Експозицията АДА ТЕПЕ в Общинския детски комплекс в Крумовград променя представите за музейно пространство чрез синергия между архитектура, съдържание и дизайн

156

Проектът, който представя най-стария рудник за златодобив в Европа, обвързва материалност и цветове, светлина и звук, графика и текст, артефакти и технологии, и дава отговор на въпроса как да преодолеем консервативното представяне на историята


Сградата на Общинския детски комплекс в Крумовград е разположена в градския парк и е представител на модернизма от 70-те и 80-те години на ХХ век. Днес функционира като център за деца и тийнейджъри, като организира разнообразни образователни, творчески и спортни дейности. Пространството, предоставено за експозицията, е на партерния етаж, с директен достъп от входното фоайе. През последните 20 години то е функционирало като тренировъчна зала, дискотека и кафе-клуб. Впоследствие залата е изоставена.

Основна цел на Експозиция Ада тепе е представянето на най-стария рудник за златодобив в Европа – едно уникално и едновременно с това недостъпно културно наследство. На хълма Ада тепе край Крумовград е разкрит най-ранният известен златен рудник от бронзовата епоха, функционирал в периода XV-XI век пр. Хр. Ада тепе е и най-мащабният и най-добре проучен подобен археологически обект в България. В продължение на 20 години на това място са проведени множество интердисциплинарни проучвания, които преплитат разнообразни сфери: археология, антропология, културно наследство, геология, география, екология. Специфична характеристика на откритите праисторически следи е, че те са трудно обозрими и разбираеми. Днес достъпът до хълма е ограничен, защото мястото отново е пълномащабен открит златен рудник. Следите от златодобивната технология от бронзовата епоха постепенно изчезват. Така многопластовото наследство на Ада тепе остава невидимо, непознато и необяснено.

Автори на проекта са  Atelier 3 (арх. Доника Георгиева, арх. Мирослав Велков и арх. Десислава Ковачева) в сътрудничество с арх. Йорданка Кандулкова и арх. Кристина Кирилова. Инвеститори са Община Крумовград и „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД.

Проектът си поставя за цел да ангажира публиката с разнообразните аспекти на „отсъстващото“ наследство на Ада тепе: природно богатство, експлоатацията му от хората през бронзовата епоха и днес, значението на науките за разбирането на миналото и значимостта на мястото. Стремеж на Експозиция Ада тепе е и да се включи в ритъма на Общинския детски комплекс, като предостави многофункционални пространства в подкрепа на ежедневните занимания на децата.

Мозайката и дъбовата ламперия във фоайето са въведени като уважение към оригиналния дизайн на сградата. Цветовете са земни и ненатрапващи се с цел създаване на неутрална среда за артефактите и информацията. Акцент в цветовата гама е жълтото на златото, чиито нюанси проникват в различните повърхности.

Концепцията на проекта е създаване на цялостно преживяване чрез синергия между архитектура, съдържание и дизайн. В основата на подхода стоят характеристиките на хълма (склонове, съоръжения) и архитектурата на Общинския детски комплекс (дизайн, пространства и функции). Съдържанието се гради върху пет основни теми – природата, златодобивът, животът, златото и проучванията, както и пространствените и смислови връзки между тях. Дизайнът стимулира сетивата, като обвързва материалност и цветове, светлина и звук, графика и текст, артефакти и технологии.

Пространствената организация на експозиционната зала е пряко свързана с темите, тяхното структуриране и търсените преживявания. Ада тепе е основният елемент, около който са изградени разказите – това е наклонената стена, която разделя залата на две и дефинира две пространства (надземно и подземно) с различни усещания. Така хълмът „влиза” в залата веднъж като топография (дървен склон, който подканва посетителите да се покатерят, за да го преживеят), втори път като носител на информация с паралелни pop-up разкази за добива на злато през бронзовата епоха и днес, насочвайки посетителите да го изследват, и трети път – като материалност с вградена истинска скала от Ада тепе и интегрирани предмети, давайки възможност посетителите да го пипнат. Визуален репер е левитиращ златен куб, който разказва за количествата добито злато.


