Главният архитект на София: Трябва да си зададем въпроса за образованието на средния персонал по отношение изпълнение на настилките

93

Успоредно със скандала с жълтите павета върви работата по приложенията към Наредбата за градска среда – одобреният вече Стандарт за настилки и разработваният Стандарт за елементи на обзавеждането в пешеходните пространства


По време на първото събитие от платформата DESIGN FACTORY за качеството на градската среда с тема „Градско осветление и обзавеждане“ на 28 септември в сградата на Сточна гара главният архитект на София Здравко Здравков припомни съдържанието на приетия от Столичния общински съвет Стандарт за настилки в пешеходните пространства, като отбеляза, че Столична община може би трябва да си зададе въпроса за образованието на средния персонал по отношение на изпълнението. Представянето на стандартите към Наредбата за градска среда се случи по време на избухналия скандал с лошото изпълнение на ремонта на жълтите павета пред Народното събрание.


 
Арх. Здравков съобщи, че в момента се работи по три стандарта: за елементите на обзавеждането в пешеходните пространства и за настилките и информационните надписи в комплексите. Според него има необходимост и от стандарти за уличното озеленяване, посадните места и ограничителите на корени. Те също ще бъдат добавени към Наредбата за градска среда на столицата, като административно-наказателните разпоредби стигат до конкретните собственици, но е воля на Столичния общински съвет в каква степен и доколко ще наложи тези ангажименти към частните субекти. На този етап обаче стандартите звучат по-скоро препоръчителни и желателни, отколкото задължителни.

Стандартът за елементи на обзавеждането в пешеходните пространства се създава след много разговори и срещи със заинтересовани страни, като стремежът е създаване на градска среда, която да е безопасна, достъпна, устойчива, дълготрайна, удобна, функционална, естетична и в същото време – да демонстрира приемственост. Трудност е съобразяването с тесните тротоари и паркоместата, каза Нурхан Реджеб от Place.Make, които работят по стандарта. 

Снимки: ГРАДОСКОП

Стандартът за елементи на обзавеждането в пешеходните пространства разглежда местата за сядане, монтажът на елементите, уличните кошчета, велостойките, ограничителните колчета, осветителните тела. Стандартът предлага и примерни комплекти от елементи за различни зони в централна градска част на столицата. Предстои финално преглеждане на текстовете и внасяне на доклад за одобрение в Столичния общински съвет до края на годината.


             

Още едно изискване ще има и за летните градини в столицата. Предстои и работа по създаването на фасадни решения на бул. „Мария Луиза“ и ул. „Екзарх Йосиф“ – такива, каквито бяха разработени за улици като „Шишман“, „6 септември“ и „Граф Игнатиев“ в Зона 2. Целта е приемането на готови фасадни решения, които да бъдат задължителни при реконструкция на партерни етажи. „Трябва да подходим по-смело по отношение на изискванията към търговските и частни обекти във връзка с поставянето на табели, рекламни материали и дограми“, каза арх. Здравков и допълни, че според него е необходимо частните собственици да бъдат задължени да приведат фасадите в необходимия вид в момента, а не това да се изисква само при реконструкция.

Гледайте събитието тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

Тя е ще е сезонна и е предназначена за малки рибарски лодки, а капацитетът е за 20 плавателни съда с дължина 6,5 метра

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции