Филм за арх. Пеньо Столаров и неговата книга-албум може да видите на 5 октомври

87

Прожекцията и представянето ще се проведат в Централния дом на архитекта на ул. „Кракра" 11 в София от 19.00 часа


Регионалната колегия София-град към Камарата на архитектите в България, съвместно със Съюзa на архитектите в България и Столична община организират поредица от мероприятия във връзка Международния ден на архитектурата (тази година на 3 октомври) и честването на 85 години от създаването на инженерно-архитектната Камара. Събитието се провежда под заглавие АРХИТЕКТУРЕН ФЕСТИВАЛ СОФИЯ 2022 в периода 16 септември-9 октомври и е в подкрепа популяризирането на професията, ролята и отговорността на архитектите, ландшафтните архитекти и урбанистите. Целта на фестивала е да създаде платформа за дебати и обмен на опит за развитието на архитектурата и града.

В програмата е поставен акцент върху професионалната дейност, архитектурното наследство на София, проблеми и решения за градската среда, дигитализация и архитектура, образование и практика, зелена архитектура. Фестивалът е съпътстван от лекции и дискусии, изложби, архитектурна фотография, турове на знакови сгради на София и други. Може да следите информацията на сайта на РК София-град и на Фейсбук страницата на събитието.

На 5 октомври (сряда) гледайте филма за проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров „За архитектурата в контекст и още нещо" (НБУ - дипломна работа на Павлин Даскалов) и присъствайте на представянето на неговата книга-албум „По Пътя - Моят път към и за Архитектурата". 

„Модерността е феномен, който има минимум два аспекта: обективен (свързан със социално-икономическото развитие, познато още като модернизация) и субективен (свързан с преживяванията на аза, с всички негови драми и тегоби, с артистичните, теоретични и индивидуалистични измерения на понятието). „Пеньо Столаров е човек, който се поставя сам срещу света. Той е като Дон Жуан, който иска да общува директно с Бога“, ми каза през един дъждовен октомврийски предиобед Георгий Станишев. „В крайна сметка светът страда не по-малко от сблъсъците с него, колкото самият Пеньо. А той, Пеньо, лепи черупките от строшеното по време на битките върху себе си като броня“. Няма как да е иначе. Пеньо Столаров е архитект, който успешно е преплувал бурните години на късния ХХ в. през няколко държави, политически системи и господстващи културни парадигми. Той е образ на епохата си – колажен, приспособим индивидуалист, разнороден и разнопосочен хищник, склонен към риск и подозрителен към всякакви структури и йерархии. Формулата, с която Пеньо Столаров вече 50 години се носи успешно сред измамно лазурните води, под застрашително надвисналите скали, над скритите течения и между неспокойните водовъртежи на прехода между два века, е: „Духът на времето, духът на мястото и естетическият индивидуализъм“. Zeitgeist, genius loci и вездесъщият аз.“

гл. ас. д-р  Анета Василева

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова