Евентуален строеж на 17-етажна сграда до бившия хотел "Родина" създаде напрежение

687

За 25-етажното здание от 80-е години е подадено искане за статут на недвижима културна ценност, а при евентуален нов строеж до него ще бъдат съборени четири стари сгради с интересна архитектура (обновена)


Визуализация: „Ново архитектурно наследство“

Общинският съветник Борис Бонев съобщи, че е издадена виза за проектиране за сграда с височина 17 етажа на мястото на стари къщи до бившия хотел „Родина“ (сега Grand Hotel Astoria). Визата, издадена на 16 март от главния архитект на София Здравко Здравков (първата от 2021г. е обжалвана), е за проектиране на сграда със смесено предназначение с магазини, офиси, гаражи и жилища. Имотът е в зона с устройствени пoкaзaтели за минимална озеленена площ 20%. Визата и последващата фаза на инвестиционно проектиране трябва да се съгласуват с Нациовалния институт за недвижимо културно наследство. Визата не допуска намалени разстояния към съседни имоти или сгради, а преди разрешение за строеж изисква да се представи транспортен анализ със становище от директора на дирекция „Управление и анализ на трафика“.

Собственик на имота, в който се очаква да се строи, е фирмата "Беленски инвест", съобщи mediapool.bg. Съдружници в нея са Тодор Терзиев (с най-голям дял), Николай Борисов и Георги Костадинов. Терзиев е и собственик на фирмата "Беленски", която според материал на "Капитал" е от големите производители на млечни продукти. Другите двама собственици във фирмата – Борисов и Костадинов, са съдружници в друга компания за производство на млечни продукти - "Белийса".

Източник: НАГ

 
Източник: НАГ

Проблем 1: Новата сграда би закрила част от хотела, предложен за статут на недвижима културна ценност

Хотел „Родина“ се намира близо до площад Руски паметник в София. Той е построен след конкурс, обявен от “Балкантурист” през 1964 година. До 1974 г. проектът е преработван, а строителството на сградата започва през 1975 г. и продължава до 1984 г., пишат от инициативата „Ново архитектурно наследство“ (НАН).

 
Източник: „Ново архитектурно наследство“

Проектантите - колектив на “Туристпроект” в състав арх. Тодор Кожухаров, арх. Евлоги Цветков, арх. Любен Трайков и арх. Кондарева, създават композиция от широкоплощно ниско тяло и високо тяло от два разместени паралелепипеда – класическа комбинация за градски хотел на следвоенния модернизъм. Сградата има лаконичен, но характерен архитектурен образ, който работи с две основни изразни средства: видимият бетон (който присъства като фугирана обработка на тесните калканни стени на високите хотелски тела и като пластични бетонни елементи), и алуминиеви фасадни пластични елементи, с които е обогатен растерът на дългите фасади на високите хотелски тела.

 
Източник: „Ново архитектурно наследство“

През 2013-2014 г. се провеждат няколко търга за продажбата на хотела, като при четвъртата процедура той е купен от бизнесмена Людмил Стойков. Сградата е в ремонт от 2016г. През 2020г. НАН и ОП „Софияплан“ предлагат хотелът да получи статут на недвижима културна ценност.

Източник: Drone Reporter

През 2022г. след години реновация хотелът започва да работи отново под името Grand Hotel Astoria, собственост на дружеството "Астория груп" ЕООД.

 
Източник: Grand Hotel Astoria

Искането хотелът да получи статут на НКЦ очевидно е без резултат, а едно евентуално изграждане на нова висока сграда до него „ще засенчи архитектурните и градоустройствени характеристики на сградата“ и ще наруши гледката към града и планината Витоша за гостите на хотела. Сградата попада и в доклада на „Софияплан“ за визуалните коридори в столицата с гледката, която се оформя от бул. „Христо Ботев“ към него и Зона Б.

 
Източник: Grand Hotel Astoria

Проблем 2: Събарянето на стари къщи с интересна архитектура

Преди две години група „Деволюция“ във Фейсбук (съмишленици, които споделят общи ценности за развитието на градската среда) писаха по темата за унищожаването на това каре от „красиви аристократични къщи“. Сега от групата коментират, че по този начин градът „безвъзвратно и безочливо е съсипван ден след ден“.

Според граждани къщите са спомен за стара София и е добре да се възстановят или реставрират, тъй като „нямат ценност само за хората без ценности“, а общината трябва да пази облика на централната част с ниско застрояване и да защитава подобно наследство. Коментира се и че големи нови сгради увеличават трафика и че високо строителство трябва да има, но на подходящи места и „не на цената на историята и естетиката на града“.

Имотът, за който е издадена виза за проектиране, се намира на бул. „Ген. Тотлебен“ 16 с площ 340 кв. м.

Около този имот има още три, също частна собственост: на адред бул. „Ген. Тотлебен“ 18 и 20 - с 236 кв. м и 220 кв. м площ, както и на ул. „Георги Данчов Зографина“ 1 с площ 440 кв. м.

 
Снимки: „Деволюция“, 30 март 2021г.

Случаят с хотел „Родина“ напомня за други подобни казуси от близките години

Причините за допускане на появата на подобни обеми в столицата могат да се търсят в действащия Общ устройствен план на София. Той позволява сгради, попадащи в определени устройствени зони, да имат свобода във височината. „Архитектурните ценности на сградите не се определят единствено от техните функция, фасади, детайли и материали. Значимостта на градоустройствените им характеристики и мястото им в градските силуети е също толкова ценна. Към момента у нас не съществуват законови параметри, които могат да защитят градския силует като ценност и да дефинират мерки и режими за неговото опазване“, коментират още от НАН, давайки и примери за неуместни според тях обновявания на фасади на стари високи сгради.

Строителството на сградата „Златен век“ в непосредствена близост до Японския хотел (сега „Маринела“) предизвиква протести и широк публичен дебат, критикуващ височината и обема на сградата. Тя разрушава пунктовия характер на хотела (също предложен за недвижима културна ценност) и ограничава визуалните коридори към Витоша, казват от инициативата „Ново архитектурно наследство“.  

Източник: „Ново архитектурно наследство“

Снимка: Citybuild.bg. 20 март 2023г. Зад „Златен век“ „наднича“ хотел „Маринела“.

В близост сградата на „Енергопроект“ претърпява неуместна според НАН реконструкция, която нарушава архитектурните качества на класическата интернационална кутия.

Източник: „Ново архитектурно наследство“

Снимка: Citybuild.bg. 20 март 2023г. Вдясно от „Златен век“ и хотел „Маринела“ е обновената сграда на „Енергопроект“.
 
През 2018г. на площад „Македония“ до сградата на КНСБ беше открита TELUS Tower | City Tower, която според инициативата НАН създава същите проблеми.

Източник: „Ново архитектурно наследство“

В момента от другата страна на сградата на КНСБ се строи и I Tower (хотел Marriott), за която през 2020г. имаше проверка за законността на строежа.

Източник: kraxx

Подобен проблем не е присъщ само за сградите в София. През миналата година инвеститорски интерес е заявен в непосредствена близост до хотел „Рига“ в Русе. Предложен е статут за недвижима културна ценност на сградата, но обсъждането му предстои на специализиран съвет към Министерството на културата.

Източник: „Ново архитектурно наследство“

Друг значим градски хотел – „Черно море“ във Варна, също е в процес на „неуместна реновация“, казват от НАН.  

Източник: „Ново архитектурно наследство“

Теренът за евентуална нова сграда до бившия хотел „Родина“ се намира в район „Красно село“, чийто кмет Росина Станиславова беше отстранена от поста, след като съдът постанови, че е била в конфликт на интереси. На извънредно заседание на Столичния общински съвет на 16 март отново не беше избран временен кмет на района.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

С дебат и лекции представят културното наследство на Сливен

С дебат и лекции представят културното наследство на Сливен

Събитието ще се проведе в международния ден за опазване паметниците на културата - 18 април

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Парцелите са с площ от около 1 000 кв. м всеки и са разположени по улиците „Юрий Гагарин“, „Георги Бошнаков“ и „Васил Левски“

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Тя разполага със занимални, спални помещения, 4 зали за спорт и изкуство, площадки за всяка група, спортна площадка на открито и плувен басейн

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Цели 6 години продължиха дейностите по проучване, експониране и социализиране на крепостта, както и на парковата зона около нея