СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Домовете за възрастни хора като инвестиционен продукт
 Facebook

Домовете за възрастни хора като инвестиционен продукт28.06.2021 / 17:14 - CityBuild.bg

Eвропейското здравеопазване, свързано с живота на възрастните хора, привлича нови капитали.

 

 

Хосписите като дял от инвестиционните обеми изместиха продажбите на домовете за възрастни хора за първи път от пет години през 2020 г. и през първото тримесечие на 2021 г. Ръстът в търсенето на повече възможности за жилища на възрастни хора ще доведе до по-високия дял на тези активи на инвестиционния пазар в дългосрочен план.

 

Във Великобритания, Полша, Дания, Франция, Германия, Италия, Нидерландия и Испания, изследвани в този доклад, населението на възраст над 65 години се очаква да бъде 25% от населението на страната, като ще се увеличи с общо 21,7 милиона души между 2020 и 2035 г. Това е по-голямо от сегашното съвкупно население на Лондон или Париж и Ил дьо Франс, създавайки значителна пазарна сила, която трябва да бъде удовлетворена, като стимулира търсенето на хосписи и различни форми на жилищни активи за възрастните хора.

 

Растящ пазар

 

Дамиан Харингтън, директор, отдел "Пазарни проучвания" за Европа, Близкия изток и Африка, обяснява: "Знаем, че инвестиционната общност продължава да се насочва към редица нишови и алтернативни видове активи в търсене на продукти и доходи. Доказаният в дългосрочен план положителен баланс между риска и възвръщаемостта в сектора на жилища за възрастни хора и здравните заведения в по-зрели пазари като Великобритания, наред със значителния ръст в търсенето на активи и услуги за грижи, породен от застаряването на населението, привлича по-голямо разнообразие от капитали към този сектор. Увеличаването с до 25% на населението на възраст над 65 годити до 2035 г. се засилва от високите нива на благосъстаяние, което създава търсене на повече възможности за жилища на възрастни хора."

 

Ричард Дивал, ръководител на отдел "Трансгранични капиталови пазари", EMEA, коментира: "С навлизането на бейби бумърите в кохортата на хората във възраст на резиденти в този тип активи, те ще очакват и желаят съвременните институции да се фокусират върху технологиите и бързото предоставяне на здравни грижи. Центровете за настаняване на възрастни хора, които разполагат с определено пространство за телемедицински посещения на място с обучен персонал е по-вероятно да привлекат потенциални жители, отколкото остарелите центрове, които не разполагат с такова. Наблюдаваме нарастване на капитала от Северна Америка, Азия и Европа, насочен към този сектор, въпреки че инвеститорите са предпазливи по отношение на някои свързани рискове като морално остаряване на сградния фонд, финансово слаби оператори и вълна от търсене, която остава на разстояние 5-7 години".

 

Пазар на инвестиции в жилища за възрастни хора

 

Последното глобално проучване на Colliers сред инвеститорите показа, че 21% от анкетираните са заявили интерес към активи за жилища на възрастни хора през 2021 г. Досега през 2021 г. обемът на инвестициите в сектора е увеличил осредненаата за пет години стойност от 2,3% на 3,8%. Въпреки че обемите от около 7 млрд. евро годишно са малки в сравнение с други сектори, непрозрачният и все още незрял характер на здравеопазването като инвестиционен клас на недвижими имоти означава, че отчитането на обемите на сделките несъмнено е по-ниско от това, което се случва на място.

 

Диверсификация на здравеопазването: дисбаланс между търсенето и предлагането на болнични легла/легла в хосписи

 

Независимо че инвестиционното търсене на първични и вторични здравни заведения е по-ниско, секторът ще се възползва от силните фактори за растеж. В повечето държави през последното десетилетие се наблюдава намаляване на нивото на болнични легла и медицински грижи, осигурени от държавата, като недостигът се компенсира от частните оператори със стопанска и нестопанска цел. Само във Великобритания, Полша и Дания по-голямата част от болничните легла се предоставят от държавата. В Германия, Франция, Испания и Италия този процент спада средно до около 60% и различни инвеститори и оператори от тези страни очевидно разширяват сферата си на влияние на целия континент. Ръстът на потребителските разходи за частно здравеопазване и частно здравно осигуряване ще продължи да стимулира основното търсене на по-широк спектър от здравни активи, тъй като разширяването на държавното осигуряване ще остане слабо. Това ще създаде допълнителни възможности за инвеститорите, макар и с по-сложен и нишов характер.    

 

Като цяло дългосрочните характеристики на съотношението риск/печалба в сектора на здравеопазването във Великобритания подчертават привлекателността на по-широкия сектор на здравеопазването за инвеститорите. Като се има предвид необходимостта държавата да стимулира по-голяма степен на участие на частния сектор, за да подкрепи нарастващото търсене на разнообразни здравни услуги и активи за възрастни хора, инвестиционните обеми със сигурност ще се увеличат в цяла Европа.

 

Повече вижте тук.

 

 
още от Новини

още от EuroBuild