 

В дъното на залата „склонът” се моделира със стъпаловидно сядане за срещу голям макет на Ада тепе с видео мапинг инсталация, но и с възможност за презентации и обучения.

Голям „археологически” разрез през „склона” въвежда посетителите във второто пространство, за да станат проучватели, да „навлязат” в хълма, да разберат повече за златото и да се докоснат до науките, заради които знаем историите на Ада тепе.

Срещу „склона” глинена стена с вградени витрини и „парче” от древна къща разказват за живота на рударите с помощта на артефакти и съвременни аналози.

Посланията на експозицията се предават на подсъзнателно ниво и чрез избраните материали и цветове. За изграждането на големите пространствени елементи се използват предимно естествени материали: мозайка, дъбов фурнир, дърво, глина. Това са повърхности, които предполагат допир и провокиране на усещания за земя и природа, вдъхновени от хълма. Ключови акценти са скала и почва от Ада тепе, чието докосване доближава посетителя до реалния обект. В експозицията е използван (за първи път в България) масов археологически материал – парчета от древни керамични съдове, които всеки може да докосне. За оптическо увеличаване на някои пространства се използва огледало.

Художествено осветление и специално композирани звуци подпомагат цялостното преживяване. Фоайето е светло и уютно – съчетава естествена и обща изкуствена светлина, докато експозиционната зала е изцяло с контролирано изкуствено осветление. Дефинирани са две основни зони. „Над земята” е по-тъмно, защото тук доминират разказите за мистериозното минало. Тази тъмна зона съчетава приглушено общо осветление и акцентно осветяване на инсталации и витрини с различна цветна температура. Амбиентна музика от природата – гора и птици, изпълва пространството. „Под земята” е по-светло, защото там се разкриват познанията. Светлата зона е обляна в топла златиста светлина – интерпретация на подземния свят, където е златото, и значението на науката и знанията, които ни дава. Амбиентният звук е вдъхновен от звуците от земните недра.

Основното послание – да преживееш историите, да откриеш тръпката на изследователя, реално да се докоснеш до истинския хълм Ада тепе, е постигнато чрез добрия диалог между архитектурни и експозиционни подходи. Експозиция Ада тепе променя начина на мислене за образователната стойност на едно музейно пространство. За жителите на Крумовград това е място за разбиране на един хилядолетен и все още значим местен ресурс, който досега е бил напълно непознат. За децата и нуждите на Общинския детски комплекс това е едно различно място за обучение чрез игра и нова атмосфера за уроци.

Източници: Atelier 3 и Български архитектурни награди (КАБ)

Експозиция Ада тепе предлага отговор и на някои по-глобални предизвикателства на днешния ден: как да свържем хората с локалното им наследство (дори когато то е недостъпно), как да преодолеем консервативното представяне на историята, как да запалим интерес към знанието? За да продължат тези позитивни процеси, Община Крумовград, Дънди Прешъс Металс Крумовград и Националният археологически институт планират Експозиция Ада тепе да се развие и навън – на терасата пред експозиционната зала и в градския парк.

ОЩЕ НОВИНИ

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Дейностите са във връзка с изпълнението на проекта „Естетизиране на облика на общинския пазар в гр. Троян и инфраструктура – етапно строителство“

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Тя е по повод 25 март – Световния ден на пощенските картички, 1 април – официалното регистриране на Управление „Старинен Пловдив”, и 18 април – Международния ден за опазване на културното наследство

Завършена на груб строеж е сградата за новата детска градина в ж.к. "Малинова долина" в София

Завършена на груб строеж е сградата за новата детска градина в ж.к. "Малинова долина" в София

Изграждането на обекта на територията на район „Студентски“ започна на 14 април миналата година

Виртуален апартамент ColdB&B демонстрира проблема с енергийната бедност

Виртуален апартамент ColdB&B демонстрира проблема с енергийната бедност

По атрактивен начин MOVE.BG предлага решения за преодоляване на проблема, а всеки може да ги подкрепи, като ги разпространи или приложи