До май ще е готова конструкцията на станцията, отдаваща почит на синята легенда Георги Аспарухов – Гунди

219

Изпълнител на обекта е „Джи Пи Груп” АД, а автор на дизайна е арх. Ирена Дерлипанска


Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Строителството на разширението на третата метролиния до “Левски Г” стартира през март 2022 година. Трасето ще е 3 км с 3 метростанции. Първата метростанция - ”Стадион Георги Аспарухов”, е разположена под южното платно на бул. „Владимир Вазов”, на кръстовището му с улиците „Васил Кънчев” и „Река Велека”. Като конструкция станцията ще бъде готова в периода април-май, след което ще стартира работата по т.нар. представителна архитектура на спирката, съобщават от „Софийско метро“.

В тунела между сега съществуващата станция „Хаджи Димитър” и новата „Стадион Георги Аспарухов”, който е дълъг 580 м, се изгражда първичната облицовка. Очаква се тя да бъде завършена през есента и паралелно с това да започне изпълнението на вторичната облицовка.

Изпълнител на обекта е „Джи Пи Груп” АД, а автор на дизайна е арх. Ирена Дерлипанска (по чийто проект са изградени станции "Haдeждa", "Aлeĸcaндъp Maлинoв", "Aлeĸcaндъp Бaлaн", "Лeтищe Coфия", „Овча купел“, „Мизия/НБУ“, "Витоша" и други). Спортният клуб “Левски”, който вчера учреди дружество с цел изграждане или реконструкция на стадион "Георги Аспарухов", е в основата на идеята за тази станция, затова синият цвят присъства навсякъде – в различни форми и плоскости. Детайл от дизайна на станцията ще бъде пространствена решетка, в чийто елементи ще има вградени като пластики различни фигури на спортисти, с които се гордее „Герена“. Решетката ще виси над пробива между перона и вестибюла.

Снимки: Софийско метро

Втората метростанция от разширението е при кръстовището на бул. "Владимир Вазов" с ул. “Витиня” и ще се казва “Тракия”. Третата е при ул. “Станислав Доспевски” между кварталите “Левски В” и “Левски Г” и ще се казва “Владимир Вазов”. На последната метростанция се планира и изграждане на подземен буферен паркинг за 110 коли. Очаква се и трите метростанции да са готови в края на 2025 година.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране