Габровска компания ще изгражда производствен комплекс с речен амфитеатър

428

На мястото на стария завод за металорежещи инструменти "Болшевик" ще се появи модерна база, съобразена с енергийната ефективност и природните дадености


Производителят на металорежещи инструменти CERATIZIT Bulgaria в Габрово инвестира 20 млн. евро в нов производствен център и закупуването на нови машини. На мястото на някогашния завод "Болшевик" ще се появят три двуетажни звена. Строежът ще се извръшва в 5 отделни етапа, като производството няма да бъде спирано, съобщи „Капитал“.

Проектът е на Arrogant architects. Според концепцията прилежащата открита площ към новопроектираните производствени и складови помещения край река Янтра ще се превърне в зона за отдих с озеленяване, като тази зона продължава в интериора на сградите с профилирана стъклена фасада с изглед към реката. Източният бряг се развива в паркова зона с ресторант на открито, детска площадка и открит амфитеатър. Върху съществуващия басейн се предвижда спортен комплекс с многофункционално игрище за баскетбол, волейбол и футбол.

Новите съоръжения следват тенденциите за зелен и устойчив дизайн в разпределението на сградите и архитектурните и инженерни решения. Основният компонент в стратегията за енергийна ефективност на проекта е реката. Преобладаващите ветрове в района идват от юг и следват нейното корито, като реката действа като естествен вентилационен коридор. Генералният план позволява движение на въздуха между сградите чрез празнините, оставени между тях. Покривите ще бъдат покрити с фотоволтаични панели, а термопомпи, използващи водата от реката, ще охлаждат и кондиционират температурата на въздуха в сградите. Слънчеви тунели на покрива ще максимизират естествената светлина в интериора, като така ще намаляват разходите за осветление.

Съгласно практиките за устойчиво строителство голяма част от отпадъчните материали от сградите, които ще бъдат разрушени, трябва да се рециклират на място и да бъдат използвани за новите съоръжения.

Откритият речен амфитеатър за служителите и жителите на квартала ще бъде създаден чрез терасовидна трансформация на стената на територията на комплекса. Гледката от тази зона за отдих е към фасадата на производствените мощности с вертикални акценти, създаващи „зелен баркод“ на новия комплекс на фона на хребетите на Стара планина.

Зелените зони от двата бряга на реката са свързани чрез два моста - един съществуващ и един нов. За да се отдели зоната в непосредствена близост до производствените съоръжения на западния бряг на реката, достъпът ще бъде само с карти за служители. Активната площ на източния бряг и пред производствените помещения ще бъде озеленена със 136 дървета.

Зелени стени ще имат част от западните фасади на новопроектираните складови сгради. Освен естетиката, те подобряват микроклимата, намаляват прегряването от слънцето и възстановяват въглеродния баланс чрез абсорбиране на 4 тона CO2 годишно.

Мултифункционално пространство е свързано с рекреационната и офисната зона на всички основни съоръжения чрез покритата „зелена променада“ на второ ниво с изглед към реката и гората. Пространството може да бъде разделено на две зони и да се използва за различни функции - малка столова и малка зала за презентации или две зали за презентация и обучение.

Всички разделителни стени са изработени от стъкло, като са модулни и адаптивни към пренареждане.

В производствените площи системите под тавана позволяват адаптивно разположение на производствените единици и автоматизацията на пода. Микроклиматът е възможно най-близък до естествения. В производствените зали са вложени и други иновации, включително по отношетие на отпадъците.

Визуализации: Arrogant architects

"Цератицит България" е част от базираната в Люксембург международна група Ceratizit, създадена през 2002 г. в резултат на сливането между Plansee Tizit - Австрия, и Cerametal - Люксембург. На глобално ниво в групата работят над 8 хил. души в над 30 производствени центрове из целия свят. "Цератицит България" има приходи от 43 млн. лв. и печалба от 1.5 млн. лв. за 2021 г., а заетите в компанията към края на 2022 г. са 585.

ОЩЕ НОВИНИ

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

Обновените площи около спортното съоръжение ще са почти 3 декара

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Те се намират в „Зона Б-5“, „Илинден“, „Дървеница“ и Горна баня

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Теренът се намира в югозападния край на двора на болницата

Промени гарантират изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на одобрения бюджет

Промени гарантират изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на одобрения бюджет

Спазване на финансовия лимит по НПЕЕМЖС и изпълнението ѝ в рамките на одобрения бюджет гарантират обявените за обществено обсъждане промени

Проектът за нова сграда на Спортното училище в Бургас очаква финансиране

Проектът за нова сграда на Спортното училище в Бургас очаква финансиране

Предвижда се сградата с площ от 8 000 кв.м с басейни, спортни зали и функционални класни стаи да се намира до откритата преди дни зала „Арена Бургас"