Фондът за справедлив преход ще инвестира 1,3 млрд. евро в Стара Загора, Перник и Кюстендил

41

В Програмата за развитие на регионите ще бъде включен отделен приоритет с финансиране по линия на този фонд


Снимка: МРРБ

Фондът за справедлив преход ще инвестира 1,3 млрд. евро в трите допустими района - Стара Загора, Перник и Кюстендил. В Програмата за развитие на регионите ще бъде включен отделен приоритет с финансиране по линия на този фонд. Подкрепа по него ще получават мерки и инвестиции по одобрените териториални планове за справедлив преход на допустимите региони.

Това обясни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова. Тя участва вчера в семинара „Предизвикателства и възможности пред област Стара Загора, произтичащи от Националния план за възстановяване и устойчивост“. Участие взеха областният управител проф. Наско Василев, зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова, Радослав Рибарски, председател на Комисията по енергетика, депутати от Старозагорския регион, зам. областните управители, представители на общини, бизнес и научни организации и др.

Регионът на Стара Загора има потенциал да привлича инвестиции в областта на високите технологии и новите индустрии, както и да се превърне в център за научни изследвания за процеса на декарбонизация, коментира Иванова. Тя представи и напредъка по разработването на териториалните планове за справедлив преход. Очаква се Старозагорска област като един от засегнатите райони да получи и най-голям ресурс от Фонда за справедлив преход.

Ще се финансират дейности, насочени към преодоляване на икономически, социални и екологични последици от прехода към климатична неутралност. Мерките ще се фокусират върху малки и средни предприятия, микропредприятия и стартиращи предприятия, водещи до икономическа диверсификация. Ще се подкрепя модернизацията на съществуващите и създаване на нови фирми, включително чрез бизнес инкубатори и консултантски услуги, водещи до създаване на работни места.

Заместник-регионалният министър представи и проекта за енергийно обновяване на жилищните сгради, който ще се финансира от Националния план за възстановяване и устойчивост. „Близо 1,4 млрд. лв. ще бъдат вложени в мерки за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. За разлика от предишната програма, сега има по-високи енергийни изисквания - жилищата трябва да постигнат енергиен клас „B” и да пестят минимум 30% от енергията“, обясни зам.-министърът. Прогнозите са с финансирането да бъдат обновени многофамилни жилища с разгъната застроена площ над 3,6 млн. кв. м. Всички сдружения на собствениците ще трябва да изготвят за своя сметка технически паспорт и енергийно обследване на сградите.

Иванова допълни, че за улеснение на хората се правят две ключови реформи. Първата е създаване на звена на принципа „обслужване на едно гише“ в страната. Те ще улеснят изпълнението на проектите от началото до край. Другите целят да разрешат пречките в инвестициите за енергийна ефективност в  многофамилните жилищни сгради, като се улесни вземането на решения от собствениците на самостоятелни обекти и да регламентира професионалното управление на етажната собственост.

ОЩЕ НОВИНИ

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Инвестицията в размер 600 хиляди лева ще реализират Община Свищов и „ВиК Йовковци“ – Велико Търново, като 350 хиляди лева от средствата се предоставят от актуализацията на държавния бюджет към общините

Започва ремонтът на още един участък от Околовръстния път на Пловдив и на 11 км от пътя Пловдив - Свиленград

Започва ремонтът на още един участък от Околовръстния път на Пловдив и на 11 км от пътя Пловдив - Свиленград

Участъкът от Околовръстния път е от ул. Пазарджишко шосе“ в Пловдив до АМ „Тракия“

АПИ ще обяви търгове за зимно почистване по съкратена процедура, за да подсигури предстоящия сезон

АПИ ще обяви търгове за зимно почистване по съкратена процедура, за да подсигури предстоящия сезон

Това стана ясно вчера на среща в МРРБ с представители на Камарата на строителите в България и на Българска браншова камара „Пътища“

Българско дружество иска да изгради фотоволтаичен парк в община Разлог

Българско дружество иска да изгради фотоволтаичен парк в община Разлог

Предложението включва осигуряване на допълнителен терен за мощност към вече изградения от 28.5 мегавата, Център за обучение и подготовка на кадри за Югоизточна Европа, както и Завод за производство на зелен водород и неговите производни