Главният архитект на Варна е отстранен от длъжност

480

Причините са опити за незаконосъобразни действия, липса на цялостна визия за развитието на града, пасивност по отношение на ключови теми, презастрояване в отделни зони, както и че кметът е научил от медиите за разрешителното за строеж на мястото на баня "Гъбата"


Снимка: Община Варна

На 19 април кметът на Варна Иван Портних е поискал от главния архитект на общината Виктор Бузев да депозира оставката си до края на деня. Тъй като тя не бе подадена в указания срок, е образувано дисциплинарно производство и Бузев е отстранен от длъжност, съобщиха в петък от Община Варна.

Оставката на главния архитект е поискана заради опити за незаконосъобразни действия, които водят до обосновани предположения за зависимости. Пример за това били опитите на главния архитект в разрез с вътрешните правила, становищата на юристите и публично обявената в медиите позиция на кмета Иван Портних да подпише разрешенията за поставяне на стотици незаконни бараки в курорта Златни пясъци.

Други мотиви са липсата на цялостна визия за развитието на града, пасивност по отношение на ключови теми като опазване на паметници на културата, презастрояване в отделни зони, липса на организация при функционирането на Експертния съвет по устройство на територията /ЕСУТ/, за което алармирали и браншовите организации, двойни стандарти в работата на ЕСУТ, пасивност по отношение на ключови проекти като Дупката (през 2020 година трябваше да има международен конкурс), превръщането на къщата на Антон Новак в музей и други. Без да има право, главният архитект е подписал разрешителното за поставяне на незаконните преместваеми обекти към ресторант "Хоризонт" в сърцето на Морската градина. Кметът бил научил от медиите и за разрешителното за строеж на мястото на баня "Гъбата", се казва още в съобщението.

"Супер изненадан съм, не знам как да реагирам", каза главният архитект на Варна Виктор Бузев пред Mediapool в коментар за поисканата му оставка от кмета Иван Портних (ГЕРБ), който от 9 години работи с арх. Бузев. Относно баня „Гъбата" главният архитект казва, че е издал разрешение за построяване на 12-етажна сграда в центъра, защото е бил задължен от действащата регулация. Самият инвестиционен проект е от 2015 година.

„Оставката на главния архитект, която поисках вчера заради създадени порочни практики, очаквано изнерви мнозина. Защо ли?!  Май интересът клати феса и някак странно обедини леви, десни и бесни във Варна! Тази истерия ясно показва, че решението ми е правилно!   За съжаление, залутани в предизборния популизъм, видните строители на капитализма ППДБ, популярни и като Партиите на Приватизаторите, отново не отговориха на важните въпроси:  Защо не премахват незаконните бараки в курорта Златни пясъци, станал символ на костовата приватизация и защо са заграбили 2 дка поляни в Морската градина! И каква е ролята на Бузев в това?“, коментира кметът.

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг