Два проекта за опазване и възстановяване на исторически квартали в София очакват одобрение

241

Проектите обхващат едни от най-характерните квартали от първата половина на ХХ век


Снимка: Етюд-и-те на София

Първият проект е за зоната със статут на групова недвижима културна ценност със запазени ансамбли от началото на ХХ век около „Малките пет кьошета“. Разработката за зоната е изпратена от Направление „Архитектура и градоустройство“ в Националния институт за недвижимо културно наследство и се очаква приемането ѝ от Министерство на културата. „С разработката сме предложили мерки за опазване на културните ценности на територията. Този режим връща статута на 4 сгради паметници на културата и въвежда възможността за недопускане на надстроявания и пристроявания, които не са в унисон със запазване на културните ценности“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на международен форум „Архитектура и политика през ХХ век в Европа – от създаването до наследството“, който се проведе вчера в НДК, а днес се провежда в БТА.  

Разработен е още един проект за създаване на режим за квартал в централна градска част, който предстои да бъде разглеждан от Министерство на културата. Това е проект за участъка между бул. „Кн. Мария Луиза“, бул. „Сливница“, ул. „Георги С. Раковски“ и бул. „Княз Александър Дондуков“.

Кметът припомни също и работата по обновяване и възстановяване на квартала около „Женски пазар“ след сътрудничество с Париж и френския район „Маре“. До момента в района са възстановени над 40 сгради, паметници на културно-историческото наследство.

Създадена е и специална програма за съхранение на историческото наследство. По нея се финансират проекти за съхраняване и реставрация на сгради паметници на културата. От три години програмата финансира изготвянето на инвестиционни проекти за сгради недвижими културни ценности, като досега са одобрени 12 кандидатури за сгради. Към момента са изготвени заданията за проектиране за 3 от тях, които са внесени за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство.

През последните години Столична община е поискала от Министерство на културата да бъде върнат статута на 10 сгради. До момента е налице само произнасяне от министъра на културата за горялата през 2020г. Къща на Шапкарева на бул. „Ген. Скобелев“ 18 близо до Петте кьошета, но заповедта е обжалвана от собственика пред съда.  

От години настоявам да има възможност собствениците на сгради паметници на културата да получават финансиране за възстановяването на съответните обекти, посочи също Фандъкова. Столичната община e започнала подготовката на документи за актуализацията на списъците и статутите на недвижимите културни ценности, които предоставя на НИНКН за провеждане на административни процедури.

ОЩЕ НОВИНИ

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

Използваните естествени, висококачествени и високотехнологични материали благоприятстват постигането на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизирането на енергийните разходи, както и намаляването отпечатъка й върху околната среда

Обновяват сградата на Културния дом в Дряново

Обновяват сградата на Културния дом в Дряново

Дейността е част от приетата в началото на годината капиталова програма

Приключва реставрацията на Бракаловата къща (Етнографският музей) в Бургас

Приключва реставрацията на Бракаловата къща (Етнографският музей) в Бургас

Във финална фаза навлезе изпълнението на проекта за най-старата битова сграда в града, построена през 1872г.

Подписаха договора за изграждане на нов корпус на СУ "Найден Геров" във Варна

Подписаха договора за изграждане на нов корпус на СУ "Найден Геров" във Варна

Целта на проекта е да се осигури целодневна организация на учебния ден и извънкласни дейности, както и създаване на приобщаваща среда за деца със специални образователни потребности

Три културни обекта в Лом ще бъдат обновени

Три културни обекта в Лом ще бъдат обновени

Основен ремонт, ново оборудване и цялостна модернизация ще получат Девическото училище, Историческият музей и Къщата-музей на Димитър Гинин

Международният архитектурно-инженерен форум SHARE ще отбележи 6-то си издание в София

Международният архитектурно-инженерен форум SHARE ще отбележи 6-то си издание в София

Форумът ще се фокусира върху дизайна на фасадите и въздействието им върху обществените пространства