ЕТЕМ: Половин век история, качество и иновации в алуминиевите системи

119

През изминалата 2021 година компанията отбеляза своята 50-годишнина и припомня едни от най-големите си проекти, реализирани до момента


1966г. - Кулата OTE в Солун, Гърция

Кулата OTE е проектирана от архитекта Александрос Анастасиадис през 1966 г.  и е разположена в центъра на Солун. Тя е с височина 76 метра и има четири етажа. Първите черно-бели предавания на Гръцката държавна телевизия са излъчвани от тази сграда. В наши дни OTE Tower е напълно трансформирана в модерна телекомуникационна кула и освен статута си на модерен паметник на града с уникален дизайн и характеристики, тя се отваря за събития и изложби по време на Международния панаир в Солун.

1969г. - Athens Tower в Гърция

Най-високата сграда в Гърция е изградена през 1969 г. и отваря през 1971 г. - с височина 103 метра и 28 етажа. Athens Tower се използва от много компании. Архитект на Атинската кула е Йоанис Викелас, който проектира и основната сграда на Goulandris Museum of Cycladic Art.

1989г. - Grande Arche de la Defense в Париж, Франция

La Grande Arche de la Defense е паметник и емблематична сграда в бизнес района на La Defense в Париж. Френският архитект Пол Андреу Райцел продължава работата на Йохан Ото фон Шпрекелсен и строежът на паметника приключва през 1989 г. Grande Arche е с приблизителна форма на куб с ширина, височина и дълбочина 110 метра.

2004г. - Хотел Hilton в Атина, Гърция

Луксозният хотел, разположен в центъра на града, е официално открит на 20 април 1963 г. като представител на първата международна хотелска верига  в Атина. През 2004 г. е реновиран от гръцките архитекти Александрос Томбазис и Харис Бугаделис.

2012г. - Център Карнеги в Киев, Украйна

Многофункционалната сграда съчетава търговски и жилищни площи, разположени в атрактивни високи кули. Проектът е с височина 168 метра, като запазва титлата на най-високата сграда в Украйна, проектирана от бившия главен архитект на Киев Сергей Бабушкин.

2015г. - Capital Fort в София, България

Функционалният небостъргач Capital Fort се извисява на 126 метра височина. Сградата, която доскоро беше най-високата в България, посреща гостите на столицата с авангардни архитектурни форми и елегантен дизайн от „А и А Архитекти“ ООД. *Най-високата сграда у нас се изгражда в момента - това е Sky Fort (до Capital Fort), която е с 202 метра височина. Тя отново е с продукти на ЕТЕМ и е проектирана от „А и А Архитекти“.

2016г. - Българска банка за развитие в София, България

Българската банка за развитие е историческа сграда и паметник на културата. За обновяването й ETEM проектира персонализирани профили на прозоречната система E75, за да запази оригиналната архитектура и дух на фасадата. Архитект на проекта за реновиране е Жеко Тилев.

2021г. - NV Tower в София, България

NV Tower е впечатляваща 106-метрова сграда, проектирана от „А и А Архитекти“. Силуетът умело следва формите на планински кристали, съчетавайки обилна светлина и биофилен дизайн от Landscape Design Studio - ново течение в архитектурата, което се основава на убеждението, че хората се нуждаят от връзка и взаимодействие с природата.

ОЩЕ НОВИНИ

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

По първоначални заявки работните места, които ще открият, са над 600

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Одобреният доклад на кмета дава ход на основното грантово финансиране за изграждане на болницата в интегрирания проект на Югоизточна България по регионално развитие

Новата серия Granitto от Semmelrock – с визия на гранит в съвременни форми

Новата серия Granitto от Semmelrock – с визия на гранит в съвременни форми

Екологичната продуктова серия съчетава предимствата на паважа с елегантността на плочи и предлага многообразни архитектурни решения 

Със скрития бордюр Steinfix® ще създадете изискана и минималистична визия

Със скрития бордюр Steinfix® ще създадете изискана и минималистична визия

Решението от Semmelrock едновременно защитава и подчертава настилките, като дава възможност за атрактивен дизайн

Камарата на архитектите смята да сезира прокуратурата за изрисуването на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик

Камарата на архитектите смята да сезира прокуратурата за изрисуването на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик

КАБ определи намесата като „архитектурен вандализъм“, поиска възстановяване на оригиналния вид на сградата, както и тя да получи статут на недвижима културна ценност