната организация за документация и консервация на паметници и забележителни места на Модерното движение). Печели много награди в архитектурни конкурси от 1985 година като студент и досега, журира в конкурси, като наскоро беше член на журито в конкурса за кураторска концепция на българския павилион във Венецианското архитектурно биенале 2023.

Вижте повече за членовете на журито тук.

Вижте всички подробности за ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023 тук.

Генерален партньор


 

 

Златни спонсори


                                  

 

Сребърни спонсори


 

                             

 

                          



Profilink
 

Спонсор събитие


 

                          

                 

Партньори



                                                     

 

                                    

 

                          

 

Медийни партньори


 

  

    

      

 

  

 

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Предвидено е арт осветление и облагородяване на пространството, което се е превърнало в емблема на града, съобщи кметът Ерол Мюмюн

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница