Училище на открито е големият победител в конкурса "Градолюбители" 2023

156

Целта на конкурса е да вдъхнови хора и организации от различни населени места в България, които имат идея в някоя от областите: зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, води


Снимка: "Капитал"

Фонд за устойчиви градове подкрепи тазгодишното издание на конкурса "Градолюбители", съвместна инициатива на вестник "Капитал" и посолството на Великобритания. Наградният фонд за 2023 г. от 22 хил. лв. беше разпределен между няколко предложения. Голямата награда спечели Колектив "Безопасни детски площадки" с тяхната идея за "Училище на открито".

Идеята има за цел да намира и облагородява места в града, на които учениците могат да провеждат занимания. Такива места ще бъдат картографирани и обозначени на сайта на сдружението uchanaotkrito.bg. Първо ще бъдат открити нови локации за картата на класните стаи на открито и ще се акцентира на тези, които са извън училища и детски градини. След това ще бъдат избрани подходящи за облагородаване, като акцентът е да бъдат извън София. Едно от условията при получаване на наградата от 7 хиляди лева беше именно това, за да стигне идеята до повече населени места.

Снимка: "Капитал"

Журито и тази година връчи две втори награди. Едната е за платформата „100 Стола“ на Фондация “Колективът” (създатели на "Реките на града") за отключване на пасивни градски пространства с минимални архитектурни намеси, зеленина и изкуство в партньорство с граждани, бизнеси и институции. "100 Стола" вече успешно преобрази няколко места в София, подобрявайки градската среда и стимулирайки независимата култура и малкия бизнес. Проектът “100 стола на покрива / Проект "Паркът” спечели и специална награда на Камарата на архитектите. Сега те печелят финансиране от "Градолюбители", за да се сдобият с оборудване, което да прави по-лесни следващите им инициативи, като имат карта с над 50 възможни локации.

Снимка: Poiema Collective

Другата втора награда отиде при "Глобал интерактив арт" на Невена и Евгения Лефтерови, чиято идея е да преобразят и превърнат в галерия на открито автобусна спирка в град Лясковец до Горна Оряховица.

Снимка: "Капитал"

Двете художнички вече имат две преобразени от тях спирки, като те са почистени и с премахнати предишните счупени метални конструкции и изрисувани. Тяхното творчество е в сферата на триизмерното улично изкуство, чрез което желаят да облагородят градската среда. Очакванията им са с наградния фонд от "Градолюбители" и спонсори до края на годината да завършат още една спирка.

Снимка: Евгения и Невена Лефтерови

Третото място отиде при екип от учени и студенти, сформиран около Росен Иванов от Минно-геоложкия университет в София. Техният проект цели да превърне зелените отпадъци в града в зелена енергия, течен органичен тор и подобрители за почвата. Това ще се случи чрез изграждане на т.нар. течни компостери, в които биоотпадъците ще се разграждат на място. Така могат да бъдат разградени трева, стърготини от клони, есенни листа и всякакъв тип растителни отпадъци. Голямо предимство на този вид компостери е, че могат да бъдат разположени директно до източниците на зелени отпадъци, което спестява разходите за транспорт и преработване. Наградата от конкурса ще бъде използвана за инсталация на течен компостер и изследване на резултатите от дейността ѝ.

Снимка: "Капитал"

Последната парична награда от 1000 лева отиде като поощрителна при "Морфиъс" - иновативен проект на няколко университета и на Wasabi innovations, който иска да създаде подобна на сапунена пяна обвивка за сгради, за да помага при пречистването на въздуха.

Снимка: Coworking Family Burgas

Освен награди от журито партньорът на конкурса Фонд за устойчиви градове отличи четири проекта, които ще получат безплатна консултация от експертите на фонда за структуриране на проектните идеи, свързване с потенциални заинтересовани страни и обсъждане на възможностите за финансиране.

  • Платформата „100 Стола“ на Фондация “Колективът” за отключване на пасивни градски пространства с минимални архитектурни намеси, зеленина и изкуство в партньорство с граждани, бизнеси и институции.
  • Проект „Изгубените космонавти на Смолян - Космическа одисея“ на арх. Мария Пепеланова предвижда иновативна павилионна структура с фотоволтаични и LED панели в непосредствена близост до Планетариума в Смолян, която да се превърне в любимо място за събития, срещи, занимания за подрастващите, а защо не и за работа.
  • Проект "Арт депо за реставрация (Бургас)" на Невена Ганчева и организацията Coworking Family Burgas предвижда реставриране на стари мебели и изделия от интериора, които са от естествени материали и годни за преработка с цел ресурсна ефективност и опазване на околната среда.
  • Проект „Панорамна алея - Разкази при каменоломната“ на Сдружение „Наследство-Брацигово“, който предвижда разчистване и благоустрояване на занемарен крайградски път над историческия център на гр. Брацигово и превръщането му в панорамна алея – линеен парк за отдих и спорт в природна среда за нуждите на жителите и гостите на града.

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Предвидено е арт осветление и облагородяване на пространството, което се е превърнало в емблема на града, съобщи кметът Ерол Мюмюн

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница